Τα έργα για εργοστάσιο αποκάλυψαν αρχαία νεκρόπολη – Πριγκιπικοί τύμβοι και τάφοι με όπλα, περιδέραια, βραχιόλια

Η αρχαιολογική ομάδα έχει αποκαλύψει στο σημείο 88 «λακκοειδείς τάφους». Υπάρχουν επίσης δύο μεγάλοι ταφικοί τύμβοι που πιστεύουν ότι καλύπτουν τάφους των ελίτ της αρχαίας κοινωνίας. (Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας/Τέρνα)

Μια αρχαία νεκρόπολη που ανακαλύφθηκε κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας χρησιμοποιήθηκε για να θάψουν τους νεκρούς πριν από περίπου 2.800 χρόνια, την εποχή που ιδρύθηκε η πόλη της Ρώμης, περίπου 161 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Η ανακάλυψη δίνει στους ερευνητές μια σπάνια εικόνα για τους πολιτισμούς της Εποχής του Σιδήρου που υπήρχαν πριν από τη ρωμαϊκή κυριαρχία της περιοχής. Τα εκπληκτικά ευρήματα κοντά στην πόλη Αμορόζι, περίπου 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νάπολης, περιλαμβάνουν 88 ταφές σε «λακκοειδείς τάφους» ανδρών και γυναικών.

Οι άνδρες ήταν συνήθως θαμμένοι με όπλα, ενώ οι γυναίκες ήταν συχνά θαμμένες με χάλκινα στολίδια, όπως βραχιόλια, μενταγιόν, καρφίτσες — που ονομάζονται “fibulae”, και κομμάτια από κεχριμπάρι και κόκαλα, σύμφωνα με μια μεταφρασμένη δήλωση από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην περιοχή, έχουν επίσης ανακαλύψει μεγάλο αριθμό αγγείων από κεραμικά αγγεία διαφόρων σχημάτων, τα οποία συνήθως τοποθετούνταν στους τάφους στα πόδια του νεκρού. Πιστεύουν ότι το νεκροταφείο είναι προγενέστερο των Σαμνίτων, των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα και ήταν συχνοί εχθροί των πρώτων Ρωμαίων.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο αρχαίος ταφικός χώρος, ή νεκρόπολη, κοντά στην πόλη Amorosi της Ιταλίας είναι περίπου 2.800 ετών (Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας/Τέρνα)

Σύμφωνα με το μύθο, ο μυθικός ήρωας Ρωμύλος ίδρυσε την πόλη της Ρώμης το 753 π.Χ. εν μέσω διαμάχης με τον δίδυμο αδελφό του Ρέμο. αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η Ρώμη αναπτύχθηκε από μια ένωση πολλών χωριών στην κορυφή του λόφου περίπου μετά τον δέκατο αιώνα π.Χ., κατά την Εποχή του Σιδήρου.

Το πρώιμο ρωμαϊκό κράτος πολέμησε πολλούς πολέμους εναντίον των γειτόνων του, συμπεριλαμβανομένων των ετρουσκικών πόλεων-κρατών και άλλων λατινόφωνων λαών. Τον τέταρτο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι πολέμησαν μια σειρά από πολέμους εναντίον των Σαμνιτών, που ζούσαν κυρίως νοτιοανατολικά της Ρώμης στην ορεινή περιοχή των Απεννίνων.

Η Ρώμη τελικά νίκησε, ωστόσο, και οι Σαμνίτες αφομοιώθηκαν στη ρωμαϊκή κοινωνία μετά τον Τρίτο Σαμνιτικό Πόλεμο, από το 298 έως το 290 π.Χ., μετά από τον οποίο η Ρώμη κατέκτησε ολόκληρη την Ιταλία και ξεκίνησε αποικίες ακόμη πιο μακριά.

Η αρχαία νεκρόπολη κοντά στο Amorosi φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Σαμνιτών, αλλά εκατοντάδες χρόνια πριν φτάσουν εκεί οι Σαμνίτες, πιθανώς από την κεντρική Ιταλία.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που ίδρυσαν τη νεκρόπολη ανήκαν στην κουλτούρα που αποκαλείται «Τάφος των Λάκκων» (Pit Tomb) που υπήρχε σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Ιταλίας κατά την Εποχή του Σιδήρου.

Το νεκροταφείο κοντά στην Αμορόσι, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους οι οποίοι διερευνούν την περιοχή προτού κατασκευαστεί εκεί νέος σταθμός παραγωγής ενέργειας. Η μονάδα ισχύος πρόκειται να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε αναβάθμιση του σιδηρόδρομου μεταξύ Νάπολης και πόλης Μπάρι, στην Αδριατική ακτή της Ιταλίας.

Επίσης, η νεκρόπολη διαθέτει δυο μεγάλους τύμβους ταφής — διαμέτρου περίπου 15 μέτρων — οι οποίοι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλύπτουν τους τάφους εκλεκτών μελών της αρχαίας κοινωνίας.

Σε δήλωση του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας ανέφερε ότι οι τάφοι των ανδρών στη νεκρόπολη συχνά περιελάμβαναν όπλα, ενώ οι τάφοι των γυναικών συχνά περιλάμβαναν στολίδια, όπως αυτά τα μπρούτζινα βραχιόλια.(Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας/Τέρνα)

Οι λοφίσκοι είναι πλέον τα μοναδικά ορατά χαρακτηριστικά της νεκρόπολης και είναι γνωστοί εδώ και χιλιετίες, ωστόσο μόλις οι τελευταίες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει τους πολλούς τάφους γύρω τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι τάφοι, τα τεχνουργήματα και τα ανθρώπινα λείψανα που ανασύρθηκαν,  θα μελετηθούν σε εργαστήριο που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, ανέφερε η δήλωση.