Έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα (Κυριακή του Πάσχα) ο Αντώνης Τουρκογιώργης, εξαιρετικός ροκ μουσικός, μπασίστας και τραγουδιστής του ιστορικού συγκροτήματος Socrates Drank The Conium.

Την δυσάρεστη είδηση μας έδωσε η σύζυγός του Λίνα. Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε και πού θα γίνει η κηδεία.

Μετά τον θάνατο τον Ιούλιο του 2019 του Γιάννη Σπάθα κιθαρίστα και συνιδρυτή των Socrates, ήρθε δυστυχώς και η σειρά του Αντώνη να ταξιδέψει στη γειτονιά των αγγέλων.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Αντώνης Τουρκογιώργης και ο Γιάννης Σπάθας, σχημάτισαν το πρώτο τους γκρουπ, τους Persons, ενώ ήταν ακόμη μαθητές στη δευτέρα γυμνασίου στο τρίτο Γυμνάσιο του Πειραιά.

Εμφανίζονταν σε διάφορα Μουσικά Πρωινά, δηλαδή, συναυλίες σε κινηματογράφους κάθε Κυριακή πρωί, που τότε, διοργάνωνε κυρίως ο Κίμων Αρέτας.

Το 1970, σχημάτισαν τους Socrates Drank the Conium, με τον φίλο τους Ηλία Μπουκουβάλα.

Δισκογραφικά, παρουσιάζονται με τον μικρό δίσκο (Κλεισ’ τα Μάτια σου και Άκου/ Έλα Κοντά). Είναι τα μοναδικά τους τραγούδια, με ελληνικό στίχο. Όλα όσα γράφουν αργότερα, είναι στην αγγλική γλώσσα.

Εμφανίζονταν στο ναό της ελληνικής ψυχεδέλειας για την εποχή της δικτατορίας

Το 1971 εμφανίζονται στο κλαμπ Κύτταρο, ναό της ελληνικής ψυχεδέλειας για την εποχή της δικτατορίας, και συμμετέχουν στην ιστορική ηχογράφηση ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ/Η Ποπ στην Αθήνα.

Την επόμενη χρονιά κυκλοφορούν τον πρώτο τους μεγάλο δίσκο, που περιλαμβάνει συνθέσεις Σπάθα και Τουρκογιώργη ανάμεσα στις οποίες και το θρυλικό Starvation.

Ακολουθεί μια λαμπρή παραγωγή τραγουδιών και άλμπουμ που κοσμούν το ελληνικό ροκ. Στο ρεπερτόριο τους είχαν δικά τους κομμάτια, αλλά και διασκευές τραγουδιών των Jimi Hendrix, Cream, Rolling Stones και άλλων.

Ήταν από τους πρώτους που συνδύασαν το ροκ με στοιχεία της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής. Κλασικό δείγμα, το τραγούδι τους Mountains.

Αντίθετα με ότι λέγεται, οι Socrates δεν διαλύθηκαν ποτέ. Οι Σπάθαςκαι Τουρκογιώργης, συνέχισαν να συνεργάζονται μέχρι και το 2010, οπότε παρουσιάστηκε το σοβαρό πρόβλημα υγείας του Αντώνη Τουρκογιώργη και σταμάτησε την πορεία της μπάντας αφήνοντας ημιτελή το δίσκο πουηχογραφούσαν.