Σε τροχιά σχετικής «κανονικότητας» φαίνεται να εισέρχεται η ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η απόφαση της Τεχεράνης σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν εκ νέου τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, μια κίνηση που λειτουργεί ως προσωρινή βαλβίδα αποσυμπίεσης σε μια από τις πιο νευραλγικές θαλάσσιες αρτηρίες του πλανήτη. Ωστόσο, η διάρκεια και η σταθερότητα αυτής της εύθραυστης ισορροπίας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
11:29
Φιντάν: «Το Ισραήλ επιδιώκει να καταλάβει περισσότερα εδάφη»
11:02
Στενά του Ορμούζ: Ξεκίνησε η ναυσιπλοΐα – Δεκάδες πλοία περιμένουν να περάσουν
10:20
Πάνω από 12 χώρες θα συμμετάσχουν στην επιτήρηση των Στενών του Ορμούζ
09:42
Νηοπομπή δεξαμενόπλοιων αναχωρεί από τον Κόλπο
09:33
Στενά του Ορμούζ: H αποκατάσταση της κυκλοφορίας ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες
07:31
Ο Γκαλιμπάφ κατηγορεί Τραμπ για «επτά ψέματα» και προειδοποιεί για το Ορμούζ
06:24
CENTCOM: Πάνω από 20 πλοία έχουν επιστρέψει στο Ιράν λόγω αποκλεισμού
06:23
Reuters: Ο πόλεμος αφαίρεσε 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

11:29
Φιντάν: «Το Ισραήλ επιδιώκει να καταλάβει περισσότερα εδάφη»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι αξιοποιεί τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως πρόσχημα για την κατάληψη περισσοτέρων εδαφώ,
«Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να ενισχύσει τη δική του ασφάλεια. Στόχος του είναι περισσότερα εδάφη. Η έννοια της ασφάλειας χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Νετανιάχου ως άλλοθι για περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις», ανέφερε ο Φιντάν, μιλώντας σε διπλωματικό φόρουμ στην Αττάλεια.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι, πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του και σε περιοχές που ανήκουν στον Λίβανο και τη Συρία.
«Πρόκειται για μια διαρκή πολιτική κατοχής και επεκτατισμού… Αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «το Ισραήλ έχει καλλιεργήσει διεθνώς την εντύπωση πως ενεργεί αποκλειστικά για λόγους αυτοάμυνας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίς σήμερα πρωί Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ότι ενδέχεται να τερματίσει την εκεχειρία με το Ιράν, εκτός αν επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου μέχρι την Τετάρτη.

Η ιρανική πλευρά έχει ήδη διατυπώσει δύο σαφείς και μη διαπραγματεύσιμες προϋποθέσεις: αφενός τη διατήρηση της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο και αφετέρου την υποχρεωτική διέλευση όλων των πλοίων μέσω προκαθορισμένου θαλάσσιου διαδρόμου, τον οποίο έχει ορίσει η ίδια. Το πλαίσιο αυτό επιχειρεί να επιβάλει έναν αυξημένο βαθμό ελέγχου στην κίνηση, περιορίζοντας τα περιθώρια αυθαίρετων ελιγμών.

Στενά του Ορμούζ: H αποκατάσταση της κυκλοφορίας ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες

11:02
Στενά του Ορμούζ: Ξεκίνησε η ναυσιπλοΐα – Δεκάδες πλοία περιμένουν να περάσουν
Σε τροχιά σταδιακής επανεκκίνησης εισέρχεται η ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο, καθώς δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία που είχαν παραμείνει αγκυροβολημένα λόγω της έντασης στην περιοχή αρχίζουν σταδιακά να αποπλέουν, εκμεταλλευόμενα το περιορισμένο «παράθυρο» αποκλιμάκωσης μετά την προσωρινή εκεχειρία και τις συνεννοήσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

«Ίσως να μην τον παρατείνω, αλλά ο αποκλεισμός (στα ιρανικά λιμάνια) θα παραμείνει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από το Φοίνιξ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος φέρεται να ξεκαθαρίζει πως η διέλευση επιτρέπεται για το σύνολο των εμπορικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων αμερικανικής σημαίας, με μοναδική εξαίρεση τα πολεμικά σκάφη.

10:20
Πάνω από 12 χώρες θα συμμετάσχουν στην επιτήρηση των Στενών του Ορμούζ
Περίπου 50 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή συμμετείχαν σε βιντεοδιάσκεψη υπό την προεδρία της Γαλλίας και της Βρετανίας, η οποία ακολούθησε τον αρχικό στρατιωτικό σχεδιασμό και είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

«Υπάρχει λοιπόν αποκλεισμός και δυστυχώς πρέπει να αρχίσουμε να ρίχνουμε ξανά βόμβες».

09:42
Νηοπομπή δεξαμενόπλοιων αναχωρεί από τον Κόλπο
Μια οργανωμένη νηοπομπή πετρελαιοφόρων καταγράφηκε σήμερα να αποπλέει από τον Κόλπο και να κατευθύνεται μέσω των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με στοιχεία από συστήματα παρακολούθησης ναυσιπλοΐας.
Η σύνθεση της νηοπομπής περιλαμβάνει τέσσερα πλοία μεταφοράς υγραερίου, καθώς και δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρελαϊκά προϊόντα και χημικά φορτία. Την ίδια ώρα, επιπλέον δεξαμενόπλοια φαίνεται να ακολουθούν την ίδια διαδρομή από τον Κόλπο, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της πλατφόρμας MarineTraffic.
 

Ο Τραμπ κάνει λόγο για κάποια «αρκετά καλά νέα» σχετικά με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίς σήμερα πρωί Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ότι υπήρξαν κάποια «αρκετά καλά νέα» αναφορικά με το Ιράν, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.

07:31
Ο Γκαλιμπάφ κατηγορεί Τραμπ για «επτά ψέματα» και προειδοποιεί για το Ορμούζ
Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Ιράν στις πρόσφατες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε στο X ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «διατύπωσε επτά ισχυρισμούς μέσα σε μία ώρα, και οι επτά ήταν ψευδείς».
«Δεν κέρδισαν τον πόλεμο και σίγουρα δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τίποτα ούτε στις διαπραγματεύσεις με αυτά τα ψέματα», πρόσθεσε ο Γκαλιμπάφ.
Αναφερόμενος στο Στενό του Ορμούζ, δήλωσε ότι, εφόσον συνεχιστεί ο «αποκλεισμός των ΗΠΑ το στενό «δεν θα παραμείνει ανοιχτό».
Παράλληλα, επανέλαβε σχόλια του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «το αν το στενό θα είναι ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι κανονισμοί που το διέπουν, θα καθοριστούν επί τόπου και όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Οι δηλώσεις των Γκαλιμπάφ και Μπαγκάεϊ έγιναν μετά από ανάρτηση στο X του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος ανέφερε στα αγγλικά ότι η «διέλευση για όλα τα εμπορικά πλοία» μέσω του Στενού του Ορμούζ ήταν «πλήρως ανοιχτή για το υπόλοιπο διάστημα της εκεχειρίας».
Τα σχόλια του Αραγτσί προκάλεσαν κριτική από ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και σκληροπυρηνικούς κύκλους, οι οποίοι τον κάλεσαν να «διευκρινίσει» τις δηλώσεις του.
«Ο πόλεμος των μέσων ενημέρωσης και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης αποτελούν σημαντικό μέρος της σύγκρουσης και το ιρανικό έθνος δεν επηρεάζεται από αυτές τις τακτικές», δήλωσε ο Γκαλιμπάφ στο X.

«Είχαμε κάποια αρκετά καλά νέα πριν από 20 λεπτά, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά στη Μέση Ανατολή με το Ιράν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

06:24
CENTCOM: Πάνω από 20 πλοία έχουν επιστρέψει στο Ιράν λόγω αποκλεισμού
Είκοσι ένα πλοία έχουν επιστρέψει στο Ιράν από τις 13 Απριλίου που ξεκίνησε ο αμερικανικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμένων στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ -CENTCOM.
«Από την έναρξη του αποκλεισμού, 21 πλοία έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες των αμερικανικών δυνάμεων να γυρίσουν πίσω στο Ιράν», δήλωσε η CENTCOM στο X. Μάλιστα δημοσιεύτηκε βίντεο τη στιγμή που μέσω ασυρμάτου ο χειριστής του αμερικανικού καταδρομικού πλοίου Rafael Peralta, δίνει εντολή σε εμπορικό πλοίο να γυρίσει πίσω.

The U.S. naval blockade continues… pic.twitter.com/EBvglrf6FA
— U.S. Central Command (@CENTCOM) April 17, 2026

06:23
Reuters: Ο πόλεμος αφαίρεσε 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου
Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν έχει εξαλείψει 500 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά, προακλώντας τη μεγαλύτερη διαταραχή του ενεργειακού εφοδιασμού στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλυτών Kpler.
Το Reuters εκτίμησε ότι η απώλεια εφοδιασμού με πετρέλαιο λόγω του πολέμου ισοδυναμεί με όλο το πετρέλαιο για την παγκόσμια οικονομία για πέντε ημέρες ή σχεδόν ένα μήνα ζήτησης πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ή περισσότερο από ένα μήνα πετρελαίου για όλη την Ευρώπη.

«Θα μάθετε. Απλά νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να συμβεί. Είναι κάτι που βγάζει νόημα να συμβεί. Και νομίζω ότι θα συμβεί. Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά νομίζω ότι θα συμβεί», συνέχισε όταν ρωτήθηκε ποια ήταν τα καλά νέα.

Τραμπ: Ο Σι Τζινπίνγκ είναι «πολύ χαρούμενος» με το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είναι «πολύ χαρούμενος» με τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ, συμπληρώνοντας πως ανυπομονεί για τη συνάντησή τους στην Κίνα.

«Ο πρόεδρος Σι είναι πολύ χαρούμενος που τα Στενά του Ορμούζ είναι ανοικτά και/ή ανοίγουν γρήγορα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. «Η συνάντησή μας στην Κίνα θα είναι ξεχωριστή και, ενδεχομένως, ιστορική. Ανυπομονώ να βρεθώ με τον πρόεδρο Σι. Θα επιτευχθούν πολλά!», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα στις 14 και 15 Μαΐου. Επρόκειτο αρχικά να συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ νωρίτερα, στις αρχές Απριλίου, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.