Την πρώτη παρτίδα του παιχνιδιού, που έχει ως εκκίνηση τις γιορτές του Πάσχα, φαίνεται να την κερδίζουν με αρκετή επιτυχία οι άνθρωποι του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι, βέβαια, δεν κρύβουν πως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, θα είναι καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα.

Για τη Χαλκιδική η τουριστική πίτα του Πάσχα μοιράζεται, καθώς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος,  φέτος, δεδομένου ότι το Πάσχα πέφτει αργότερα από άλλες χρονιές, όλα τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής θα ανοίξουν την Πρωτομαγιά. Η ζήτηση, όπως λέει, προέρχεται από Βαλκάνιους και Έλληνες, αν και στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εξοχικά.

Κινητικότητα υπάρχει και από Γερμανούς, Άγγλους και Ιταλούς ενώ για μετά τις 15 Μαΐου που ανοίγουν οι πτήσεις καταγράφεται ζήτηση και από Πολωνία και Τσεχία.  

Η μέση πληρότητα αυτή τη στιγμή είναι στο 60 με 70% ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει σημαντική ανατροπή προς το καλύτερο τις επόμενες ημέρες. Η πληρότητα για τη Χαλκιδική δεν είναι συγκρίσιμη με πέρυσι, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος ένα χρόνο πριν το Πάσχα ήταν νωρίτερα με συνέπεια να μην έχουν ανοίξει όλα τα καταλύματα.

Εκείνο πάντως που επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής είναι πως φέτος λόγω της ύφεσης που καταγράφεται στις οικονομίες τους οι Βαλκάνιοι δύσκολα θα κάνουν δύο φορές διακοπές και Πάσχα και καλοκαίρι, γεγονός που περιορίζει τη συγκεκριμένη δεξαμενή τουριστών για τη Χαλκιδική.

Αναφορικά με την περίοδο του καλοκαιριού ο κ. Τάσιος εξηγεί πως υπάρχει κινητικότητα, ενώ τόσο και πέρυσι όσο και φέτος από τις προκρατήσεις φαίνεται πως η περιοχή έχει κερδίσει ένα 15νθήμερο καθώς υπάρχει κινητικότητα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν πριν λίγα χρόνια η τουριστική σεζόν για τη Χαλκιδική έληγε στις 15 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στο Ισραήλ ο κ. Τάσιος επισημαίνει πως μπορεί η Χαλκιδική να μην είναι στους χαμένους, καθώς δεν είχε Ισραηλινούς τουρίστες, ωστόσο κάθε πολεμική κατάσταση δημιουργεί προβληματισμό στους ανθρώπους του τουρισμού.     

Ρουμάνοι και Βούλγαροι οι ισχυροί παίκτες για την Πιερία

Με την Πρωτομαγιά να πέφτει φέτος εμβόλιμα στο Πάσχα, η ζήτηση  για την Πιερία έχει ξεκινήσει από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα σκήπτρα στις κρατήσεις φαίνεται να κρατούν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, με τους Έλληνες, τους Σέρβους και τους Σκοπιανούς να έπονται.

«Η πληρότητα, σήμερα που μιλάμε, είναι στο 50-60%, αντίστοιχη με πέρυσι, ωστόσο όλα θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης υπογραμμίζοντας πως μεγάλη σημασία θα παίξει και ο καιρός. Όπως μάλιστα λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, ακόμη και η πρόσφατη αφρικανική σκόνη αποθαρρύνει κάποιους από τις εκδρομές.   

Σήμερα λειτουργεί το 10% των καταλυμάτων στην Πιερία ενώ η προοπτική είναι μέχρι το Πάσχα να λειτουργεί περίπου το 40% ή και λίγο περισσότερο. Το σύνολο των τουριστικών υποδομών αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Μαΐου.

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Τσιτλακίδης για το καλοκαίρι καθώς όπως επισημαίνει από τη συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά και την Πιερία είναι έντονο. Οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πως η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι στα περσινά, ενδεχομένως, και καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2023.

Αξιοσημείωτο είναι πώς φέτος, μετά και την κατάργηση της βίζας, στο… παιχνίδι του τουρισμού μπαίνει και το Κόσσοβο, ωστόσο το ποιο θα είναι το αποτύπωμα της στα τουριστικά έσοδα της περιοχής θα φανεί το επόμενο διάστημα.