Εντυπωσιακό come back κάνει το Λουξεμβούργο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 που πραγματοποιείται στο Μάλμε της Σουηδίας ύστερα από απουσία 31 ετών.

Το Λουξεμβούργο, που έχει να διαγωνιστεί στη Eurovision από το 1993, επιστρέφει με ένα ανεβαστικό κομμάτι της νεαρής Tali με τίτλο «Fighter» και θα εμφανιστεί στον πρώτο ημιτελικό διεκδικώντας μια θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου (11/05).

Αυτό σημαίνει πως η 24χρονη Tali, που εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο, δεν έχει δει ποτέ ζωντανή εμφάνιση της χώρας της στη Eurovision. Φέτος όμως θα είναι η πρώτη φορά που θα το δει και μάλιστα θα το ζήσει από κοντά εκπροσωπώντας τη χώρα της.

Το Λουξεμβούργο έχει συμμετάσχει στη Eurovision 37 φορές από το ντεμπούτο του στον πρώτο διαγωνισμό το 1956 και έχει κερδίσει τις πέντε. Αφού τερμάτισε μεταξύ των επτά χαμηλότερων χωρών το 1993, υποβιβάστηκε και δεν μπόρεσε να αγωνιστεί το 1994. Η χώρα δεν επέστρεψε στον διαγωνισμό το 1995 και δεν συμμετείχε τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Παρότι η Tali έστειλε τέσσερα τραγούδια κάνοντας την αίτησή της στη Eurovision, το Fighter δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτά. Είναι τραγούδι που της δόθηκε στην πορεία, αλλά μόλις το άκουσε, όπως περιέγραψε η ίδια, οι στίχοι «μίλησαν» στην καρδιά της.

«Εξεπλάγην όταν το άκουσα, γιατί ήταν η ιστορία μου σε ένα τραγούδι. Το βρήκα τόσο δροσερό και νεανικό, και επίσης απόλαυσα το ότι είχε κομμάτια ρέγκετον μέσα. Το ερωτεύτηκα» είχε πει πρόσφατα η 24χρονη.

Αν και το κομμάτι της επιστροφής του Λουξεμβούργου στο διαγωνισμό είναι αναμφισβήτητα ανεβαστικό, βρίσκεται αρκετά χαμηλά στα προγνωστικά, καθώς τα στοιχήματα φέρνουν το «Fighter» της 24χρονης Tali στην 27η θέση, γεγονός που δείχνει ότι η μάχη για την πρόκριση θα είναι δύσκολη.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως η 24χρονη έχει την τιμή να εκπροσωπήσει τη χώρα της στη μεγάλη επιστροφή ύστερα από 31 χρόνια, γεγονός που έχει ενθουσιάσει τους φαν της Eurovision.