«Απορρίπτουμε τις μονόπλευρες δηλώσεις για τα γεγονότα του 1915 που έχουν γίνει για να ικανοποιήσουν ορισμένους ριζοσπαστικούς κύκλους. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει σαφώς υπογραμμίσει ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν νόμιμο αντικείμενο συζήτησης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι δηλώσεις για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις αξιωματούχων παγκοσμίως για την σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για μονόπλευρες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα. Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έκανε δήλωση για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Αυτές οι προκατειλημμένες και μεροληπτικές δηλώσεις για την ιστορία υπονομεύουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες να διαπράττουν εγκλήματα μίσους. Καλούμε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν την πρότασή μας για μια Κοινή Ιστορική Επιτροπή και τη διαδικασία εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει με την Αρμενία».