«Τα Κάλαντα του Αγίου Λαζάρου» παρουσιάζει στο Ωραιόκαστρο η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου, την Αντιδημαρχία Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής και τον Σύλλογο Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη» και θα λάβει χώρα το Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2024, στις 6.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Πολιτισμού Νέλυ Δελλή στο Κτίριο «Παύλος Μελάς» (Μακ. Αγώνα 7, Παλαιόκαστρο).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Μορφωτική Πολιτιστική Κίνηση Νέων Μελισσοχωρίου, η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) και η Χορωδία του ΚΑΠΗ Πενταλόφου. Την εκδήλωση επιμελείται καλλιτεχνικά η Αθηνά Χατζίκου-Νίνου και τις αφηγήσεις κάνουν οι Φ. Κελεμπέκα και Ελ. Κιορφελέκα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο Άγιος Λάζαρος (βιογραφία)

Έθιμα και Κάλαντα Κύπρου

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Εαρ ημιν επέφανεν (Αθηνά Χατζίκου, μονωδία)

Ο Λάζαρος ο Δίμητος

Έθιμα και Κάλαντα Μπάλτζας (σημερινό Μελισσοχώρι)

Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής ΚΑΠΗ και ΜΠΚΝ Μελισσοχωρίου

Κλαίοντας τον παραχώνουμε… λε οντας τον ξαναχώνουμε…

Τα Κάλαντα στον ιερέα

Κάλαντα στην κόρη της παντρειάς: Λε κυρα μ τη θυγατέρα σου

Κάλαντα στους νιόπαντρους: Το αργυρόνυμα

Έθιμα και Κάλαντα Δρυμού Θεσσαλονίκης

Κάλαντα στη Γιαγιά

Έθιμο Κέρκυρας

Έθιμα και γνωμικά της Κω – Σκύρου – Τρικάλων – Κρήτης

Έθιμα και Κάλαντα Πόντου

Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

Βάγια βαγι ατο βαγιν τρώμε οψαριν και χαψιν

Βαϊ-βαϊ και των Βαΐων σεν κερκελ και εμεν αβον

Έβρος: Έθιμα και Κάλαντα από τα Αμπελάκια

Σήμηρα είν ου Λάζαρους ταχια ειν τα Βαγια

Έθιμα από τον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης

Χορωδία ΚΑΠΗ Πενταλόφου Δήμου Ωραιοκάστρου

Κάτω εις τη Βυθανία Πενταλόφου

Ηρθ ο Λάζαρος

Έθιμα και Κάλαντα από το Ρουμλούκι Ημαθίας

Λαζαρίνις έρχουντι – Ηρθ ου Λαζαρους – Συρτει ματα μ΄

Έθιμα Αιτωλοακαρνανίας – Ηπείρου

Έθιμα και Κάλαντα Κοζάνης

Τσιντσιρο γαϊτάνι

Όλοι οι συμμετέχοντες: Ηρθ ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Κ.Α.Π.Η ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου δημιουργήθηκε το 2001 με πρώτο μέλημά την έρευνα, συλλογή και καταγραφή των ντόπιων τραγουδιών της Μπάλτζας, σημερινό Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Το έργο της έως σήμερα είναι η διατήρηση και η διάσωση της ντοπιολαλιάς και της μελωδίας που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ένα μικρό μέρος της δουλειάς αυτής υπάρχει σε Cd με τίτλο: «Παραδοσιακά τραγούδια της Μπάλτζας» που κυκλοφόρησε το 2014. Η Χορωδία σήμερα αριθμεί 20 μέλη με δασκάλα την Αθηνά Χατζίκου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις λαογραφίας και παραδοσιακής μουσικής. Διαθέτει βεστιάριο πιστών αντιγράφων της παραδοσιακής φορεσιάς της Μπάλτζας.

Υπεύθυνη Χορωδίας: Αθηνά Χατζίκου-Νίνου

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ (ΕΠΩΦ)

Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦΡ) Ιδρύθηκε το 1993 στο Ωραιόκαστρο. Είναι πολιτιστικός επιμορφωτικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του συλλόγου η μορφωτική και πνευματική καλλιέργεια, μέσα το λαϊκό πολιτισμό, τις λαϊκές τέχνες τα ήθη και τα έθιμα και της ιστορίας του πολιτισμού του Πόντου. Στο σύλλογο λειτουργούν τμήματα: χορού, τραγουδιού, θεάτρου ,ποντιακής διαλέκτου, εκδοτικό, βιβλιοθήκης, εκμάθησης ποντιακής λύρας, διαδικτυακό ( www.oraman93@gmail.com).

Πρόεδρος: Χρυσούλα Κουρουκερέζη

Χοροδιδάσκαλος: Δημήτρης Ζερζελίδης

ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ

Η Μ.Π.Κ.Ν.Μ. ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό τη συμμετοχή της στο κοινωνικό σύνολο, την προβολή των τοπικών ηθών εθίμων, χορών και τραγουδιών, καθώς και τη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης του Μελισσοχωρίου (Μπάλτζια). Η δράση του Συλλόγου εκτείνεται στον πολιτιστικό καλλιτεχνικό και αθλητικό τομέα. Ο Σύλλογος περιλαμβάνει 100 χορευτές όλων των ηλικιών. Διδάσκονται χοροί από την Ελλάδα, με έμφαση στη διατήρηση της παράδοσης του Μελισσοχωρίου. Το βεστιάριο περιλαμβάνει την τοπική ενδυμασία (ρεντούδια) και πιστά αντίγραφα ενδυμασιών από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο Σύλλογος έχει δώσει πλήθος παραστάσεων εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας. Η Μ.Π.Κ.Ν.Μ. έχει κυκλοφορήσει CD με τραγούδια της Μπάλτζιας.

Πρόεδρος: Ρούλα Νάκουτη

Χοροδιδάσκαλος: Βαρβάρα Πίκουλα

ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΠΗ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ

Το Χορευτικό Τμήμα του Κ.Α.Π.Η Πενταλόφου ιδρύθηκε το 1997 από μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών. Πρωταρχικός σκοπός ήταν η αναβίωση εθίμων και των παλαιών τραγουδιών και η σύσταση χορευτικής ομάδας. Κάθε χρόνο παίρνει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οργανώνει αντάμωμα χορευτικών τμημάτων ΚΑΠΗ. Η χορωδία με δυναμική παρουσία αποτελείται από γυναίκες και άντρες με πολλές συμμετοχές στο ενεργητικό της και πλούσια ιματιοθήκη.

Εκπρόσωπος: Γιώργος Γκόντης

Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Καρκάρης

Δασκ. Μουσικής: Αχιλλέας Ρούσσης