Σκέφτεστε να εντάξετε τα φασόλια στα γεύματά σας για μια πιο υγιεινή διατροφή; Ενώ τα φασόλια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς και γενικότερα στην ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους.

Ενώ τα φασόλια ωφελούν την υγεία της καρδιάς περιέχουν ουσίες που μπορεί να επιδεινώσουν συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα, οι ημικρανίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι ουσίες αυτές είναι οι πουρίνες, οι τυραμίνες και οι ολιγοσακχαρίτες.

Η γνώση είναι δύναμη. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων και γιατί τα φασόλια θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές.

Η ουρική αρθρίτιδα, γνωστή και ως ποδάγρα, είναι μια επώδυνη κατάσταση που προκαλείται από την συσσώρευση ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Αυτή η συσσώρευση οδηγεί στον σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού άλατος, τα οποία προκαλούν:

Το σώμα μας παράγει συνεχώς ουρικό οξύ από τις πουρίνες των τροφών που καταναλώνουμε, αλλά τα υψηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Οι πουρίνες αποτελούν μέρος της χημικής σύνθεσης των φασολιών, από τα μαυρομάτικα μέχρι τις φακές. Ενώ η συγκέντρωση πουρινών σε φακές, τα πράσινα φασόλια και αποξηραμένα φασόλια μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή όσο στο γαύρο, τον τόνο και το κόκκινο κρέας, εξακολουθούν να περιέχουν μια μέτρια ποσότητα, σύμφωνα με το Certified Food & Ankle Specialist, LLC. Επομένως, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τα φασόλια ή τουλάχιστον αυτά με τα υψηλότερα επίπεδα πουρίνης, εάν διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Ωστόσο, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι λίγο συγκεχυμένη. Σύμφωνα με μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, τα φασόλια, αν και πλούσια σε πουρίνες, βρέθηκε ότι μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν επίσης από έρευνα του 2015 στο Arthritis & Rheumatology, η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση φασολιών μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας (σε σύγκριση με τα πουλερικά και τα οστρακοειδή).

Λόγω των αντικρουόμενων μελετών, συνιστάται η κατανάλωση φασολιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και με μέτρο, μέχρι να γίνει περαιτέρω έρευνα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει πονοκέφαλο, σαν ένα ενοχλητικό τύμπανο ή ένα σφίξιμο γύρω από τους κροτάφους. Συνήθως, παίρνετε ένα παυσίπονο και συνεχίζετε τη μέρα σας. Αλλά το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνει έναν πονοκέφαλο τόσο έντονο που καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα. Αυτός ο πονοκέφαλος ονομάζεται ημικρανία (από το Journal of the American Medical Association).

Εκτός από τον οξύ πόνο που μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε περιοχή του κεφαλιού σας, οι πάσχοντες από ημικρανία βιώνουν επίσης ζαλάδα, εμετό, ευαισθησία στον ήχο και το φως, απώλεια όρασης και μουδιάσματα που μπορούν να διαρκέσουν κατά μέσο όρο από 4 έως 72 ώρες, αναφέρει η Mayo Clinic.

Σύμφωνα με την Ένωση Διαταραχών Ημικρανίας, σε αντίθεση με τον συνηθισμένο πονοκέφαλο, οι ημικρανίες μπορεί να επηρεαστούν από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως:

Αλλά δεν είναι το ίδιο το όσπριο που αποτελεί το πρόβλημα. Είναι η τυραμίνη σε συγκεκριμένα όσπρια που πυροδοτεί μια επίμονη ημικρανία. Το NH Health & Wellness προτείνει, λόγω της τυραμίνης, να αποφεύγετε όσπρια όπως:

Όλα τα άλλα όσπρια είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι η τυραμίνη χρειάζεται μονοαμινοξειδάση για να διασπαστεί και οι πάσχοντες από ημικρανία μπορεί να μην έχουν αρκετή. Αυτό σημαίνει ότι μια σαλάτα με ρεβίθια για μεσημεριανό γεύμα θα μπορούσε να προκαλέσει ημικρανία.

Ίσως έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση φασολιών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Και πράγματι, αυτό συμβαίνει. Ωστόσο, τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερα από απλό φούσκωμα μετά από ένα πιάτο τσίλι.

Σύμφωνα με το Healthline, οι ολιγοσακχαρίτες (φυσικοί υδατάνθρακες) στα φασόλια πυροδοτούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επειδή αντιστέκονται στα πεπτικά ένζυμα του εντέρου σας (ο ίδιος λόγος που και τα άτομα χωρίς σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου φουσκώνουν).

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια από αυτές τις περίπλοκες καταστάσεις που μπορεί να διαγνωστεί δύσκολα, καθώς η αιτία του μπορεί να είναι αρκετά ασαφής. Ωστόσο, η Mayo Clinic αναφέρει ότι η δομή των εντέρων, οι λοιμώξεις, τα προβλήματα του νευρικού συστήματος και τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ευθύνονται.

Ανεξάρτητα από τον υποκείμενο λόγο, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί διάφορα συμπτώματα όπως:

Οι τροφές μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που πυροδοτούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, επομένως καλό είναι να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να επιβαρύνει το έντερό σας. Ο περιορισμός της ποσότητας φασολιών που τρώτε, το μουλιάσμά τους όλο το βράδυ ή η πλήρης αποφυγή τους μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πιο αποτελεσματικά.

Τα φασόλια, όπως η σόγια (edamame), αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Επιπλέον, σύμφωνα με την American Heart Association, τα φασόλια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, καθώς είναι χαμηλά σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.

Τα φασόλια προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα επιλογών, όπως φασόλια μαυρομάτικα, πράσινα φασόλια, φακές, ρεβίθια και άλλα, σύμφωνα με το Healthline. Αυτά τα όσπρια αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ενώ τα φασόλια ωφελούν την υγεία της καρδιάς περιέχουν ουσίες που μπορεί να επιδεινώσουν συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα, οι ημικρανίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές.