Διπλωματικός πυρετός στο Κάιρο της Αιγύπτου για συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Μία πρόταση για κατάπαυση του πυρός έγινε χθες (7/5) δεκτή από τη Χαμάς και απορρίφθηκε από το Ισραήλ, καθώς είναι μακριά από την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων του Τελ Αβίβ. Παράλληλα, προετοιμάζεται για τη χερσαία επέμβαση πλήρης κλίμακας στη Ράφα.

Σε βίντεο-μήνυμα, που ανέβασε στα social media, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η ισλαμιστική οργάνωση απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ακόμη, ανέφερε ότι η πρόταση της Χαμάς «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Χαμάς: Οι συνομιλίες στο Κάιρο είναι η τελευταία ευκαιρία να απελευθερωθούν οι όμηροι

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε με τη σειρά του ότι αντιπροσωπεία της οργάνωσης πρόκειται να αναχωρήσει για Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι θα είναι η «τελευταία ευκαιρία» του Ισραήλ να απελευθερώσει τους ομήρους του.

Σύμφωνα με το Times of Israel, αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις, προειδοποιεί ότι «αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Νετανιάχου και τις οικογένειες των σιωνιστών αιχμαλώτων να επιστρέψουν τα παιδιά τους».