Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα της χώρας.

Κοιτώντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα συνειδητοποιήσεις πόσο διαφορετικές ήταν οι συνοικίες, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας.

Ακόμα κι αν μένεις πολλά χρόνια στην πόλη ή έχεις γεννηθεί σε αυτή, μπορεί να δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις δρόμους και χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, αν δεις πως έμοιαζαν πριν από 50 ή 100 χρόνια.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Σήμερα είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αν μένεις στην Αθήνα θα την έχεις επισκεφθεί.

Μπορείς να αναγνωρίσεις ποια πολυσύχναστη οδός φαίνεται στη φωτογραφία;

– Σταδίου
– Καλλιρόης
– Ερμού

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί στο διάστημα 1867 -1870 βλέπετε την κοίτης της Καλλιρόης. Η εικόνα ανήκει στο Αρχείο Princeton Education.

Σήμερα η Καλλιρόης να είναι ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος με πολύ κίνηση. Ωστόσο δεν συνέβαινε πάντα αυτό. Στα παλαιότερα χρόνια παράλληλα στην οδό κινούνταν ο ποταμός Ιλισός.

Ο δρόμος έγινε γνωστός ευρύτερα όταν σημειώθηκε το γνωστό ως «ριφιφί του αιώνα» στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας. Το ριφιφί έγινε τον Δεκέμβριο του 1992 επί της οδού Καλλιρόης 19 και οι άγνωστοι μπήκαν στο υπόγειο της τράπεζας, μέσω τούνελ που έσκαψαν κάτω από την Καλλιρόης. Τότε παραβιάστηκαν 301 θυρίδες και η λεία των ληστών ήταν περίπου στα 5 δισ. δραχμές.