Σε περίπου 1 δισ. δολάρια υπολογίζονται οι καταστροφές που προκάλεσαν οι άνευ προηγουμένου πλημμύρες στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sun», η πρώτη αποτίμηση για τις ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε το Ντουμπάι, ανεβάζει το κόστος ακόμη και στο 1 δισ. δολάρια, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως είναι πιθανό αυτό το νούμερο να αυξηθεί.

Οι πρωτοφανείς πλημμύρες προκάλεσαν χάος στο αεροδρόμιο, σε κεντρικούς δρόμους, ενώ οικίες και καταστήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς έπεσε σε ένα 24ωρο το νερό που πέφτει σε ένα με ενάμισι χρόνου

Το InsuranceInsider.com ανέφερε ότι οι ζημιές ενδέχεται να φτάσουν έως και το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά και αυτό είναι μια πρώτη εκτίμηση.

Αυτό το ποσό λαμβάνει υπόψη τις εμπορικές ζημιές για τις επιχειρήσεις και τις σοβαρές εργασίες επισκευής που απαιτούνται σε σπίτια, αυτοκίνητα και εμπορικά καταστήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τα νερά. Πολλοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι τους μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας.

Ήδη ο πρόεδρος των ΗΑΕ κάλεσε τις αρχές να εργαστούν γρήγορα για την κατάστασης των υποδομών. Ακόμη, όμως και αν τα νερά υποχωρήσουν, οι ζημιές θα αργήσουν να αποκατασταθούν.

Εμπειρογνώμονας δήλωσε στη Sun ότι παρόμοια καταστροφικά γεγονότα έχουν κοστίσει σε χώρες δισεκατομμύρια δολάρια. Για το Ντουμπάι εκτίμησε ότι μπορούμε να μιλάμε για κόστος που «θα είναι αρκετά δισεκατομμύρια».

Οι απώλειες των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με το InsuranceInsider.com, θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Λιγότερο από το 15% των κατοίκων στα ΗΑΕ (σχεδόν 1 στους 10 δηλαδή) πιστεύεται ότι έχουν ασφάλιση κατοικίας, σύμφωνα με αναφορές του The National News. Πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους από τις πλημμύρες, πολλά από οποία ήταν ανασφάλιστα.