Home / Ψυχαγωγία / Eurovision: Η χρονιά που η Ελλάδα πήρε μόνο ένα 12άρι από την Κύπρο… και τίποτε άλλο
Eurovision: Η χρονιά που η Ελλάδα πήρε μόνο ένα 12άρι από την Κύπρο… και τίποτε άλλο
Τετάρτη, 24.4.2024, 16:00
Ιωάννης Καρακασίδης@

Ποιο ήταν το τραγούδι και ποιοι οι καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν εκείνη τη χρονιά τη χώρα μας;

Ο διαγωνισμός της Eurovision μας έχει αποδείξει και τα 68 χρόνια της παρουσίας του πως τα τραγούδια και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτόν δεν αξιολογούνται πάντα αξιοκρατικά, με την έννοια ότι δεν λαμβάνουν κάποιες φορές την αναγνώριση και τη θέση που ίσως πραγματικά αξίζουν.

Καλλιτέχνες με τεράστια διεθνή πορεία, όπως η Bonnie Tyler και ο Flo-Rida, έχουν καταλήξει στις πολύ χαμηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, ενώ ακόμη και κομμάτια που προορίζονταν για την κορυφή βρέθηκαν να καταποντίζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις να μην περνούν καν στον Μεγάλο Τελικό της διοργάνωσης. Όλες οι χώρες είχαν τις κακές τους στιγμές και αυτά αποτελούν γνωστή ιστορία στη Eurovision.

Μία από τις κακές αυτές χρονιές – ίσως η χειρότερη – για την Ελλάδα ήταν το 1998, όταν τη χώρα μας εκπροσώπησαν η Διονυσία Καρόκη και το συγκρότημα Θάλασσα, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Μια κρυφή ευαισθησία». Η συγκεκριμένη συμμετοχή έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη επίδοση για τα ελληνικά χρώματα στον διαγωνισμό της Eurovision, αφού κατέληξε στην 20η θέση (μεταξύ 25 χωρών), συγκεντρώνοντας μόλις 12 βαθμούς.

Το παράδοξο στην εν λόγω περίπτωση, βέβαια, είναι ότι αυτοί οι 12 βαθμοί προήλθαν μόνο από την… Κύπρο.

Ο συνθέτης του τραγουδιού «Μια κρυφή ευαισθησία», Γιάννης Βάλβης, σε εμφάνισή του στην εκπομπή Super Κατερίνα τον Μάιο του 2023, μίλησε για το σκάνδαλο γύρω από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision το 1998, στην οποία ο ίδιος παρέμβαινε στη σκηνοθεσία της βραδιάς, προκαλώντας την ενόχληση των τότε διοργανωτών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μουσικοσυνθέτης να αποβληθεί από τον διαγωνισμό και να μην του επιτραπεί η είσοδος στο στάδιο τη βραδιά του Τελικού. 

«Εκεί τα έκανα λίγο υπερβολικά, για να δείξω την αντίθεση. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Το θέμα είναι με ποια διαδικασία με έδιωξαν. Υπήρχε υπεύθυνος της ΕΡΤ, υπήρχε έγγραφο από το BBC, υπήρχαν Έλληνες δημοσιογράφοι; Ό,τι φήμες βγήκαν τότε για τη Eurovision, βγήκαν μέσα από την ΕΡΤ», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο μουσικοσυνθέτης.

«Τους τα είχα μαζεμένα. Εγώ έπρεπε να είμαι πάνω στη σκηνή, γιατί ήμουν το ένα από τα δύο μέλη του συγκροτήματος. Η ΕΡΤ έφτιαξε μία θολή ατμόσφαιρα ήδη από την Ελλάδα. Τότε έγραφαν ότι μαγείρεψα το αποτέλεσμα και έτσι περάσαμε την Ηρώ για 50 ψήφους», είχε περιγράψει ο Γιάννης Βάλβης για τη Eurovision εκείνης της χρονιάς.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης