Η αφρικανική σκόνη που κατέφτασε χθες (23/4) στη χώρα μας σκέπασε κυριολεκτικά την πρωτεύουσα δημιουργώντας ένα απόκοσμο και αποπνικτικό σκηνικό το απόγευμα.

Τα πάντα χθες βάφτηκαν πορτοκαλί, με το κέντρο της Αθήνας να θυμίζει… Σαχάρα. Όπως είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί η ένταση του φαινομένου είχε μεγάλη ένταση, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα στους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη αυξήθηκαν αισθητά οι προσελεύσεις στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Οι παρακάτω εικόνες του Χρήστου Μπόνη και του Γιώργου Κονταρίνη από το πρακτορείο φωτογραφιών Eurokinissi αποτυπώνουν τη χθεσινή κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα αφρικανικής σκόνης που μας είχε επισκεφτεί προ ημερών -όχι όμως πρωτόγνωρο για τη χώρας- αφού παραδείγματος χάριν και το 2018 είχαν καταγραφεί αντίστοιχες εικόνες τέτοια περίπου εποχή.

O πορτοκαλί ουρανός, όπως ήταν φυσικό, σχολιάστηκε έντονα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να παρομοιάζουν το σκηνικό με κάποια σκηνή από ταινία. Όπως ανέφεραν ειδικοί λίγο αργότερα, πρόκειται για το φαινόμενο «Minerva red».