«Είναι ένας ισχυρός συμβολισμός. Το ιστιοφόρο μπήκε στο νερό το 1896, τη χρονιά της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει μία ιστορία γεμάτη γεγονότα, ένα μάθημα ναυτοσύνης, ένα μουσείο, το “Belem” είναι ένας πρεσβευτής για τη Γαλλία. Και περνώντας από ιστορικές περιοχές θα φτάσει στη Μασσαλία, μία πόλη-λιμάνι που ίδρυσαν οι Φωκαείς. Είναι μία ιστορική, συμβολική και οικολογική διαδρομή, αν σκεφτεί κανείς ότι θα πλεύσει στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας μόνο πανιά»

είπε σε συνέντευξή της η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων,

Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους κι αφού έτυχε παντού ενθουσιώδους υποδοχής, παραδόθηκε στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024».

Ολοκληρώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο “Παρίσι 2024”. Ξεκινά το ταξίδι της για την Γαλλία.

Η Τελετή Παράδοσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευή (26/04) στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τη Νάνα Μούσχουρη να έχει κεντρικό ρόλο, ενώ παρουσιαστής της εκδήλωσης, ήταν ο Νίκος Αλιάγας.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο έφτασε το Ολυμπιακό Φως από την πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με τελευταίο Λαμπαδηδρόμο τoν αρχηγό της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννη Φουντούλη και τους συμπαίκτες του, που κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας ερμηνεύθηκαν από τη Νάνα Μούσχουρη, συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ. Επίσης, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμήνευσε το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ολυμπιόνικος του Πινδάρου». Τον ύμνο απέδωσε ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε το Ολυμπιακό Φως στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εστανγκέ, για να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι.

Τον Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε το φωνητικό σύνολο «CHORES» συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση Χορωδίας, έχει αναλάβει η Μαρίνα Σάττι, ενώ τη Μουσική Διεύθυνση, ο Μιχάλης Οικονόμου.

Στο επίκεντρο για το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν η είσοδος της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, Ιερειών και Κούρων Αμέσως ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής Φλόγας όπως και η Λαμπαδηδρομία εντός Σταδίου.

Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος Ολυμπιονίκης και αρχηγός της ομάδας Πόλο Ιωάννης Φουντούλης άναψε τον βωμό συνοδεία της Εθνικής Ομάδας

Ακολούθησε η χορογραφία Ιερειών και Κούρων, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και την Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου.

Στη συνέχεια, η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά προχώρησε στην Αφή Δάδας και έπειτα στην παράδοσή της στον πρόεδρο της ΕΟΕ, προέδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της ΔΟΕ, κ. Σπύρο Καπράλο.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Καπράλος παρέδωσε το Ολυμπιακό Φως στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εστανγκέ, για να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι.

Δείτε φωτογραφίες από την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο (27/4) από το λιμάνι του Πειραιά το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το “Belem”.

«Θα φτάσει στη Μασσαλία μετά από ένα ταξίδι 12 ημερών, περνώντας από τη Διώρυγα της Κορίνθου, τη Σικελία και άλλες ιστορικές τοποθεσίες, με πλήρωμα 15 Γάλλων και μίας Ελληνίδας, της Αναστασίας. Στη συνέχεια η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρεθεί σε 350 πόλεις στη Γαλλία, σε έξι υπερπόντιες περιφέρειες, έως την Πολυνησία, στην πιο μακρινή διαδρομή στην ιστορία» πρόσθεσε.

Έξι χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης θα κινητοποιηθούν για την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία

Έξι χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης θα αναπτυχθούν στις 8 Μαΐου προκειμένου να διασφαλίσουν την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν σε συνέντευξη Τύπου.

Συνυπολογίζοντας τη δύναμη που θα κινητοποιήσει ο Δήμος της Μασσαλίας (το πυροσβεστικό σώμα της Μασσαλίας, προσωπικό ασφάλειας, δημοτική αστυνομία…) το μέγεθος αυτό του μηχανισμού θα ξεπεράσει ακόμη και εκείνον που είχε αναπτυχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2023 για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου που είχε τότε χαρακτηριστεί “ασυνήθης” και “ειδικός”.

Διευκρινίζοντας πως το Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας θα είναι πλήρως “αδιαπέραστο” και ασφαλισμένο για την άφιξη της φλόγας, που θα φθάσει με το σκάφος Belem γύρω στις 19:45 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, 8 Μαΐου, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως θα κινητοποιηθούν αστυνομικοί της ειδικής μονάδας Raid (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion), ναρκαυλιευτές, μέλη των ναυτικών μονάδων της χωροφυλακής και αντι-drones.

Όσον αφορά την είσοδο του “Belem” στη ράδα της Μασσαλίας, την ημέρα της 8ης Μαΐου, ο Νταρμανέν διευκρίνισε πως τα χίλια σκάφη που έχουν εγγραφεί για να συνοδεύσουν το περίφημο ιστιοφόρο θα έχουν όλα ελεγχθεί σχολαστικά.

Αν κα προς το παρόν δεν υπάρχει “καμία χαρακτηρισμένη απειλή” που να στοχεύει την άφιξη της φλόγας στη μεσογειακή πόλη, ο υπουργός διευκρίνισε πως οι δυνάμεις της τάξης εργάζονται πάνω σε διάφορα σενάρια, κυρίως για τον “ριζοσπαστικό ισλαμισμό”.

“Θα θέσουμε σε εφαρμογή όλα όσα προβλέπει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία προκειμένου να παρακολουθήσουμε και να αποτρέψουμε” οποιοδήποτε επεισόδιο, πρόσθεσε ο Νταρμανέν, κάνοντας λόγο επίσης για κινδύνους που μπορεί να προέρχονται από “την ακροδεξιά και την άκρα αριστερά”.

Τέλος, στην περίπτωση όπου ο άνεμος θα υπερβαίνει τους 25 κόμβους και θα εμποδίζει την επιστροφή του “Belem” στο Παλιό Λιμάνι, ο Νταρμανέν διαβεβαίωσε πως υπάρχει “εναλλακτική”: “Όμως, καθώς ο καιρός είναι πάντα καλός στη Μασσαλία, δεν φαντάζομαι πως μπορεί να υπάρξει τέτοια περίπτωση”, είπε.