Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημάδεψε τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου, οπού εκτυλίχθηκαν ντροπιαστικές εικόνες.

Απαράδεκτες εικόνες εκτυλίχθηκαν στη Βουλή, με τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κ. Φλώρο να ξυλοκοπεί τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Β. Γραμμένο – Βίντεο από επεισόδια σε κοινοβούλια άλλων χωρών.

Το βίαιο επεισόδιο είχε πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Το βίαιο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την άρση της Ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου, μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει για συκοφαντική δυσφήμιση ο Ευστάθιος Φλώρος, πρώην στέλεχος της Ελληνικής Λύσης και πατέρας του ανεξάρτητου, προερχόμενου από τους Σπαρτιάτες, βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου, κατηγορώντας τον ότι κρύβεται πίσω από εικονικό λογαριασμό στο Τwitter.

Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, έχει παραβεί το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο αποτελεί κακούργημα η βιαιοπραγία εναντίον βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο δράστης της επίθεσης προσήχθη από την φρουρά της Βουλής, οδηγήθηκε με την διαδικασία του αυτοφώρου στην ΓΑΔΑ και συνελήφθη, ενώ λίγο μετά τις 18:30 οδηγήθηκε στην Ευελπίδων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικων της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του βουλευτή Κ. Φλώρου. Πλέον ο βουλευτής κατηγορείται για κακουργηματική βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του (άρθρο 157 ΠΚ).

Ο Κ. Φλωρος παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή και ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης (25/04). Ο βουλευτής θα συνεχίσει να κρατείται μέχρι την απολογία του.

Το θύμα μεταφέρθηκε αρχικά στο ιατρείο της Βουλής και μετά στο νοσοκομείο με κάταγμα στο πρόσωπο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ επικαλούμενη το ιατρικό ανακοινωθέν, ο κ. Γραμμένος έχει κατάγματα στα ρινικά οστά και επίσης φέρει διάστρεμμα στην γνάθο του. Ο κ. Φλώρος αρνείται ότι τον γρονθοκόπησε.

Πριν ο κ. Φλώρος γρονθοκοπήσει τον βουλευτή της Ελ. Λύσης, υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ τους και όταν οι δύο τους βγήκαν έξω από την αίθουσα, ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών τον έπιασε από τον γιακά και τον έριξε κάτω.

Το επεισόδιο ξέσπασε όταν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την άρση ασυλίας του κ. Βελόπουλου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, είπε από το βήμα της Βουλής ότι δεν σχετίζεται ο κ. Βελόπουλος με τη μήνυση. Στη συνέχεια, ο κ. Φλώρος φώναξε ότι αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο βουλευτές είχαν την εξής στιχομυθία:

“K. Φλώρος: Aυτό θα το κρίνουν οι δικαστές.

Β. Γραμμένος: Βούλωσε το εσύ σκουπίδι.

Κ. Φλώρος: Άντε.

Β. Γραμένος: Γ@@@ τη μάνα σου… Εσένα τη μανούλα σου θα τη γ@@@, θα σε πάω και με τα βραχιολάκια μέσα θα το θυμάσαι παλιό@@@@.”

Τη στιγμή που ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκοπεί τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο, κατέγραψαν οι κάμερες στη Βουλή.

Όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κ. Φλώρος κινείται κατά του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Β. Γραμμένου, ενώ κάποιος βουλευτής φαίνεται να προσπαθεί να τον αποτρέψει.

«Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα» χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή, με τη μπουνιά του πρώην «Σπαρτιάτη» βουλευτή Κ. Φλώρου στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Β. Γραμμένο.

«Τα όσα συνέβησαν στην Βουλή σήμερα είναι απαράδεκτα και αχαρακτήριστα και δεν συνάδουν με το Δημοκρατικό πολίτευμα.
Βουλευτές μετέτρεψαν σε ρινγκ χώρους του Κοινοβουλίου και αρχηγός κόμματος απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, βουλευτές, προειδοποιώντας τους να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα.

Οι βιαιοπραγίες, οι πρακτικές των άκρων και η χυδαία ρητορική λαϊκισμού, μας γυρίζουν σε εποχές που η χώρα έχει αφήσει πίσω της ανεπιστρεπτί και η κοινωνία έχει συνολικά απορρίψει.

Οφείλουμε, ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να στεκόμαστε απέναντι -και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε- σε όλες αυτές τις λογικές που οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές»

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε “απερίφραστα και κατηγορηματικά” τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένου.

«Το πρωτοφανές και αδιανόητο αυτό περιστατικό καταδεικνύει την περιφρόνηση των ακροδεξιών μορφωμάτων για το κοινοβούλιο και υπενθυμίζει εμφατικά τον κίνδυνο που συνιστά για τη Δημοκρατία μας η ανοχή στη ρητορική μίσους και τον τραμπουκισμό. Εντός και εκτός Βουλής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει ότι «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στις προκλήσεις των ακροδεξιών που θέλουν να μετατρέψουν σε ζούγκλα τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος τόνισε σχετικά: «Ως εδώ. Να αποκλειστεί το φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών από τις εκλογές.

Ενώ πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και αναμένονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης τόσο για την ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές, όσο και για την ίδια τη νομιμότητα της παρουσίας του εν λόγω κόμματος στην ελληνική Βουλή, η κατάσταση εκτραχύνεται.

Το επεισόδιο ξυλοδαρμού του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου από τον ανεξάρτητο πλέον αλλά εκλεγμένο με τους «Σπαρτιάτες» Κωνσταντίνο Φλώρο δεν είναι πρωτοφανές. Αντίθετα, θυμίζει τα έργα και τις ημέρες της πάλαι ποτέ Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Ο τσαμπουκάς, η βία, η χυδαία και προκλητική συμπεριφορά δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αυθόρμητα περιστατικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο η άκρα δεξιά και ο φασισμός προβάλλουν προς την κοινωνία μια εικόνα δύναμης και αντισυστημικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι σοβαρό επεισόδιο είχε σημειωθεί και το 2017 στο ελληνικό κοινοβούλιο, με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τον Νίκο Δένδια. Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποβλήθηκε, με τον προεδρεύων της Βουλής, Μάκη Μπαλαούρα, να καλεί τη φρουρά.

Ουκ ολίγες φορές, σε κοινοβούλια και άλλων χωρών, βουλευτές έχουν έρθει στα χέρια, αδυνατώντας να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σκηνές που παραπέμπουν σε ρινγκ εκτυλίχθηκαν σε κοινοβούλιο της Γεωργίας, όταν βουλευτής της αντιπολίτευσης γρονθοκόπησε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος βρισκόταν στο βήμα.

BREAKING: Chaotic scenes from Georgia parliament during the consideration of the law on foreign agentspic.twitter.com/t7QAPvJ0nE— Insider Paper (@TheInsiderPaper) April 15, 2024

Επεισόδια έχουν εκτυλιχθεί κατά καιρούς και στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Συρράξεις έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιπτώσεις και στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, αλλά και στη βουλή της Νότιας Κορέας.

Τον περασμένο Ιανουάριο, εξάλλου, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης στις Μαλδίβες ήρθαν σε χέρια, κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Και στη γειτονική Αλβανία, υπήρξαν φορές που η κατάσταση εκτραχύνθηκε στο κοινοβούλιο. Προ ολίγων μηνών, βουλευτές της αντιπολίτευσης στοίβαξαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας της ολομέλειας και ακολούθως άναψαν καπνογόνα, με αποτέλεσμα εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Σε μια άλλη περίπτωση, προ πέντε ετών, βουλευτής της αντιπολίτευσης πέταξε ένα αβγό στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και στο κοινοβούλιο της Σερβίας πέρσι τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Κόσοβο.

Και στην Αρμενία, βουλευτές έχουν πιαστεί στα χέρια μέσα στο κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2021.