Βαρύς ήταν και φέτος ο απολογισμός από τη χρήση βεγγαλικών το Πάσχα με τουλάχιστον 7 σοβαρούς τραυματισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν πέντε ακρωτηριασμοί από βεγγαλικά στην Αττική, ένας στα Χανιά της Κρήτης και ένας στους Φούρνους.

Ένας 14χρονος ακρωτηριάστηκε όταν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά Χανίων, έσκασε κροτίδα στο χέρι του.

Ο έφηβος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και υπέστη ακρωτηριασμό σε τρία δάχτυλα του δεξιού του χεριού.

Σε βάρος της μητέρας του σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Ένας ακόμη ακρωτηριασμός από κροτίδες σημειώθηκε στους Φούρνους, όπου ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στην Ικαρία για τις πρώτες βοήθειες καθώς έχασε το δάκτυλό του. Το μεγάλο Σάββατο άλλο ένα παιδί από Θύμαινα τραυματίστηκε στο χέρι από κροτίδα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ικαρίας.

Το τελευταίο 24ωρο στην Αθήνα σημειώθηκαν πέντε περιστατικά. Το πιο σοβαρό έγινε στα Καλύβια πριν από την Ανάσταση το οποίο κατέληξε στον ακρωτηριασμό δακτύλων ενός άνδρα.

Επίσης θύμα αδέσποτης σφαίρας από άσκοπους πυροβολισμούς όπως όλα δείχνουν, έπεσε ένας 35χρονος ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, ενώ βρισκόταν στον δρόμο επί της οδού Ήρας στο Μενίδι, τραυματίστηκε.

Το θύμα δήλωσε πως δεν επιθυμούσε μεταφορά με ασθενοφόρο, κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και μετέβηκε με ίδια μέσα στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω από 180.000 βεγγαλικά και κροτίδες κάθε τύπου έχουν κατασχεθεί σε ολόκληρη την επικράτεια από τα μέσα Απριλίου έως σήμερα και έχουν συλληφθεί 115 άτομα.

Ενδεικτικά, χθες συνελήφθησαν τρία άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.400 κροτίδες.

Στο Ρέθυμνο συνελήφθη ένα άτομο, στην επιχείρηση του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περί τις 2.800 κροτίδες. Ακολούθως, στην Ιεράπετρα συνελήφθη ακόμη ένα άτομο, όπου -ξανά- στην επιχείρησή του κατασχέθηκαν συνολικά 3.290 είδη πυροτεχνίας.

Στη σύλληψη τριών ατόμων σε ισάριθμες διαφορετικές περιπτώσεις προχώρησαν αστυνομικοί στην Αλεξάνδρεια του νομού Ημαθίας και στο Κιλκίς.

Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου σε περιοχή της Ημαθίας ένας ανήλικος, καθώς στη κατοχή του βρέθηκαν 96 κροτίδες και τέσσερα είδη πυροτεχνίας. Επίσης, συνελήφθη η μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες το μεσημέρι σε περιοχή του Κιλκίς ένας άνδρας, καθώς σε έλεγχο στο όχημα που οδηγούσε, βρέθηκαν τρεις κροτίδες και ένα μαχαίρι.

Τέλος, συνελήφθη χθες το απόγευμα στο Κιλκίς ένας ανήλικος, καθώς στη κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά κροτίδες.

Έναν 27χρονο που πέταξε μια μολότοφ συνέλαβαν αστυνομικοί λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην συμβολή των οδών Λαγουμιτζή και Φρειδερίκου Σμιθ στο Νέο Κόσμο.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 27χρονος μαζί με άλλα εννέα άτομα, που διέφυγαν και αναζητούνται, εντοπίστηκε να πετάει μολότοφ λίγο μετά την Ανάσταση.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικού υλικού από κοινού, για απείθεια, και για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Την επικινδυνότητα των πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών που πολλές φορές καταλήγουν να τραυματίσουν τους πολίτες εφιστά με βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνική Αστυνομία.

Το βίντεο περιέχει πλάνα και μαρτυρίες από ατυχήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια τις ημέρες του Πάσχα.

🧨 Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι! Καλή Ανάσταση σε όλους με ασφάλεια! ⛪Το τελευταίο διάστημα έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 180.000 βεγγαλικά και κροτίδες κάθε τύπου, ενώ έχουν συλληφθεί πάνω από 100 άτομα.Χρήσιμες συμβουλές: https://t.co/qaQ3Hb7rgj pic.twitter.com/ipCteVi6nj— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) May 3, 2024