Μιλά στη ΓΝΩΜΗ ο Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης, Βιολόγος-Υδροβιολόγος από το ΙΝΑΛΕ. Το χειρότερο σενάριο για το καλοκαίρι 

Της Κικής Ηπειρώτου

Οκτώ μήνες μετά την πυρκαγιά του περσινού καλοκαιριού, που έκαψε τη μισή έκταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και άλλαξε εντελώς το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή, οι συνέπειες είναι ακόμη εδώ και είναι, εν πολλοίς, ορατές με γυμνό μάτι.

Τους πρώτους μήνες μετά τη φωτιά, όπως ήταν αναμενόμενο και ιδιαίτερα έπειτα από έντονη βροχή και νότιους ανέμους, η θάλασσα ξέβραζε συχνά μεγάλους όγκους από καμένους κορμούς και κλαδιά. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ακόμη και σε ημέρες με αίθριο καιρό και νηνεμία, η θάλασσα είναι σχεδόν μαύρη από τα υπολείμματα αποκαϊδιών, τα οποία επιπλέουν στο νερό. Κάποιες φορές, η ποσότητά τους είναι τόσο μεγάλη που με τη βοήθεια των ανέμων, ένα σκούρο πέπλο απλώνεται και στις ακτές.

Η ανησυχία του κόσμου για το φετινό καλοκαίρι που είναι προ των πυλών, είναι μεγάλη και εύλογη: Θα μπορέσουν να κάνουν τα μπάνια τους με ασφάλεια; Πόσο μπορεί να έχει επηρεάσει την ποιότητα των υδάτων η συχνή παρουσία υπολειμμάτων από τη μεγάλη φωτιά του περσινού Αυγούστου;  Για πόσο θα συνεχιστεί ακόμη αυτή η απωθητική εικόνα; 

Θέσαμε αυτούς τους προβληματισμούς στον πλέον αρμόδιο, τον Βιολόγο-Υδροβιολόγο, ερευνητή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, Δρ. Σωτήρη Ορφανίδη.
Όπως αναφέρει, «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες, αφού πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Σε πρωτογενές επίπεδο, η θάλασσα παρουσιάζει συχνά αυτό το σκούρο χρώμα, λόγω της παρουσίας αποκαϊδιών, ενώ σε δευτερογενές, είναι πιθανό να έχουμε εμφάνιση φυτοπλαγκτού. Είναι θέμα ωκεανογραφικών συνθηκών και καιρικών φαινομένων, βροχών, κυματισμών, κατακρημνίσεων, ανέμων, οπότε δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με βεβαιότητα τι θα γίνει τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.

Αναφορικά με την ασφάλεια των λουομένων, ο ίδιος επισημαίνει πως η ποιότητα των υδάτων ελέγχεται τακτικά από μία σειρά φορέων, καθώς κι ότι η παρουσία υπολειμμάτων από τη φωτιά στο νερό μπορεί αισθητικά να είναι απωθητική, δεν σημαίνει όμως απαραίτητα πως μεταφράζεται ως επιβάρυνση από μικροοργανισμούς και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Εφόσον πάντως διαπιστωθεί από τους ελέγχους ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, δεν θεωρείται όμως προδικασμένο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, παρά την αδιανόητη περσινή καταστροφή και την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζουν συχνά οι παραλίες μας.

Σε ό,τι αφορά το χειρότερο σενάριο για φέτος το καλοκαίρι, σε σχέση πάντα με τα … αδιατάρακτα «μπάνια του λαού», ο Δρ Ορφανίδης σημειώνει: «Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να έχουμε πολύ έντονες και συχνές βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα, με μεγάλη μεταφορά υλικών σε θάλασσες και ακτές και με παράλληλη συνέπεια την αυξημένη εμφάνιση φυτοπλαγκτού. Όλα αυτά επηρεάζουν φυσικά το θέμα της καλαισθησίας, μόνο όμως οι έλεγχοι θα δείξουν αν θα υπάρξει επικινδυνότητα για τους ανθρώπους. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος και νομίζω πως δεν θα έχουμε προβλήματα».