Μοιάζει με φυτώριο από το… μέλλον, καθώς πορεύεται διαχρονικά με οδηγό την καινοτομία, πειραματίζεται διαρκώς και δεν σταματά να αποζητά τη συνέργεια με άλλους φορείς μέσω ερευνητικών έργων, ώστε να εμπλουτίσει τη γνώση του. Η «Οπωροφόρα Φυτά Γκλαβάκη» από την Πιπεριά Αριδαίας, στην τρίτη της γενιά σήμερα, εστιάζει στη δενδροκομία, παράγοντας 35 διαφορετικά είδη πολλαπλασιαστικού υλικού, τα mainstream, όπως μήλο, ροδάκινο, αχλάδι και τους μικρούς καρπούς, όπως βατόμουρα, σμέουρα και φραγκοστάφυλα. Οι θερμοκηπιακοί του χώροι φτάνουν τις 2.500 τ.μ., ενώ διαθέτει και 45 στρέμματα για την καλλιέργεια των φυτών. Έχει δε και δική της παραγωγή βιολογικού σύκου σε 25 στρέμματα που φτάνει ετησίως τους 12 με 15 τόνους, η οποία εξάγεται σε ποσοστό 80% στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία, αλλά και ένα πιλοτικό αγρόκτημα 5 στρεμμάτων με berries, που προσεχώς θα είναι επισκέψιμο. Ο στόχος για το πιλοτικό αυτό αγρόκτημα είναι να αποτελέσει ένα είδος showroom για τα φυτογενετικά είδη με τα οποία έχει καταπιαστεί η εταιρεία και να γίνει η γέφυρα σύνδεσης με τη γαστρονομική παράδοση και τον γαστρονομικό τουρισμό.

Τρεις γενιές στο πολλαπλασιαστικό υλικό

Οι πρώτες βάσεις για τη δραστηριότητα της εταιρείας μπήκαν τη δεκαετία του ’50 με τον Γιώργο Γκλαβάκη –τον παππού του σημερινού ιδιοκτήτη- ο οποίος πολλαπλασίαζε φυτά αμπέλου για τις ανάγκες της περιοχής. Ο γιος του Ιωάννης, γεωπόνος, έβαλε από την πρώτη στιγμή την καινοτόμα σφραγίδα του, καθώς ήταν αυτός που έφερε και πολλαπλασίασε πρώτος το ακτινίδιο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σε συνεργασία με το ΑΠΘ, ενώ εντόπισε στην Ευρώπη διαφορετικούς τρόπους καλλιέργειας για τις μηλιές, τις κερασιές, τις αχλαδιές, που επέτρεπαν πυκνότερες φυτεύσεις, αύξηση της στρεμματικής απόδοσης, αλλά και του χρόνου έναρξης της καρποφορίας του κτήματος. Μάλιστα, από το 2004 έως το 2009 ήταν ευρωβουλευτής και λόγω της γνώσης του για τη γη και τις καλλιέργειες και μόνιμο μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Αλιείας.

Ο εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, ο γιος του Ιωάννη Γκλαβάκη, Ευάγγελος, έκανε την είσοδό του στην εταιρεία το 2005, έχοντας σπουδάσει Γεωπονία στο ΑΠΘ και συνεχίζοντας με ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία για τη horticulture (φυτική παραγωγή γεωπονίας). Όταν επέστρεψε, η εταιρεία απέκτησε δύο εξειδικεύσεις, αυτή των καλλωπιστικών φυτών, την οποία ανέλαβε ο αδερφός του, Γιώργος, και αυτή που ανέλαβε ο ίδιος, με έμφαση στη δενδροκομία.

Μία από τις πιο ζωντανές μνήμες του Ευάγγελου Γκλαβάκη από τα παιδικά του χρόνια ήταν η διαδικασία της κοπής μοσχευμάτων για ακτινίδια, την οποία παρακολουθούσε εντυπωσιασμένος ως παιδί, καθώς ήταν κάτι πολύ διαφορετικό. Σε όλη του όμως την παιδική ηλικία είχε τριβή με τον πρωτογενή τομέα. Πήγαινε άλλωστε με τον αδερφό του και έριχναν σπόρους στο χωράφι, ενώ θυμάται τον πατέρα του να τρέχει συνεχώς στο φυτώριο. «Ο πατέρας μου μού έδωσε ένα brand name, το οποίο προσπαθώ να το εξελίξω περισσότερο, έχοντας στο μυαλό μου τις σύγχρονες ανάγκες και αυτά που θα φέρει το μέλλον», λέει ο Ευάγγελος Γκλαβάκης.