Γιατί τα κουμπιά των γυναικείων πουκαμίσων είναι στα αριστερά και όχι στα δεξιά

Μπορεί όταν σιδερώνετε πουκάμισα να έχει παρατηρήσει μία παράξενη λεπτομέρεια. Σε πολλά γυναικεία πουκάμισα, τα κουμπιά βρίσκονται στην αριστερή πλευρά, ενώ στα ανδρικά στη δεξιά. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη διαφορά μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο. Ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς θεωρίες σχετικά με το λόγο που τα γυναικεία πουκάμισα κουμπώνονται διαφορετικά από τα ανδρικά.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι τα ανδρικά πουκάμισα κουμπώνονται δεξιά λόγω των όπλων. Εφόσον οι περισσότεροι άνδρες κρατούσαν το σπαθί τους στο δεξί χέρι, έπρεπε να μπορούν να ανοίγουν γρήγορα τα πουκάμισά τους για μονομαχίες. «Ήταν πιο βολικό και γρήγορο να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι για να ξεκουμπώνουν το πουκάμισο», σύμφωνα με μία σημείωση στο Quora μέσω του The Atlantic.

Όσο για τον λόγο που τα γυναικεία πουκάμισα κουμπώνονται αριστερά, μια θεωρία λέει ότι έχει να κάνει με τα μωρά. Οι γυναίκες τείνουν να κρατούν τα βρέφη τους στον αριστερό τους ώμο, ώστε το δεξί τους χέρι να μπορεί να θηλάζει ή να ταΐζει με το κουτάλι. Όπως λέει μια θεωρία, για να διευκολυνθεί ο θηλασμός, τα πουκάμισα σχεδιάστηκαν να ανοίγουν ή να κλείνουν με το ελεύθερο δεξί χέρι, επομένως κούμπωναν αριστερά και άνοιγαν δεξιά.

Αν δεν ήταν ο θηλασμός, ίσως η αιτία ήταν τα άλογα. Παλαιότερα, οι γυναίκες έπρεπε να ιππεύουν με πλαϊνή σέλα, έχοντας και τα δύο πόδια στη δεξιά πλευρά του αλόγου. Το να κουμπώνουν τα πουκάμισα αριστερά μπορεί να μείωνε τον αέρα που ανέβαινε στα πουκάμισά τους καθώς έτρεχαν στις πεδιάδες.

Σύμφωνα με το Elle, υπάρχει άλλη θεωρία που περιλαμβάνει τον Ναπολέωντα. Όπως ίσως έχετε δει σε ιστορικά βιβλία, ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε τη συνήθεια να βάζει το χέρι του ανάμεσα στα κουμπιά του πουκάμισου.

Προφανώς, οι γυναίκες τον πείραζαν μιμούμενες τη διάσημη πόζα του. Όταν ο Ναπολέων έμαθε για τα πειράγματα, μπορεί να διέταξε τα γυναικεία πουκάμισα να κουμπώνονται στην αντίθετη πλευρά από τα ανδρικά για να σταματήσει το αστείο.

Μια άλλα θεωρία υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές βάζουν κουμπιά στην αριστερή πλευρά των γυναικείων ενδυμάτων ως πρακτικό μέσο διάκρισης μεταξύ ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων.

Η Melanie M. Moore, ιδρύτρια της εατρείας γυναικείων ρούχων Elizabeth & Clarke, έχει μια διαφορετική θεωρία για την τοποθέτηση των κουμπιών. «Όταν τα κουμπιά εφευρέθηκαν τον 13ο αιώνα ήταν, όπως οι περισσότερες νέες τεχνολογίες, πολύ ακριβά», είπε στο Today. «Οι πλούσιες γυναίκες τότε δεν ντύνονταν μόνες τους, αλλά τους βοηθούσε η καμαριέρα τους. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν δεξιόχειρες, αυτό διευκόλυνε για κάποιον που στεκόταν απέναντί ​​σας να κουμπώσει το φόρεμά σας».

Ανεξάρτητα από τον αρχικό λόγο, σήμερα η τοποθέτηση των κουμπιών στα αριστερά για τα γυναικεία ρούχα αποτελεί απλά μια παράδοση της μόδας.