Ειδικός αποκαλύπτει το ποτό που μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας – Δεν είναι η καφεΐνη

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά ξέρατε ότι και άλλα ροφήματα μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα; Ένας ειδικός εξηγεί τι να αποφεύγετε πριν πάτε για ύπνο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), ένας υγιής ενήλικας πρέπει να κοιμάται περίπου 7 έως 9 ώρες τη νύχτα. Επίσης, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την καφεΐνη πριν τον ύπνο, καθώς αυτό το διεγερτικό μπορεί να μας κρατά σε εγρήγορση για ώρες. Ένας ειδικός μοιράστηκε ένα ακόμα ποτό που θα πρέπει να αποφεύγετε πριν τον ύπνο – το αλκοόλ.

Οι ειδικοί ύπνου της Bed Kingdom αποκάλυψαν πιθανές αιτίες αϋπνίας και μία από αυτές σχετίζεται με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και νικοτίνης.

Οι ειδικοί ύπνου εξήγησαν: «Ενώ το αλκοόλ μπορεί συχνά να σας κάνει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, η κατανάλωσή του κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει αποσπασματικό ύπνο και να είναι η αιτία για συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ εντός 4 ωρών από την ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνέχεια και τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε».

«Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μετά από ένα βραδινό ποτό, προσπαθήστε να πιείτε το τελευταίο σας ποτό περίπου 4 ώρες πριν πάτε για ύπνο, ώστε να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας έχει αρκετό χρόνο να χωνέψει και να μεταβολίσει το αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο».

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση νικοτίνης πριν τον ύπνο συνδέεται με την αϋπνία επειδή επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αποκοιμηθεί και να παραμείνει σε ύπνο. Οι ειδικοί εξηγούν: «Η καφεΐνη λειτουργεί αποκλείοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συσσωρεύεται φυσικά στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και δημιουργεί πίεση για ύπνο».

Ενώ μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε, ίσως δεν γνωρίζετε πόσο καιρό παραμένει στον οργανισμό σας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη έχει χρόνο ημιζωής πέντε ωρών σε υγιή άτομα – αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου 5 ώρες για να αποβληθεί από τον οργανισμό σας το μισό της καφεΐνης.

Οι ειδικοί σημειώνουν: «Ενώ μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, σκεφτείτε να κόψετε την καφεΐνη 8 έως 12 ώρες πριν τον ύπνο σας». «Εάν συνήθως πηγαίνετε για ύπνο στις 11μμ, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να πιείτε το τελευταίο σας ρόφημα με καφεΐνη περίπου στη 1μμ το μεσημέρι και να προτιμήσετε επιλογές χωρίς καφεΐνη για το υπόλοιπο της ημέρας».

Εάν η αϋπνία επηρεάζει την καθημερινότητά σας και αποτελεί πρόβλημα για περισσότερο από ένα μήνα και δεν σχετίζεται με παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης, οι ειδικοί συνιστούν να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.