Κόλπος του Άντεν: H φρεγάτα Ύδρα έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο drones

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, τις πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο,  έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής. Το ένα καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε.

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της» αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η ΥΔΡΑ εμπλέκεται σε επεισόδιο με drones, ανοίγοντας μάλιστα πυρ.

Η πρώτη ήταν λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 13 Μαρτίου, όταν έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν.

Κι όπως είχαμε αναφέρει τότε, η επίθεση εκείνη δεν θα ήταν η τελευταία που θα αντιμετώπιζε αφού όλοι γνωρίζουν καλά ότι η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρεί σε μία ζώνη υψηλής επικινδυνότητας, με πολλαπλές και μεταβαλλόμενες απειλές.

Είναι κάτι άλλωστε που είχε τονίσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην φρεγάτα ΥΔΡΑ, που βρισκόταν εν πλω στον κόλπο του Άντεν. «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και σας το επαναλαμβάνω ότι η πατρίδα σας έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Πρέπει όμως να σας πω ότι είσαστε εδώ και το ξέρετε για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία» είχε πει χαρακτηριστικά. Ένα μήνυμα που επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή.

Το γεγονός αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ… χθες.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια αγοράς νέων πλοίων και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να μην οδηγηθούν τα πλοία στην επιχειρησιακή απαξίωση.