Η Ανσάρ Αλλάχ ή αλλιώς Χούθι προετοιμάζονται για να μπουν στην «Τέταρτη Φάση Κλιμάκωσης» που είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της σε περίπτωση επιχείρησης στη Ράφα, η οποία μπορεί να προσθέσει και άλλες περιοχές όπου περιορίζεται η διέλευση πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, εκτός από την Ερυθρά Θάλασσα. Δηλαδή στον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από τα προηγούμενα στάδια της αντιπαράθεσης της Υεμένης με το Ισραήλ, την επιχείρηση Aspides, την Αμερική και τη Βρετανία, οι Χούθι θεωρούν πως η τέταρτη φάση είναι εκτελέσιμη. Σε περίπτωση που δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και δεν ανακοπεί η επιχείρηση στη Ράφα, το Ισραήλ – σύμφωνα με το Al Masirah της Υεμένης- μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με μια σειρά επιχειρήσεων που θα απειλούν τα πλοία που συνδέονται με αυτήν. Όλα αυτά σε περιοχές που εξακολουθεί να υπάρχει ασφαλής διέλευση για τα πλοία που μεταφέρουν αγαθά από και προς το εσωτερικό του Ισραήλ.

Αυτό «θα επηρεάσει σημαντικά την επηρεαζόμενη εμπορική κίνηση λόγω των ναυτικών επιχειρήσεων που διεξάγονται από τις δυνάμεις της Σαναά κατά των πλοίων που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της οντότητας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις οικονομικές απώλειες της», οι οποίες όπως αναφέρεται «μπορεί να φθάσουν σε επίπεδο που δεν μπορεί να αντέξει».

Η απειλή είναι πραγματοποιήσιμη και μπορεί να παραλύσει το παγκόσμιο εμπόριο

Σύμφωνα με το Al Masirah, «δεν υπάρχει κανένας τρόπος για το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις της Σαναά εναντίον των πλοίων της και όσων συνδέονται με αυτήν, δεδομένης της κατάφωρης αποτυχίας της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτές κατά το προηγούμενο διάστημα». Μόνη επιλογή μένει «η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και η παροχή τροφίμων και φαρμάκων στον τομέα για να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή που μπορεί να τον πλήξει εάν η Σαναά επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και σε άλλες περιοχές το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές, οι ναυτικές επιχειρήσεις της Σαναά και η εξίσωση που επέβαλε, «αποκλεισμός για αποκλεισμό», έχουν γίνει ένα «πραγματικό δίλημμα για την ισραηλινή οντότητα μπροστά σε μια κρίση επιλογών για να ανταποκριθεί».

Αυτό έχει γίνει σαφές από την ανακοίνωση της Σαναά στην αρχή ότι επιτρέπει στα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν στις 19 Νοεμβρίου 2023, στην ανακοίνωση της Σαναά για επέκταση των επιχειρήσεων της στην Αραβική Θάλασσα στις 19 Δεκεμβρίου 2023, καθώς επίσης και στην τρίτη ανακοίνωση της Σαναά για επέκταση των επιχειρήσεων της στον Ινδικό Ωκεανό στις 15 Μαρτίου 2024.

Ακόμα πιο απειλητικά ο Μαχντί αλ-Μασάτ, επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης, υπογράμμισε την Τρίτη ότι η Σαναά επιθυμεί να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει όλο τον λαό της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών και κυβερνητικών ηγετών, για να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο ή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της παγκόσμιας ηγεμονίας και αλαζονείας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την ισραηλινή κατοχική οντότητα.