Κύριε Αυγερινέ, ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες του παραστήματος Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. και πως κρίνετε την εθελοντική συμμετοχή των Θεσσαλονικέων στις δράσεις του οργανισμού;

Στον σύγχρονο κόσμο οι σκοποί του εθελοντισμού είναι πιο ευδιάκριτοι από ποτέ κι έτσι ο εθελοντισμός στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό έχει πάρει εξειδικευμένες μορφές με διακριτές ομάδες δράσης του Τομέα Υγείας, του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και του Τομέα Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών. Ο κάθε Τομέας χωριστά, αλλά και όλοι μαζί, επικεντρώνονται σε δράσεις με κυρίαρχο στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες για τους πολίτες και εσχάτως προγράμματα για Πρώτες Βοήθειες σε σκύλους, όπως και προγράμματα εκπαίδευσης νέων εθελοντών. Επίσης υπάρχει πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της Υπηρεσίας Νοσηλείας στο σπίτι και Νοσηλείας στον Νοσηλευτικό Σταθμό του ΕΕΣ. Παράλληλα ανά τακτά διαστήματα πραγματοποιούμε διανομές υλικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ενώ συμμετέχουμε και στο πρόγραμμα επισιτιστικής και υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ) προς ευάλωτους συμπολίτες μας, που οργανώνουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, αξιοποιούμε δωρεές και δανείζουμε βοηθητικό υλικό (καροτσάκια, πατερίτσες κλπ.) που συμβάλλουν στη νοσηλεία και αποθεραπεία κυρίως ορθοπεδικών περιστατικών συμπολιτών μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι οι εθελοντές και τα στελέχη μας βρίσκονται διαρκώς στο δρόμο, προκειμένου να επιτύχουν την ενεργητική προσέγγιση των αστέγων της Θεσσαλονίκης, αλλά και για να καλύψουν από υγειονομική πλευρά τα διάφορα φεστιβάλ, αγώνες, συνέδρια, συναυλίες και γενικότερα εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει πολύς κόσμος.

Παράλληλα, διοργανώνουμε καμπάνιες για την ενίσχυση τη οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσα από δράσεις όπως είναι η ανακύκλωση και ο καθαρισμός ακτών, που ωθούν του συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά.

Επίσης οργανώνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η έμφυλη βία και η βία ανηλίκων, αλλά και καμπάνιες για θέματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η στοματική υγιεινή κ.α., καθώς και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οργανώνουμε αιμοδοσίες, προκειμένου να συμβάλλουμε στην κάλυψη του ελλείματος σε αίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, ακόμη και θρησκευτικές δράσεις που βοηθούν και στηρίζουν το κοινωνικό σύνολο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει αξιολογηθεί και έχει λάβει πιστοποίηση για την Οργανωσιακή του ικανότητα από την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισέληνου (BOCA/ Brunches Organisation Certificate Assessment).

Σημειώστε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει διαχρονικά βαθιά αντίληψη εθελοντισμού, κάτι που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αφενός ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει παρουσία σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου γιατί στις μέρες μας ο αριθμός των εθελοντών, των μελών, των φίλων, των χορηγών και των συνεργατών μας αυξάνεται διαρκώς.

Ποιος είναι ο στόχος της ανακαίνισης και του φωτισμού στο κτήριο του ελληνικού ερυθρού σταυρού στη Θεσσαλονίκη;

Στην ουσία πρόκειται για μια ευκαιρία αφενός να προωθηθούν οι ιδέες και οι αρχές του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς και αφετέρου να επανατοποθετηθεί στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, ο οποίος μάλιστα εγκαταστάθηκε στην περιοχή πριν ακόμη η πόλη ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό της χώρας το 1912.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. είναι διώροφο και έχει συνολική επιφάνεια 970 τετρ. μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1929, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Θεοδοσιάδη. Έκτοτε ανακατασκευάστηκε το 2005 και ανακαινίστηκε πλήρως την περίοδο 2023 – 2024, με την αποκατάσταση επιχρισμάτων εξωτερικών χώρων, την τοποθέτηση υγρομόνωσης και το χρωματισμό σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες.

Επιπλέον τοποθετήθηκε ο κατάλληλος φωτισμός, ώστε να τονίζονται τόσο τα σύμβολα, όσο και τα μηνύματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Υπάρχουν πεδία δράσης στα οποία έχει στόχο να δραστηριοποιηθεί το επόμενο διάστημα ο Ε.Ε.Σ.;

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το 2023, εντατικοποίησε και επέκτεινε το ανθρωπιστικό του έργο, υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα, μεταξύ των οποίων, οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας και οι Πρώτες Βοήθειες για σκύλους.
Στη σημερινή πραγματικότητα ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για την ψυχική υγεία. Ο απόηχος της πανδημίας, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ανάφλεξη εστιών πολέμου, η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βίας μεταξύ ανηλίκων και πολλές άλλες κοινωνικές και προσωπικές κρίσεις αφήνουν έντονα το αποτύπωμά τους στην ψυχική υγεία των πολιτών, πλήττοντας ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της βασικής του αποστολής για την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας και της ψυχικής υγείας με την ενδυνάμωση ατόμων, ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και κοινοτήτων και την καλλιέργεια προϋποθέσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχει εκπονήσει και υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών, Φορέων και Συλλόγων στην παροχή Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας, διάρκειας 4 ωρών.

Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πρωτοπόρος στην εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών στην Ελλάδα, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για σκύλους από την Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ9) που διαθέτει. Το καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα του Ε.Ε.Σ, διάρκειας τεσσάρων (4) ωρών, υλοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Λάρισα και Κρήτη και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε μία έκτακτη κατάσταση που πιθανόν να προκύψει στο κατοικίδιό του. Αναλυτικές πληροφορίες για τα δύο αυτά καινοτόμα προγράμματα του Ε.Ε.Σ. μπορείτε να βρείτε στο www.redcross.gr.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την παρουσία του Ε.Ε.Σ. στη δημόσια κοινωνική ζωή στη χώρα μας;

Η μαχητικότητα που επιδεικνύει στις μέρες μας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) για το κοινωνικό σύνολο, με πράξεις μέριμνας και αλτρουισμού, θεμελιώνει την έναρξη μιας άρτιας πορείας και ανέλιξης που ευδοκιμεί συνεχώς. Ανιχνεύοντας διαρκώς την έννοια της προόδου μέσα από συνέπεια λόγων και έργων, σμιλεύουμε την ανάπτυξη και αποδοτικότητα του έργου μας.

Ριζοσπαστική και επαναστατική είναι η παρέμβασή μας κατά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που όλοι οι τομείς μας βρίσκονται αμέσως στους δρόμους για να βοηθήσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Καταστρώνοντας ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο δράσης χρησιμοποιώντας, ειδικά μέσα μεταφοράς (διασωστικά οχήματα και ναυαγοσωστικά σκάφη, snowmobile κ.α.) οι Ερυθροσταυρίτες και Ερυθροσταυρίτισσες βρίσκονται πάντοτε δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας.

Το 2023, οι ακούραστοι εθελοντές (Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρείτες – Διασώστες & Ναυαγοσώστες και Νεότητας) και το προσωπικό του Ε.Ε.Σ, απανταχού της Ελλάδος, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές. Τα πολλαπλά και ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού (Ρόδος, Δαδιά, Βόλος, Εύβοια, Αίγιο κ.α.) και οι φοβερές πλημμύρες στην Θεσσαλία (Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος) είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2023. Στις φοβερές αυτές καταστροφές οι εθελοντές μας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη γραμμή της προσφοράς, προτάσσοντας την υψηλή τεχνογνωσία και ετοιμότητά τους, αποδεικνύοντας για ακόμα μία χρονιά ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έτοιμοι να προσφέρουν, ανά πάσα στιγμή, τις υπηρεσίες τους σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, το 2023, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, εντατικοποίησε και επέκτεινε το ανθρωπιστικό του έργο, υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα σε όλη την Ελλάδα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.) αλλά και τις ενδεδειγμένες μεθόδους για την αντιμετώπισή της, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας (άστεγοι, πρόσφυγες/μετανάστες, ηλικιωμένοι, παιδιά) που πλήττονται περισσότερο.

Πόσο συνεργάζονται οι πολίτες και πως αντιμετωπίζουν την συνδρομή του Ε.Ε.Σ. στις δύσκολες καταστάσεις;

Πολύτιμος σύμμαχος και συνοδοιπόρος στις ανθρωπιστικές ενέργειες του Ε.Ε.Σ. είναι η αγάπη και η συγκινητική αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού. Πολίτες, σύλλογοι, εταιρείες και οργανισμοί από όλη την Ελλάδα στηρίζουν υλικά και οικονομικά τις δράσεις υποστήριξης του Ε.Ε.Σ σε κάθε έκτακτη κατάσταση, αναγνωρίζοντας και επικροτώντας την τεράστια προσπάθεια και κινητοποίηση του Οργανισμού μας. Τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Η τεράστια και άμεση ανταπόκριση του κόσμου προς τις δράσεις του Ε.Ε.Σ. δεν είναι όμως τυχαία. Ο Ε.Ε.Σ, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, λειτουργεί πάντοτε με αυστηρές διαδικασίες ως προς τη συλλογή, διαλογή, δεματοποίηση, παλετοποίηση και αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού στις πληγείσες περιοχές. Ο Ελληνικός λαός είναι πεπεισμένος ότι μέχρι και το τελευταίο σεντ που θα δώσει από το υστέρημά του θα αξιοποιηθεί από τον Ε.Ε.Σ. για την ανακούφιση των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Είναι μέγιστο ανθρωπιστικό καθήκον για εμάς να φτάσει έγκαιρα και με ασφάλεια η αγάπη του κόσμου σε αυτούς που την έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Ποιο είναι το όραμα σας για τον Ερυθρό Σταυρό;

Πρωταρχική μας επιδίωξη και μέλημα είναι η βιωσιμότητα του Ε.Ε.Σ και η αξιοπιστία του στο εσωτερικό και στο διεθνές στερέωμα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε στον κόσμο, στην Ελληνική κοινωνία, ότι είμαστε αντάξιοι συνεχιστές και άξιοι διάδοχοι της μεγάλης κληρονομιάς των χιλιάδων εθελοντών μας, οι οποίοι, με το παράδειγμά τους και την προσφορά τους, είναι συνώνυμο της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας. Η πρόκληση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίησή της γιατί χρειάζονται άνθρωποι (εθελοντές) που θα πρέπει να είναι απόλυτα πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και να διέπονται πάντα από πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και αυτοπειθαρχίας, προκειμένου να εμπνεύσουν την κοινωνία ώστε να πιστέψει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ταυτόχρονα, ως ενοποιητικός θεσμός, θέλουμε να σταθούμε αρωγοί στο έργο της Πολιτείας, του Ελληνικού Κράτους και να συμπορευθούμε με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Ε.Ε.Σ. σύγχρονο, κοινωνικό, καινοτόμο, αλληλέγγυο και διαφανή, απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της κοινωνίας. Θέλουμε το δέος που αισθανόταν κάποτε η Ελληνική κοινωνία προς τον Ε.Ε.Σ. να αναζωπυρωθεί μέσα από καίριες ανθρωπιστικές και ανθρωποκεντρικές δράσεις.

Πόσοι είναι οι εθελοντές που απαρτίζουν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ποια είναι η αποστολή τους;

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, έχει ένα τεράστιο δίκτυο ειδικά εκπαιδευμένων και καταρτισμένων εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, το οποίο είναι και το σημείο υπεροχής του έναντι άλλων οργανώσεων. Ο Ε.Ε.Σ. απαριθμεί 86 Περιφερειακά Τμήματα, από τον ακριτικό Έβρο μέχρι την Κρήτη, με περισσότερους από 5.000 εν ενεργεία εθελοντές. Πρωταρχική μας επιδίωξη και μέλημα είναι η βιωσιμότητα του Ε.Ε.Σ και η αξιοπιστία του στο εσωτερικό και στο διεθνές στερέωμα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία, ότι είμαστε αντάξιοι συνεχιστές και άξιοι διάδοχοι της μεγάλης κληρονομιάς των χιλιάδων εθελοντών μας, οι οποίοι, με το παράδειγμά τους και την προσφορά τους, είναι συνώνυμο της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας. Η πρόκληση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίησή της γιατί χρειάζονται εθελοντές που θα πρέπει να είναι απόλυτα πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και να διέπονται πάντα από πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και αυτοπειθαρχίας, προκειμένου να εμπνεύσουν την κοινωνία ώστε να πιστέψει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ταυτόχρονα, ως ενοποιητικός θεσμός, θέλουμε να σταθούμε αρωγοί στο έργο της Πολιτείας, του Ελληνικού Κράτους και να συμπορευθούμε με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν Ε.Ε.Σ. σύγχρονο, κοινωνικό, καινοτόμο, αλληλέγγυο, αποτελεσματικό και διαφανή, απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της κοινωνίας. Θέλουμε το δέος που αισθανόταν κάποτε η Ελληνική κοινωνία προς τον Ε.Ε.Σ. να αναζωπυρωθεί μέσα από καίριες ανθρωπιστικές και ανθρωποκεντρικές δράσεις.

Πώς σκοπεύετε να ενδυναμώσετε το εθελοντικό «ρεύμα» και να προσελκύσετε περισσότερα νεαρά άτομα να ενταχθούν σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια;

Η σημασία του εθελοντισμού στη σύγχρονη κοινωνία του ατομισμού και της κατανάλωσης αποτελεί την ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία καθώς εκφράζει την κοινωνική ευθύνη του ενεργού πολίτη έναντι των συνανθρώπων του. Οι δράσεις εθελοντισμού και η αύξηση της συμμετοχής των νέων σε αυτές αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα της μετάβασης της κοινωνίας σε κοινωνία υπεύθυνων πολιτών όπου οι πολίτες από απλοί χρήστες ή κριτές των δρώμενων γίνονται υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες του κόσμου που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού μέλλοντος για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Θέλουμε και έχουμε ανάγκη από εθελοντές με ευγενής άμιλλα που θα θέτουν το εγώ κάτω από το εμείς, εθελοντές που θα καθοδηγούν, θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν τους καινούριους ώστε να εμπεδώσουν το νέο μήνυμα που θέλουμε να διοχετεύσουμε παντού. Παρακαλώ θερμά τις νέες και τους νέους μας να γίνουν εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να συμπορευθούμε όλοι μαζί στον ωραίο δρόμο του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού.