Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει και στις κάμερες της Τροχαίας παρακολουθώντας κάθε σας κίνηση και στέλνοντας το «ραβασάκι» σπίτι.

Νέες κάμερες οδικής κυκλοφορίας με τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να φέρουν επανάσταση στην επιβολή της οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη την Αγγλία, στοχεύοντας τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα και τους επιβάτες που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας.

Η τεχνολογία, η οποία επί του παρόντος υποβάλλεται σε δοκιμές και επεκτείνεται σε δέκα επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, ενδέχεται σύντομα να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

Λειτουργώντας με τη βιντεοσκόπηση διερχόμενων οδηγών και χρησιμοποιώντας αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για ανάλυση, οι κάμερες αυτές εντοπίζουν παραβάσεις όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου και η αμέλεια της ζώνης ασφαλείας.

Τα πλάνα των νομοταγών αυτοκινητιστών απορρίπτονται αμέσως, ενώ οι εικόνες των παραβατών διαβιβάζονται στις τοπικές αρχές για επιβολή της νομοθεσίας.

Οι κυρώσεις για τις παραβάσεις περιλαμβάνουν πρόστιμα έως και 500 λίρες και βαθμούς ποινής για παραβιάσεις της ζώνης ασφαλείας, και έξι βαθμούς στην άδεια οδήγησης καθώς και πρόστιμα έως και 1.000 λίρες για χρήση κινητού τηλεφώνου.

Οι αρχικές δοκιμές στο Ντέβον και την Κορνουάλη, οι οποίες διεξήχθησαν από βαν στην άκρη του δρόμου, εντόπισαν σχεδόν 300 παραβάτες σε μόλις τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιητικές επιστολές.

Η έρευνα της National Highways υπογραμμίζει τη σοβαρότητα αυτών των παραβάσεων, αποκαλύπτοντας αυξημένους κινδύνους σύγκρουσης και ποσοστά θανάτων που συνδέονται με την αφηρημένη οδήγηση και τη μη χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν την τοποθέτηση καμερών σε γέφυρες για την ενίσχυση της ορατότητας σε όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας.