Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με 20 συλληφθέντες στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στην Κρήτη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι πρόκειται να οδηγηθούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ads Όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής τους κ. Κοκοσάλης, «οι είκοσι που έχουν προσαχθεί και συλληφθεί θα μεταχθούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», επισημαίνοντας ότι η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηρακλείου δεν έχει αρμοδιότητα στην υπόθεση, καθώς όλη η προανακριτική διαδικασία διεξάγεται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, κατόπιν εντολής της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Ads Οι συλληφθέντες αναμένεται να μεταφερθούν στην Αθήνα για την άσκηση ποινικών διώξεων, οι οποίες πιθανότατα θα αφορούν κακουργηματικές πράξεις. Ads Ο κ. Κοκοσάλης υποστήριξε ότι τα ΚΥΔ δεν αποτελούν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες και δεν έχουν ευθύνη ελέγχου της νομιμότητας των δηλώσεων, την οποία απέδωσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη διαδικασία επικοινωνιακή, κάνοντας λόγο για εικόνες δημόσιας διαπόμπευσης των εντολέων του. Ads Διαβάστε: Κρήτη / Νέες εγκληματικές οργανώσεις – Δομή οικογενειακής «μαφίας», διακίνηση κοκαΐνης, παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με τις αρχές, δύο λογιστές φέρονται να αποτελούν βασικούς οργανωτές κυκλώματος που δρούσε αποσπώντας επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη και εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά επιχείρηση για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις στην περιοχή μέσα σε λίγες ημέρες.
Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται να βρίσκεται και εν ενεργεία αντιδήμαρχος, στοιχείο που διερευνάται από τις αρχές. Επίσης, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους περιλαμβάνονται και τρία στελέχη Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι δύο λογιστές από το Ρέθυμνο φέρονται να συνεργάζονταν με ΚΥΔ σε Μυλοπόταμο, Ηράκλειο και Ιεράπετρα, τα οποία λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης από αγρότες.
Η φερόμενη απάτη είχε ξεκινήσει από το 2019 και βασιζόταν σε δηλώσεις αδήλωτων αγροτεμαχίων και ψευδή στοιχεία, μέσω των οποίων παραγωγοί εξασφάλιζαν παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η συνολική ζημία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ.
Οι έρευνες συνεχίζονται υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.
