Ορατός είναι ο κίνδυνος να μειωθούν φέτος οι γαλάζιες σημαίες της χώρας, καθώς ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει οι διαδικασίες για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το πολυπόθητο σήμα.

Αιτία το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα δοθεί στους δήμους τα απαιτούμενα κονδύλια, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί, οι οποίοι τυπικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου. Κι ενώ μέχρι την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, μόλις προχθές ανέβηκαν από το υπουργείο οι πλατφόρμες για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τους δημάρχους να τονίζουν ότι πλέον τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. «Δεν υπάρχει κανείς από τους 138 δήμους που να μπορεί να κάνει δημοπράτηση», ανέφερε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα των 15 εκ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν φέτος για τον σκοπό αυτό έναντι 10 εκ. πέρσι έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, συμφώνησε ότι πρέπει να σταλεί άμεσα επιστολή στο υπουργείο ζητώντας την άμεση κατανομή και καταβολή των χρημάτων στους δήμους, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ εξετάστηκε για μια ακόμη φορά το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 71 του 2020, που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σωστή ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και για το οποίο οι δήμαρχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ενστάσεις τους.

Ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα ενεργοποιήσει τις επόμενες μέρες την επιτροπή που συγκροτήθηκε πριν από περίπου 1,5 χρόνο για να επανεξεταστεί το ΠΔ, αλλά δεν συγκλήθηκε ποτέ.

Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι να μειωθεί ο εξοπλισμός που περιγράφεται ως αναγκαίος. «Τέτοιος εξοπλισμός δεν υπάρχει ούτε στο… Μαϊάμι. Όταν έχεις το 95% των πνιγμών έως 40 μέτρα από την ακτή, τι χρειάζονται οι λέμβοι και τα jet ski; Μέσα στην υπηρεσία σου βάζουν και την παροχή αυτών των μέσων που είναι αχρείαστα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΚΕΔΕ επίσης ζητά να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να «χτυπήσουν» έναν πύργο και μεμονωμένοι ναυαγοσώστες σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να πέσει το κόστος που σήμερα ουσιαστικά ρυθμίζουν εταιρείες και σχολές.