Ξεχάστε τον Bryan Johnson και γνωρίστε τον Dave Pascoe: Ο νέος 61χρονος βασιλιάς της μακροζωίας που ισχυρίζεται ότι έχει το σώμα ενός 38χρονου

Καθημερινά, ο 61χρονος Dave Pascoe ξυπνά, τρώει μια πράσινη μπανάνα και περνά 8 λεπτά καθισμένος σε μια ηλεκτρομαγνητική κουβέρτα, η οποία λέγεται ότι διεγείρει τη ροή του αίματος του.

Στη συνέχεια, κάνει μια σύντομη συνεδρία διατάσεων, ακολουθούμενη από μερικά άλματα στο μίνι τραμπολίνο του. Ξύνει τη γλώσσα του και παίρνει 82 πρωινά συμπληρώματα με σπιτικό τσάι με λεμόνι. Αυτά είναι μόνο μερικά κρίσιμα στοιχεία της ρουτίνας ευεξίας που λέει ότι τον βοήθησαν να διατηρήσει μια βιολογική ηλικία δεκαετίες νεότερη από τη χρονολογική του.

Σύμφωνα με τον Dave Pascoe, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι από το Μίσιγκαν, έχει το σώμα ενός 38χρονου.

Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της συνεχώς αυξανόμενης τάσης του «bio-hacking» – στην οποία οι ηλικιωμένοι προσπαθούν να μειώσουν την ηλικία των κυττάρων του σώματός τους, καθιστώντας τα τεχνικά νεότερα από τη χρονολογική τους ηλικία.

Ίσως ο πιο διάσημος από αυτούς τους «χάκερ» είναι ο επιχειρηματίας Bryan Johnson, 46 ετών, με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει την καρδιά ενός 37χρονου και το δέρμα ενός 28χρονου. Το ετήσιο κόστος της ρουτίνας υγείας του είναι ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνει εγχύσεις αίματος του έφηβου γιου του και χρήση συσκευών παρακολούθησης στύσης.

Αλλά τώρα, υπάρχει ένας νέος λάτρης της μακροζωίας στην πόλη. Ο Dave Pascoe λέει ότι η ρουτίνα του είναι πιο αποτελεσματική και φθηνότερη από αυτή του Johnson, συνολικού ύψους μόλις 30.000 δολαρίων ετησίως.

Ο Pascoe, ένας συνταξιούχος μηχανικός συστημάτων, ισχυρίζεται ότι αρχικά δεν είχε σκοπό να εξαπατήσει τον θάνατο ή να αποφύγει τη γήρανση, αλλά αντίθετα άρχισε να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποφύγει τον καρκίνο και την αδυναμία. Τελικά, αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως σε έναν τρόπο ζωής που θα τον βοηθούσε, «να νιώθει καλύτερα μακροπρόθεσμα».

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, η ρουτίνα του για τη βελτίωση της νεότητας περιλαμβάνει παμφάγα διατροφή, 120 συμπληρώματα όπως ψευδάργυρος και «εξισορροπητική ορμόνη» Nutrafol, καθώς και καθημερινή ρουτίνα άσκησης, υπέρυθρες σάουνες και ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία για την τόνωση της ροής του αίματος. Ο Pascoe πραγματοποιεί επίσης μηνιαίες εξετάσεις αίματος, τριμηνιαίες γενετικές εξετάσεις και ετήσια οστική πυκνότητα για να παρακολουθεί τη βιολογική του ηλικία. Υπάρχει ακόμη και ανάλυση του ιστού των μαλλιών του.

Οι Johnson και Pascoe εμφανίστηκαν εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων στην έρευνα για τη μακροζωία.

Μερικοί επιστήμονες, όπως εκείνοι του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γήρανση στο Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν, πιστεύουν ότι υπάρχουν τρόποι να «στοχεύσετε τη γήρανση πριν αυτή ξεκινήσει».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Δρ Nir Barzilai είπε σε ένα πρόσφατο podcast ότι η αποστολή του είναι να «θεραπεύσει τη γήρανση» βρίσκοντας θεραπείες που απομακρύνουν τα γερασμένα και πεθαμένα κύτταρα από το σώμα προτού προκαλέσουν δυσάρεστες συνέπειες, όπως φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, η μείωση της ποσότητας της φλεγμονής και άλλων στρεσογόνων παραγόντων από τα νεκρά κύτταρα θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση ή καθυστέρηση της γήρανσής σας, εξηγεί ο Barzilai.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι βιοχάκερ λένε ότι κατάφεραν να αντιστρέψουν την ηλικία τους – υπολογίζοντας συγκρίνοντας γενετικούς δείκτες, εξετάσεις αίματος ή υγεία οργάνων με τον μέσο άνθρωπο της ίδιας χρονολογικής ηλικίας. 

Ενώ ο Johnson μετρά τη βιολογική του ηλικία δοκιμάζοντας την υγεία των οργάνων του, ο Pascoe βασίζει τη δική του στα αποτελέσματα των τακτικών αιματολογικών εξετάσεων και των τεστ DNA.  Αυτό υπογραμμίζει μικροσκοπικές, σχεδόν ανεπαίσθητες αλλαγές στο DNA ενός ατόμου που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα πολλών περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το άγχος ή ο καπνός του τσιγάρου.

Οι αλλαγές σε αυτή τη μέτρηση μπορεί να είναι ένας αξιοπρεπής δείκτης για το πώς έχετε γεράσει, σύμφωνα με επιδημιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Η Δρ Jennifer Gunter, OB/GYN και συγγραφέας υγείας, μοιράστηκε την απογοήτευσή της για τις πρακτικές βιοχακινγκ σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο X  αυτή την εβδομάδα.

Ο ειδικός στην υγεία των γυναικών είπε ότι το μικρό μέγεθος του δείγματος και η αυτοαναφορά καθιστούν αυτά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα που ακούγονται αντιεπιστημονικά.