Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, το Axios, μετέδωσε ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη είναι κοντά σε deal για τον τερματισμό του πολέμου με τις με τις εναπομένουσες διαφορές να επικεντρώνονται στη «διατύπωση» ορισμένων σημείων.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε να απορρίψει τη συμφωνία και να επιτεθεί στο Ιράν.
Ο Τραμπ συνομίλησε με ηγέτες του Κόλπου -Τον ενθάρρυναν να δεχθεί τη συμφωνία
Ο Τραμπ συζήτησε με ηγέτες του Κόλπου και άλλους ηγέτες της περιοχής για να εξετάσουν την τελευταία πρόταση του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με πηγή που είναι ενήμερη για το θέμα, ενώ οι μεσολαβητές βγήκαν από τις συναντήσεις στην Τεχεράνη υποδηλώνοντας ότι έχουν πλησιάσει στην επίτευξη ενός πλαισίου για πιθανή συμφωνία, όπως μετέδωσε το CNN.
Οι ηγέτες της περιοχής ενθάρρυναν τον Τραμπ να αποδεχτεί τη συμφωνία-πλαίσιο με το Ιράν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας νωρίτερα, σύμφωνα με πρόσωπο που ενημερώθηκε για τη συζήτηση. Το πρόσωπο αυτό χαρακτήρισε τη συνομιλία θετική.
Στο ίδιο μήκος και άλλη πηγή. «Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν πολύ θετική. Γίνεται καλή πρόοδος. Οι ηγέτες της περιοχής υποστήριξαν την πρόοδο και την σημαντική εξέλιξη που πέτυχε ο πρόεδρος Τραμπ με τις συνομιλίες», δήλωσε στο CNN διπλωμάτης που συμμετείχε στη συνομιλία.
Το Ιράν και το Πακιστάν υπέβαλαν στις ΗΠΑ μια αναθεωρημένη πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου και το άνοιγμα των στενών του Ορμούζ, είπαν σήμερα στο Reuters δύο πακιστανικές πηγές που γνωρίζουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Απάντηση από πλευράς ΗΠΑ στην πρόταση αναμένεται την Κυριακή, πρόσθεσαν οι πηγές.
Από την πλευρά τους οι οι Washington Times σημείωσαν ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής. Το σχέδιο πρότασης συμφωνήθηκε νωρίς το Σάββατο και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός 24 ωρών, ανέφερε η πηγή.
Προηγουμένως πακιστανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια προσωρινή συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν βρίσκεται στην τελική φάση της και είναι «αρκετά συνολική».
«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.
FT: ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται κοντά στο να παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες
Νωρίτερα, δημοσίευμα των FT, επικαλούμενα πρόσωπα ενημερωμένα για τις συνομιλίες, ανέφεραν ότι μεσολαβητές πιστεύουν ότι πλησιάζουν σε μια συμφωνία για την παράταση για 60 ημέρες της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς και στη δημιουργία ενός πλαισίου για τη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα των στενών του Ορμούζ, συνομιλίες για την αραίωση ή τη μεταφορα του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν και βήματα από την Ουάσινγκτον για τη χαλάρωση του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών και των κυρώσεων, προστίθεται στο ρεπορτάζ.
Αξιωματούχος των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη του αρχηγού των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων στην Τεχεράνη και για τις συναντήσεις του με ιρανούς ηγέτες, δήλωσε πως «μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σ’ ένα MoU» για τον τερματισμό του πολέμου, αναφερόμενος σ’ ένα μνημόνιο κατανόησης. Με την επίσκεψη έγινε «σημαντική πρόοδος» στα σημεία των Συνομιλιών του Ισλαμαμπάντ για τον τερματισμό του πολέμου, πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί σχετικά με τα σημεία των Συνομιλιών του Ισλαμαμπάντ.
