«Ελλάδα και η Ισπανία πιέζονται να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας» αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ παροτρύνουν την Αθήνα και τη Μαδρίτη να προχωρήσουν στην εν λόγω κίνηση «καθώς οι ανάγκες του Κιέβου είναι μεγαλύτερες από τις δικές τους».

Όπως επισημαίνουν οι FT «το Κίεβο υπέβαλε αυτόν τον μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων.

Την ίδια στιγμή διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη βοηθήσει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια, αλλά «στο μέτρο των δυνατοτήτων της». Με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές να διαμηνύουν επίσης ότι δεν μπορεί να αποσταλεί κανένα οπλικό σύστημα στην Ουκρανία εάν δεν αντικατασταθεί.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία» S-300 και Patriot

Με την ανησυχία για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο να χτυπά «κόκκινο» ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει (ΣΚΑΪ) για το δημοσίευμα των «Financial Times» επιβεβαιώνοντας πως «μας ζητήθηκε» να παραχωρήσουμε S-300 και Patriot αλλά πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία» τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

Εξήγησε μάλιστα πως «η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα».

Συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».