website analysis F1: Τέλος για το αυτοκίνητο ασφαλείας της Aston Martin – Epikairo.gr

Η Aston Martin δεν θα παρέχει πλέον αυτοκίνητα ασφαλείας και ιατρικά οχήματα στη σεζόν της Formula 1 του 2026 καθώς τερματίζει την από το 2021 συνεργασία της με την Formula 1.

Η βρετανική μάρκα και η Mercedes μοιράζονταν τον ρόλο του προμηθευτή αυτοκινήτων ασφαλείας τα τελευταία χρόνια. Η Mercedes εκπλήρωνε συνεχώς αυτό το καθήκον από το 1996, ενώ η Aston Martin είχε ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια.

Ωστόσο, δεν είχε λείψει η κριτική για το βρετανικό υπεραυτοκίνητο στο paddock της Formula 1. Η Aston Martin Vantage F1 Edition ήταν κατώτερη της Mercedes-AMG GT Black Series όσον αφορά στις επιδόσεις. Η Aston Martin ήταν κατά 45 κιλά βαρύτερη της Mercedes και είχε περίπου 200 ίππους λιγότερη ισχύ από την Black Series.

Αυτό επιβράδυνε τους οδηγούς της Formula 1 περισσότερο από όσο θα ήθελαν κατά τις περιόδους αυτοκινήτου ασφαλείας. Ένας από εκείνους που είχαν ασκήσει έντονη κριτική ήταν ο Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος δημόσια αναφέρθηκε στην Vantage ως «πράσινη χελώνα» μετά το Grand Prix της Αυστραλίας του 2022.

Η Aston Martin αντέδρασε στην κριτική και αναθεώρησε το αυτοκίνητο αρκετές φορές. Μία σημαντικά πιο ισχυρή Vantage παρουσιάστηκε για τη σεζόν του 2024. Χάρη στους μεγαλύτερους υπερσυμπιεστές, τη βελτιωμένη ψύξη και τους νέους εκκεντροφόρους, η ισχύς αυξήθηκε στους 656 ίππους.

Ένα περαιτέρω εξελικτικό βήμα ακολούθησε στο Ολλανδικό Grand Prix του 2025 με την Vantage S. Ο τετράλιτρος twin-turbo V8 κινητήρας απέδιδε πλέον περίπου 670 ίππους. Η βελτίωση πλαισιώθηκε και από αεροδυναμικές τροποποιήσεις όπως μια νέα πίσω αεροτομή και άλλες παρεμβάσεις.

Παρά την τεχνική αναβάθμιση, η Aston Martin δεν θα συνεχίσει τον ρόλο της ως προμηθεύτρια του αυτοκινήτου ασφαλείας και του ιατρικού οχήματος. Ο κατασκευαστής δεν έχει δώσει επίσημα εξηγήσεις. Σύμφωνα με το the-race.com, οικονομικοί παράγοντες ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στην απόφαση. Εκκρεμεί ακόμη δήλωση από τον κατασκευαστή.