Τα 8 σημάδια ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν την παρέα σας, σύμφωνα με την ψυχολογία

Αν ποτέ αναρωτιέστε αν κάποιος χαίρεται πραγματικά με την παρέα σας, δεν είστε ο μόνος. Αν οι άνθρωποι σας συμπαθούν, αυτό σημαίνει ότι είστε άτομο  χαρισματικό, πιθανώς με αίσθηση του χιούμορ. Ποιες είναι όμως οι πραγματικές ψυχολογικές συμπεριφορές και τα γνωρίσματα του χαρακτήρα που μας κάνουν συμπαθητικούς και αρεστούς.

Όσο και αν σας ανησυχεί τι εικόνα εκπέμπετε στους άλλους, δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε αν πραγματικά κάποιος χαίρεται και απολαμβάνει την παρέα σας.

Υπάρχουν 8 σημάδια που μπορούν να μαρτυρήσουν αν πραγματικά κάποιος χαίρεται να είναι κοντά σας

Το επίπεδο του ενδιαφέροντος και της επικοινωνίας με κάποιον, είναι αξιόπιστος δείκτης της συμπάθειας που αισθάνεται για εσάς. Όταν ένας άνθρωπος απολαμβάνει την παρέα σας, σας ακούει με ενδιαφέρον και προσοχή, συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση-δεν ακούει παθητικά και αδιάφορα. Κάνουν ερωτήσεις, θέλουν να εμβαθύνουν στη συζήτηση, δεν προσπαθούν να σας είναι διαρκώς ευχάριστοι. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή όχι, δείχνουν ότι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις απόψεις σας.

Η ειλικρινής επικοινωνία δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει να σας εντυπωσιάζουν ή να σας χειραγωγήσουν.

Είναι αδύνατον δύο άνθρωποι να συμφωνούν σε όλα. Για τον λόγο αυτό, αν κάποιος συμφωνεί με όλα όσα λέτε, προφανώς και υποκρίνεται. Αντίστοιχα, η διαφωνία δείχνει ότι ένας άνθρωπος δεν θέλει να σας κάνει το χατίρι ή να είναι ευχάριστος, παρά τη διαφωνία του. Αντίθετα, όταν οι άνθρωποι απολαμβάνουν την παρέα σας, νιώθουν την άνεση να εκφράσουν τη διαφωνία τους, να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους, ακόμη και αν συγκρούονται με τις δικές σας. Γνωρίζουν άλλωστε ότι οι υγιείς διαφωνίες δεν αρκούν για να βλάψουν μία ουσιαστική σχέση, αλλά αντίθετα, την εμπλουτίζουν. Οι υγιείς διαφωνίες είναι σημάδι αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Δείχνουν ότι ο άνθρωπος σέβεται τόσο τη σχέση σας, με αποτέλεσμα να μην θέλει να τη διαβρώσει με ψέμα και υποκρισία.

Μία ασυνείδητη συμπεριφορά των ανθρώπων που απολαμβάνουν την παρέα μας, είναι ν’ αντιγράφουν τις  δικές μας κινήσεις. Η τάση αυτή είναι γνωστή ως «καθρεπτισμός» και υποδεικνύει ότι το άτομο προσπαθεί να συνδεθεί μαζί σας σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο.  Ο καθρεπτισμός είναι ο υποσυνείδητος τρόπος του ανθρώπου να μας πει ότι νιώθει άνετα μαζί μας, και συνιστά σημάδι που υποδεικνύει ότι το άτομο είναι ανοιχτό και δεκτικά στα λόγια και τις πράξεις μας.

Όταν κάποιος θυμάται μικρές λεπτομέρειες για εσάς, αυτό είναι ένα γλυκό σημάδι που δείχνει πόσο εκτιμούν την παρέα σας. Μπορεί να θυμούνται κάτι που είχατε πει βιαστικά πριν από καιρό, ν’ αναφέρατε μία παλιά ιστορία ή κάτι για ένα φαγητό που σας άρεσε.

Γενικά, όταν κάποιος θυμάται μικρές λεπτομέρειες για εσάς, αυτό σημαίνει ότι επενδύουν, τόσο νοητικά όσο και συναισθηματικά σε εσάς. Δείχνει ότι δεν ακούν απλώς, αλλά ενδιαφέρονται να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα.  Όταν θυμούνται λεπτομέρειες για εσάς, οι άνθρωποι σας μαρτυρούν ότι νοιάζονται και εκτιμούν τον χρόνο που περνάτε μαζί.

Όλοι ξέρουμε πόσο έντονοι και απαιτητικοί είναι οι ρυθμοί της καθημερινότητας. Δουλειά, οικογένεια, προσωπικές υποθέσεις και χρόνος για τον εαυτό, δεν αφήνουν παρά ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Όταν μέσα σ’ όλες αυτές τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις, κάποιος βρίσκει τον χρόνο να είναι μαζί σας, αυτό είναι σημάδι ότι θέλει και εκτιμά την παρέα σας.

Μπορεί να προσαρμόζουν τα σχέδια και τον χρόνο τους ώστε να σας δουν. Μπορεί μέσα από μικρές θυσίες να σας αποδεικνύουν πόσο πολύ εκτιμούν την παρέα σας.  Αν έχετε δίπλα σας κάποιον που θέλει να βρίσκει χρόνο για εσάς, ακόμη και στις τρελές απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, τότε είναι ένας άνθρωπος που χαίρεται να είναι μαζί σας.

Αν έχετε έναν φίλο που πάντα βρίσκει τον χρόνο να σας ζητήσει να βρεθείτε, είτε για έναν γρήγορο καφέ ή για βόλτα, σας δείχνει ότι εκτιμά πολύ την παρέα σας. Αν έχετε έναν τέτοιον φίλο, μην αναρωτιέστε για τα συναισθήματά του. Η συνεπής προσπάθεια ενός ανθρώπου αποτελεί σαφές σημάδι ότι σας θέλει στη ζωή του. Όταν ένας άνθρωπος δείχνει ότι ενδιαφέρεται να σας δει, χωρίς να περιμένει από εσάς την πρώτη κίνηση, είναι οι άνθρωποι που θέλουν να είναι στη ζωή σας.

Είναι ειλικρινείς μαζί σας

Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντα ο εύκολος δρόμος. Όταν όμως κάποιος σας νοιάζεται πραγματικά και είναι άνθρωπος που θέλει την παρέα σας, δεν θα διστάσει να σας πει την αλήθεια, ακόμη και δεν του είναι εύκολο. Θα σας τονίζουν τα λάθη σας, θα εκφράζουν την ανησυχία τους. Δεν θα το κάνουν με τρόπο επικριτικό, ούτε μόνο και μόνο για να σας φέρουν σε δύσκολη θέση, αλλά επειδή πράγματι βλέπουν σημάδια που τους ανησυχούν.

Όσο λοιπόν και αν η ειλικρίνειά τους μπορεί να πονάει, είναι επίσης ξεκάθαρο σημάδι ότι ενδιαφέρονται για εσάς και ότι σας σέβονται. Αν ένας άνθρωπος είναι σταθερά ειλικρινής μαζί σας, ακόμη και όταν του είναι δύσκολο, τότε μάλλον χαίρεται να είναι στο πλάι σας, και θέλει είστε καλά. Είναι πρόθυμοι ακόμη και να ρισκάρουν αν πρόκειται να σας πουν πράγματα που πρόκειται να σας ωφελήσουν.

Εν τέλει, ένα από τα πιο αξιόπιστα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος χαίρεται τη συντροφιά σας, είναι η θέλησή του να είναι δίπλα σας όταν έρχονται τα δύσκολα.

Έρχονται στιγμές που η ζωή είναι δύσκολη και απαιτητική. Όταν στα δύσκολα έχουμε έναν άνθρωπο στο πλάι μας, που μας δείχνει τη φροντίδα και την αφοσίωσή του, μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε καλύτερα.

Είμαστε πιο δυνατοί όταν έχουμε έναν άνθρωπο που μας ακούει, να μας στηρίζει και να μας ενθαρρύνει. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εμάς, είναι παρόντες, ακόμη και όταν δεν είναι πάντα βολικό να βρίσκονται εκεί ή όταν οι συνθήκες είναι και για εκείνους δύσκολες.

Με τη συμπαράστασή τους και την υποστήριξή τους, οι άνθρωποι μας λένε ουσιαστικά ότι «Είμαι δίπλα σου επειδή σε νοιάζομαι και εκτιμώ το ότι είσαι στη ζωή μου». Υπάρχουν ασφαλώς και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος θέλει να είναι στη ζωή μας, αλλά αυτό το συγκεκριμένο έχει ξεχωριστή αξία. Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι κοντά σας,  είναι διαρκώς παρόντες επειδή εκτιμούν εσάς, τη σχέση σας και την ευημερία σας.

Η αναγνώριση των συμπεριφορών που μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι χαίρονται ειλικρινά την παρέα μας, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας και να εμπλουτίσει τις σχέσεις μας.  Το βασικό είναι να θυμάστε ότι, όσοι πραγματικά εκτιμούν την παρέα σας, θέλουν να σας είναι επίσης ευχάριστοι και δείχνουν ότι απολαμβάνουν τις στιγμές που μοιράζεστε.

Μαζί με τους ανθρώπους που χαίρονται τη συντροφιά σας, νιώθετε ότι σας καταλαβαίνουν, σας εκτιμούν και σας σέβονται. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι το πως αισθάνεστε και, όταν περνάτε τον χρόνο σας με ανθρώπους οι οποίοι σας εκτιμούν, καλλιεργείτε σχέσεις που σας δημιουργούν χαρά, κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό.