Πόσες ώρες ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο ύπνος για λιγότερο από 7 ώρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η ανάλυση δεδομένων σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα από έξι διαφορετικές χώρες έδειξε ότι ο ύπνος για λιγότερες από 7 ώρες ύπνος συσχετίζεται με αύξηση κατά 7% στην πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 11% όταν ο ύπνος είναι για λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Kaveh Hosseini, επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας στο Tehran Heart Center του Ιράν, τόνισε ότι δεν βρέθηκαν διαφορές ανάλογα με την ηλικία στη σύνδεση μεταξύ του χρόνου ύπνου και της υψηλής πίεσης του αίματος. Ο Hosseini δήλωσε: «Ο ύπνος για 7 έως 8 ώρες, όπως συνιστούν οι ειδικοί ύπνου, μπορεί να είναι το καλύτερο και για την καρδιά σας».

Τα προκαταρκτικά ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Επιστημονική Σύναξη του American College of Cardiology στις ΗΠΑ, δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες διατρέχουν 7% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ωστόσο, ο Hosseini προειδοποίησε ότι ενώ αυτή η διαφορά είναι στατιστικά σημαντική, «δεν είμαστε σίγουροι αν είναι κλινικά σημαντική», τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Ο Francis Wells, σύμβουλος καρδιοχειρουργός και επίτιμος εταίρος στο Clare Hall του Πανεπιστημίου του Cambridge, συμφωνεί με την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές στα ποσοστά “φαίνεται να είναι οριακές” και θα μπορούσαν να “οφείλονται σε πολλά πράγματα”.

«Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που αναφέρουν ότι διαφορετικές διάρκειες ύπνου ταιριάζουν σε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους ζωής, και η ιδέα ότι όλοι χρειάζονται οκτώ ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα έχει πρόσφατα απορριφθεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να λειτουργήσουν άψογα με 5 ή 6 ώρες ύπνου».

«Πρώτον, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πολύ συχνή στον πληθυσμό. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου είναι το υπερβολικό βάρος και η έλλειψη άσκησης. Το άγχος δεν φαίνεται να παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλει ελάχιστα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο σε διάστημα 5 ετών.

Η σχέση μεταξύ ύπνου και υψηλής αρτηριακής πίεσης λήφθηκε μετά από στατιστική προσαρμογή για παράγοντες, όπως:

Οι ερευνητές της μελέτης συμβουλεύουν επίσης τους ανθρώπους να μιλήσουν στον γιατρό τους σχετικά με τα πρότυπα ύπνου τους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι καταστάσεις, όπως οι διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με την αναπνοή, σχετίζονται επίσης με καρδιαγγειακά νοσήματα.