Η νέα spin of του ομίλου Mytilineos, που συστήθηκε στην αγορά, περίπου δυο χρόνια νωρίτερα, η Avokado, αναμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παροχή ενέργειας κτίζοντας «έξυπνες πόλεις» για «έξυπνους πολίτες». Όχημα της οι δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη(ΤΝ).

Όπως έκανε γνωστό  ο Βασίλης Νικολόπουλος CTO και Co-Founder της Avokado, στο πλαίσιο του συνεδρίου   The age of AI – Unloking Potential, που πραγματοποιείται με αφορμή την 4η Beyond, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να έρθει στην αγορά ο έξυπνος AI ενεργειακός βοηθός,  o οποίος θα  δίνει απαντήσεις για ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια.

Σε δεύτερη φάση ο ενεργειακός βοηθός θα μετεξελιχθεί, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης, ενώ στο τρίτο στάδιο θα υπάρχει η δυνατότητα προτάσεων και λύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε αντίστοιχο ενεργειακό βοηθό ήταν η γερμανική ΕON, με την Avokado να αναμένεται να είναι η δεύτερη, ευρωπαϊκή εταιρεία, που θα ρίξει  στην αγορά το εν λόγω καινοτόμο εργαλείο .

Μέχρι σήμερα, η Avokado έχει εγκαταστήσει εφαρμογές της σε πελάτες της Protergia, της μεγάλης εταιρείας ενέργειας του Ομίλου Mytilineos, καθώς με τα προϊόντα της απευθύνεται κυρίως στη Β2Β αγορά και στην αγορά των smart cities.

Στόχος της εταιρείας είναι περισσότερη ευελιξία, μείωση των ρύπων και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μέσω της χρήσης καινοτόμων μεθόδων όπως το blockchain και οι αλγόριθμοι “τεχνητής νοημοσύνης”. «Θέλουμε να διευκολύνουμε τους πελάτες μας να μπουν στην αγορά της ευελιξίας, να κερδίσουν χρήματα  και να εξοικονομήσουν ενέργεια» ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος. Αναφερόμενος στη σχέση με τη Mytilineos ο κ. Νικολόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως η καινοτομία «χρειάζεται ταχύτητα», για να συμπληρώσει ότι «ήταν μια στρατηγική κίνηση της Mytilineos που ελπίζουμε να εξελιχθεί και σε success story».

Να σημειωθεί πως εκτιμάται ότι παγκοσμίως το αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά ενέργειας θα αγγίξει το 2033 τα 51,4 δις δολάρια.