Ρέντης – Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή και δεύτερο ηγετικό στέλεχος – Στις 6 οι προφυλακίσεις

Στη φυλακή οδηγείται, μετά τον μάνατζερ γνωστού τράπερ, κι ένας ακόμη από τους πέντε κατηγορούμενους που τους αποδίδεται ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Συνολικά 6 κατηγορούμενοι κρίθηκαν σήμερα προφυλακιστέοι, μετά τις απολογίες τους.

της Άννας Κανδύλη

Ο 33χρονος κατά την απολογία του στον ανακριτή φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο απολογητικό του υπόμνημα υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι δεν συμμετείχε στα επεισόδια κι αυτό αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες και το βιντεοληπτικό υλικό που προσκόμισε.

«Μολονότι είναι εξαιρετικά επισφαλές να κριθεί το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας με αυτό τον τρόπο, έστω και ως υπόθεση εργασίας, εμένα η διωκτική αρχή δεν με συγκαταλέγει στους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς. Οι αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 26.02.2024 δεν με συγκαταλέγουν ουχί μόνον ως ηθικό αυτουργό ή φυσικό αυτουργό αλλά ούτε και ως άτομο που «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου…Το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας αποδεικνύει ότι από την έναρξη του αγώνα εγώ ευρίσκομαι στην κερκίδα. Δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο, δεν έχω την οιαδήποτε συζήτηση με τρίτα πρόσωπα, κρατώ ανά χείρας τηλεβόα, απευθύνομαι στην κερκίδα, φωνάζω συνθήματα καιπροτρέπω να εμψυχώσουμε την αγαπημένη μας ομάδα. Αυτή είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας μου, και δη με αόριστο αριθμό ατόμων. Όταν αναφέρει η διωκτική αρχή ότι η κερκίδα αδειάζει εγώ δεν μετακινούμαι από την θέση μου και εξακολουθώ να φωνάζω συνθήματα στην κερκίδα».

Ο κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε πως το μόνο που έκανε ήταν να κινηθεί εντός του γηπέδου προκειμένου να ρωτήσει τι συμβαίνει. «Κινήθηκα μόνον εντός του Κ.Γ. «Μελίνα Μερκούρη» και συγκεκριμένα κατέβηκα από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για να ενημερωθώ για την κατάσταση εκτός γηπέδου και να ρωτήσω τι θα γίνει με εμάς που έχουμε εγκλωβιστεί εντός γηπέδου. Ευρίσκομαι πάντα εντός γηπέδου και φυσικά ουδέποτε «έσπασα πέτρες. Περαιτέρω καταδεικνύεται ότι ουδέποτε εξήλθα του γηπέδου αλλά κινήθηκα μόνον στον αγωνιστικό χώρο και μόνον όταν διεκόπη ο αγώνας».

Υποστήριξε δε ότι για τα πολεμοφόδια που κατά τις αρχές φορτώθηκαν και σε Ι.Χ με τον ίδιο πως: «Απογευματινές ώρες της 07.12.2023 πράγματι μετέβην με το όχημα που είχα ενοικιάσει σε προηγούμενο χρόνο και μόνονγια τις ανάγκες μετακίνησης εμού και τις οικογένειας μου, εγγύς του αποθηκευτικού χώρου στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αφού πήρα τα «πανιά – λάβαρα» τα τοποθέτησα στο αυτοκίνητό μου. Δεν έδωσα καμία «οδηγία» για πρόκληση επεισοδίων…Κατά την διωκτική αρχή (χωρίς να εξετάσει το γιατί) το γεγονός ότι χρησιμοποιούσα ενοικιαζόμενο ΙΧΕ αυτοκίνητο(τότε) για τις ανάγκες μετακίνησης μου αποτελεί ενδείκτη ότι δήθεν συμμετείχα σε οργανωμένο σχέδιο «ώστε να καταστεί δυσχερέστερη η ενδεχόμενη ταυτοποίηση» μου. (…) από έγγραφα που προσκομίζω και επικαλούμαι αποδεικνύεται ότι είχα μεταφέρει το οικογενειακό αυτοκίνητο μάρκας AUDI, μοντέλο Q2, ιδιοκτησίας μου στην εταιρία επωνυμίας «ΒΕΛΜΑΡ» στις 28.11.2023 για τεχνικό έλεγχο επειδή είχα παρατηρήσει θόρυβο και τρέμουλο – κατά την αλλαγή ταχυτήτων».

Ένας από τους 6 προφυλακιστέους είναι ο 31χρονος, γνωστός με το προσωνύμιο «Κοκός», ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας «παρίσταται στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση. Όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, πρόκειται για ένα από τα ηγετικά στελέχη, εμφανίζεται να υποκινεί οπαδούς του Ολυμπιακού στην εκδήλωση επεισοδίων, ενώ έχει προκύψει και η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις, είτε ως φυσικός αυτουργός είτε ως ηθικός αυτουργός. Ξεχωρίζει στην Θύρα 7, καθώς κάθεται μαζί με (….), σε χώρο που επιτρέπονται διαπιστευμένοι. Επίσης κινείται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς κανέναν περιορισμό, δηλαδή εισέρχεται σε όποια θύρα θέλει στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και δίνει εντολές στον οργανωτή της κερκίδας που τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα. Αποκομίζει χρηματικά οφέλη από τα προαναφερόμενα “μεροκάματα” και δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ηγετικά Μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, όταν απειλείται να χάσει μερίδιο από αυτά».

Μετά την απολογία του ο 31χρονος κατηγορούμενος άκουσε την απόφαση για την προφυλάκιση του και φέρεται να έπαθε κρίση πανικού. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του μία τηλεκάρτα για τα τηλεφωνήματα που δικαιούται να κάνει. Ξεκίνησε να αυτοτραυματίζεται με την τηλεκάρτα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο άνδρας έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς, οι οποίοι μπήκαν στο κελί και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Σωτηρία. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ελεύθερος ο αδελφός του 18χρονου που είχε προφυλακιστεί για τη δολοφονία του αστυνομικού

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, στον οποίο επιβλήθηκαν οι όροι της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ και της απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την απολογία του στην ανακρίτρια ανηλίκων φέρεται να υποστήριξε ότι «είμαι φίλαθλος της ομάδας του Ολυμπιακού και έτσι κατά καιρούς παρακολουθώ αγώνες του Ολυμπιακού στο γήπεδο, χωρίς βέβαια να είμαι οργανωμένος οπαδός της ομάδας ούτε και μέλος σε κάποιο σύνδεσμο αυτής και χωρίς ποτέ να έχω εμπλακεί σε επεισόδια προ των επίδικων πράξεων για τις οποίες κατηγορούμαι. Σημειωτέον ότι στο γήπεδο δεν έχω πάει παρά μόνο λίγες φορές ως φίλαθλος της ομάδας συνοδευόμενος πάντα από τον αδερφό μου λόγω της ανηλικότητας μου. Καμία σχέση δεν είχα ποτέ με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. Δεν γνωρίζω τις ενέργειές τους, τους στόχους τους, αλλά ούτε και τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν σε αυτήν».
Αναφερόμενος στα επεισόδια, φέρεται να είπε πως όταν έφτασε στο γήπεδο ο αγώνας είχε ξεκινήσει. «Ξαφνικά, μετά το πρώτο σετ άνοιξε η πόρτα του γηπέδου και είδα περίπου 100 άτομα να βγαίνουν προς τα έξω τρέχοντας. Τότε ο αδερφός μου τους ακολούθησε για να δει τι συμβαίνει. Έτσι βγήκα και εγώ έξω για να διαπιστώσω τι συμβαίνει. Στην προσπάθεια μου να προσεγγίσω τον αδερφό μου, ο οποίος βρισκόταν αρκετά πιο μπροστά από μένα, παρέμεινα στο σημείο κάποια λεπτά μέσα στο πλήθος, όταν κάποιος άγνωστος μου έδωσε να κρατήσω μία φωτοβολίδα. Πρώτη φορά στη ζωή μου έπιανα φωτοβολίδα, δεν ήξερα τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί. Μόλις συνειδητοποίησα ότι στο χέρι μου υπάρχει κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο φοβήθηκα, αμέσως την άφησα από το χέρι μου και την πέταξα αμέσως κάτω».