Αμερικανικό ινστιτούτο έκανε ένα ενδιαφέρον crash test. Από τη μία έβαλαν ένα Chevrolet Blazer του 1996, και από την άλλη ένα ίδιο μοντέλο, του 2026. Ποιο πιστεύετε πως αποδείχτηκε πιο ασφαλές στο τέλος;

«Τα παλιά αυτοκίνητα είχαν χοντρή λαμαρίνα, τα καινούργια είναι τσίγκινα». Αυτή είναι μία φράση που ακούγεται συχνά, όταν γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ καινούργιων και παλιών μοντέλων. Σίγουρα, τα εξωτερικά πάνελ του αμαξώματος, όπως το καπό και τα φτερά, είναι πιο λεπτά, πολλές φορές και πλαστικά, για να μειωθεί το βάρος (και κατά συνέπεια η κατανάλωση), ακόμα και το κόστος παραγωγής. Και ναι, μπορεί αν τρακάρεις με ένα πιο καινούργιο μοντέλο να χρειαστεί να αλλάξεις περισσότερα εξαρτήματα, ωστόσο τι γίνεται στον τομέα που πραγματικά έχει σημασία, δηλαδή στην προστασία όσων βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο;

Για να δώσει την απάντηση, το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο IIHS-HLDI που ιδρύθηκε το 1959 και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους, έκανε ένα ιδιαίτερο crash test με δύο Chevrolet Blazer. Το ένα ήταν μοντέλο του 2026, και το άλλο του 1996. Έπειτα, πήραν μετρήσεις «τραυματισμού» από τις κούκλες δοκιμής, για να αξιολογήσουν την ασφάλεια που προσέφεραν τα SUV.

Ξεκινώντας από το Blazer 30ετίας, βλέπουμε πως η καμπίνα παραμορφώθηκε σημαντικά περισσότερο, καταρρίπτοντας το μύθο της «χοντρής λαμαρίνας». Περνώντας στο εσωτερικό, το ταμπλό και η κολώνα του τιμονιού πίεσαν προς τα πίσω τα πόδια της κούκλας. Ο δε αερόσακος τη χτύπησε στο κεφάλι, σπρώχνοντας βίαια το λαιμό της προς τα πίσω. Αν ήταν άνθρωπος, θα είχε υποστεί σοβαρό, και πιθανότατα θανατηφόρο, τραυματισμό, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν.

Στον αντίποδα, η κούκλα που βρισκόταν στο σύγχρονο Blazer είχε σαφώς καλύτερη μοίρα. Η παραμόρφωση της καμπίνας ήταν σημαντικά μικρότερη, και φαίνεται πως το ταμπλό και οι επενδύσεις του αυτοκινήτου έμειναν στη θέση τους. Οι μετρήσεις έδειξαν πως ο κίνδυνος τραυματισμού είναι ελάχιστος.

Το video από τη δοκιμή είναι σοκαριστικό, και δείχνει εμπράκτως πως η τεχνολογία στην ασφάλεια των αυτοκινήτων έχει κάνει άλματα μέσα σε 3 δεκαετίες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ζήτησαν την επιστροφή του φυγόδικου Κάρλος Γκον στη Nissan!

Ποια είναι τα μοντέλα που σπάνε ταμεία στην Ευρώπη;

Τα νέα ηλεκτρικά Hyundai N θα κάνουν πιο ρεαλιστικές «αλλαγές» ταχυτήτων