Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε εσπευσμένα σήμερα στο Κάιρο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κατάσταση στη Ράφα.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών μετέδωσε ότι οι διαμεσολαβητές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ διεξάγουν συζητήσεις σήμερα στο Κάιρο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς με στόχο μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι αντιπροσωπείες του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία και την αντιπροσωπεία της Χαμάς» για να συζητήσουν για την κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο» ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στην παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Oυίλιαμ Μπερνς επέστρεψε στο Κάιρο για τις κρίσιμες συνομιλίες. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει σύμφωνα με την πολιτική της να μην δημοσιοποιεί τα ταξίδια του διευθυντή της στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διεμήνυσε ότι η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, ενώ την χαρακτήρισε ουσιαστικά ενέργεια υπονόμευσης της στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών στη Ράφα.

«Η χθεσινή πρόταση της Χαμάς σχεδιάστηκε για να ”τορπιλίσει” την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα. Αυτό δεν συνέβη», είπε χαρακτηριστικά.

«Χθες το βράδυ, με τη συγκατάθεση του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου, έδωσα εντολή να επιχειρήσουν οι IDF στη Ράφα. Ύψωσαν ισραηλινές σημαίες στο πέρασμα της Ράφα και κατέβασαν τις σημαίες της Χαμάς», τόνισε ο Νετανιάχου.

Μάλιστα, το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι η στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα είναι «περιορισμένης» κλίμακας και διάρκειας και έχει στόχο να κόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζόν Κίρμπι επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια «μεγάλη» χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει «το συντομότερο δυνατόν» το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός.

Χαμάς: «Αν το Ισραήλ συνεχίσει στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία»

Σε δήλωση που εξέδωσε η Χαμάς, είπε: «Η έφοδος του στρατού κατοχής στο πέρασμα της Ράφα και οι βάρβαροι και εγκληματικοί βομβαρδισμοί του, μετά από επιμονή του Νετανιάχου και των εξτρεμιστών πολέμαρχών του, είναι μια ανοιχτή προσπάθεια να σαμποταριστούν όλες οι προσπάθειες των διαμεσολαβητών για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα σταματήσει την επίθεση εναντίον του λαού μας και ταυτόχρονα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εικόνα ψευδαίσθησης νίκης για να σωθούν τα προσχήματα».

«Εάν η επιθετικότητά του συνεχιστεί, θα υποστεί μόνο περισσότερες ήττες και ντροπή» πρόσθεσε. η παλαιστινιακή οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ Ντέιβιντ Μένσερ, απέφυγε να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεν έκανε δεκτή την πρόταση εκεχειρίας που ήρθε στο τραπέζι. 

Μιλώντας νωρίτερα δε στο Open, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μένσερ, ανέφερε ότι η Χαμάς το μόνο που θέλει να κάνει είναι να «αναδιοργανωθεί» και σημείωσε πως από την πλευρά του Ισραήλ δεν προτίθενται να το επιτρέψουν αυτό.

«Δεν μπορώ να μοιραστώ ευαίσθητα σημεία της διαπραγμάτευσης. Κρέμονται ζωές από μία κλωστή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι η Χαμάς πιστεύει ότι μπορεί να μείνει όρθια στο τέλος αυτού του πολέμου, πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να έχει δύναμη στη Γάζα. Απλά δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί για τον από λόγο ότι η Χαμάς εύχεται να επανακαταλάβει τη Γάζα, θέλει να αναδιοργανωθεί και αυτό που λέει ότι θέλει να μας επιτεθεί ξανά και ξανά και ξανά» είπε αρχικά ο Μένσερ.

Ισραήλ: «Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει τώρα αν η Χαμάς πετάξει τα όπλα της και επιστρέψει τους ομήρους»

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο μόνος τρόπος να τελειώσει αυτή η διαμάχη, είναι να παραδώσει τα όπλα η Χαμάς και να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους.

«Πολύ απλά αρνούμαστε να ζούμε άλλο δίπλα σε αυτή τη γενοκτονική οργάνωση. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αμέσως τώρα, αυτό το απόγευμα, πριν βάλουμε τα παιδιά μας για ύπνο. Μπορεί να τελειώσει τώρα αν η Χαμάς πετάξει τα όπλα της και επιστρέψει τους ομήρους» είπε χαρακτηριστικά.