Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα (1/5) ότι θα αυξήσει στο 25% τους δασμούς στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν συμμορφώνεται με τη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία, την οποία υπέγραψε πέρυσι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία.
«Με βάση το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί την πλήρως συμφωνημένη εμπορική συμφωνία μας, την επόμενη εβδομάδα θα αυξήσω τους δασμούς για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι απολύτως κατανοητό και συμφωνημένο πως, εάν τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά παράγονται σε εργοστάσια εντός των ΗΠΑ, δεν θα επιβάλλεται κανένας δασμός» ανέφερε στην ανάρτησή του στο Truth Social.
«Με χαρά ανακοινώνω ότι, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρεί τη συμφωνία μας για το εμπόριο, την επόμενη εβδομάδα θα αυξήσω τους δασμούς που επιβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%. Είναι απολύτως σαφές και συμφωνημένο ότι εάν κατασκευάζουν αυτοκίνητα και φορτηγά σε εργοστάσια των ΗΠΑ ΔΕΝ θα επιβληθεί δασμός.
Πολλά εργοστάσια αυτοκινήτων και φορτηγών βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ΡΕΚΟΡ στην ιστορία της κατασκευής αυτοκινήτων και φορτηγών. Αυτά τα εργοστάσια, στα οποία θα απασχολούνται Αμερικανοί εργαζόμενοι, θα ανοίξουν σύντομα – Ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αμερική! Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα».
Τραμπ και Φον ντερ Λάιεν είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Ιούλιο για δασμό 15% στα περισσότερα προϊόντα, όμως η συμφωνία τέθηκε υπό αμφισβήτηση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ενώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθυστερούσε να εγκρίνει τη συμφωνία.
Η ανακοίνωση του Τραμπ για αύξηση των δασμών σε αυτοκίνητα από την ΕΕ προκάλεσε την πρώτη έντονη αντίδραση από τις Βρυξέλλες.
«Η ανακοίνωση δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι ένας αναξιόπιστος εμπορικός εταίρος» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε.
«Αυτή η τελευταία κίνηση καταδεικνύει πόσο αναξιόπιστη είναι η αμερικανική πλευρά. Αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους. Τώρα μπορούμε μόνο να απαντήσουμε με τη μέγιστη σαφήνεια και σταθερότητα, αξιοποιώντας τη δύναμη της θέσης μας», τόνισε.
Ο Λάνγκε πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ είναι «απαράδεκτη».
Είπε ότι η ΕΕ «τηρεί μια εμπορική συμφωνία-πλαίσιο που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ στη Σκωτία πέρυσι, η οποία επέβαλε δασμό εισαγωγής 15% στα περισσότερα προϊόντα της ΕΕ, αποτρέποντας έναν μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει επανειλημμένα τη συμφωνία, «για παράδειγμα, με πάνω από 400 προϊόντα που περιέχουν χάλυβα και αλουμίνιο, τα οποία τώρα υπόκεινται σε μέσο δασμολογικό συντελεστή 26%».
