Ο Ουόρεν Μπάφετ προετοιμάζει τους επενδυτές της πολύ πετυχημένης επενδυτικής εταιρείας που ίδρυσε, της Berkshire Hathaway, για το μέλλον χωρίς αυτόν. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στην Ομαχα της Νεμπράσκα, ο 93χρονος δισεκατομμυριούχος επενδυτής θέλησε να καθησυχάσει τους παρευρισκομένους ότι έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο διαδοχής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο διάδοχός του, Γκρεγκ Αμπελ.

Ο θάνατος του Τσάρλι Μάνγκερ τον Νοέμβριο του 2023, που ήταν το δεξί χέρι του Μπάφετ στην εταιρεία, σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Πλέον η Berkshire εδώ και πέντε χρόνια περίπου ετοιμάζεται για την επόμενη γενιά στελεχών που θα λαμβάνουν αυτά τις επενδυτικές αποφάσεις αντί για τον Μπάφετ και τον Μάνγκερ.

Οι μέτοχοι «δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ» προτού οι επιλεγμένοι διάδοχοί του πάρουν τα ηνία, παρατήρησε ο Μπάφετ κάποια στιγμή στη γενική συνέλευση. «Γενικά, αισθάνομαι καλά» πρόσθεσε καθησυχαστικά. Το θέμα της ηλικίας του όμως έχει απασχολήσει πολλές φορές το πιστό του κοινό.

Ο Αμπελ ήταν στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης το Σάββατο, με τον Μπάφετ να σημειώνει πως εάν συνέβαινε στον ίδιο κάτι, η εταιρεία θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Ανάμεσα στα άλλα, και καταχειροκροτούμενος από τους χιλιάδες μετόχους της εταιρείας που παρευρέθηκαν όπως κάθε χρόνο στη γενική συνέλευση – το «Γούντστοκ του καπιταλισμού» – ο Μπάφετ αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, από τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι τα επιτόκια. Εδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ για το έργο του που κατευθύνει την οικονομία τα τελευταία χρόνια και τον αποκάλεσε σοφό άνθρωπο. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η Fed χρειάζεται βοήθεια από τους νομοθέτες για να περιορίσει το αυξανόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ.

Επίσης ο Μπάφετ ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επένδυση της Berkshire Hathaway στα στούντιο Paramount Global. «Ηταν 100% δική μου απόφαση. Τα πουλήσαμε όλα (τη συμμετοχή στην Paramount) και χάσαμε αρκετά χρήματα» είπε.

Ο Αμπελ, ο οποίος εντάχθηκε στην Berkshire το 2000 και του οποίου η ιδιότητα ως διάδοχου διευθύνοντος συμβούλου αποκαλύφθηκε από τον Μάνγκερ στη γενική συνέλευση των μετόχων του 2021, θα δοκιμαστεί σε πολλαπλά μέτωπα. Ο 61χρονος θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ροών της εταιρείας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λειτουργήσει σε ένα διοικητικό συμβούλιο στο οποίο βρίσκονται δύο από τα παιδιά του Μπάφετ, ο Χάουαρντ και η Σούζι, καθώς και άλλα στελέχη, όπως ο Αζίτ Ζέιν, ο οποίος ηγείται της θυγατρικής ασφαλειών της Berkshire και για χρόνια αναφέρεται απευθείας στον δισεκατομμυριούχο.