Ενας χώρος ανοικτός στα νιάτα με επίκεντρο τη γνώση και τον αθλητισμό λειτουργεί στον Πειραιά. Η «Αμερικανική Γωνιά» αποτελεί μια καινοτόμα συνεργασία μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υποστήριξη του Ολυμπιακού. Η «Αμερικανική Γωνιά Πειραιά» εγκαινιάστηκε χθες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά από τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζορτζ Τζούνη, παρουσία του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, των στελεχών του ομίλου Alter Ego Media Φωτεινής Υψηλάντη και Ιωάννη Βρέντζου, του βουλευτή Νίκου Βλαχάκου και πλήθους εκπροσώπων του Δήμου Πειραιά.

Η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση των δύο λαών μέσω μιας σειράς πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα διοργανώνονται εκεί για παιδιά και νέους. Ενας δεύτερος χώρος, μια pop up αμερικανική γωνιά, θα λειτουργήσει επίσης στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης του Ολυμπιακού, ως μια πρωτοποριακή ιδέα που σε κάθε αγώνα της ομάδας θα φέρνει τους μικρούς και τους γονείς τους σε επαφή με πλούσιο οπτικοακουστικό πληροφοριακό υλικό για αθλητικές δράσεις και προγράμματα.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και ξεκινάμε αυτή την «Αμερικανική Γωνιά» στη βιβλιοθήκη του Πειραιά και επίσης πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε τον άλλο χώρο στο Γεώργιος Καραϊσκάκης που θα φιλοξενήσει τις νέες γενιές και θα τις εκπαιδεύσει στον αθλητισμό και τον πολιτισμό του. Και φυσικά θα τους θυμίσουμε την παράδοση, και από πού ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και τη διοργάνωση του 2004 που ήταν πολύ επιτυχημένη και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα μπορεί να διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τέτοιες εκδηλώσεις. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι μαζί με τους αμερικανούς φίλους μας πρόκειται να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά να αγαπάει τον αθλητισμό, να αγαπάει να αγωνίζεται και αυτό θα είναι χρήσιμο στην υπόλοιπη ζωή τους.

»Και βέβαια το άλλο που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι ο Ολυμπιακός και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα σε όλους σας και θα είμαστε και χορηγοί σε όλα, τόσο όσα θα γίνουν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης όσο και στη βιβλιοθήκη, γιατί, όπως είπαμε, πιστεύουμε ότι είναι κάτι πολύ χρήσιμο για την πόλη του Πειραιά και την Ελλάδα γενικότερα. Θέλω λοιπόν και εγώ να βεβαιώσω ότι θα είμαστε εκεί και θα διασφαλίσουμε ότι και οι δύο χώροι, οι δύο «Γωνιές» θα λειτουργήσουν με επιτυχία».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη στη χθεσινή εκδήλωση

«Η «Αμερικανική Γωνιά Πειραιά» αντιπροσωπεύει μια κομβική στιγμή στη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας», δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής, «καθώς αντικατοπτρίζει τη βαθιά δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τη διμερή μας σχέση μέσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αθλητικής διπλωματίας και κοινοτικής δέσμευσης. Αυτός ο νέος κόμβος όχι μόνο σηματοδοτεί τις κοινές μας αξίες και φιλοδοξίες, αλλά υπόσχεται επίσης να αποτελέσει ένα δυναμικό κέντρο για την ενδυνάμωση της νεολαίας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της πόλης του Πειραιά».

Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά τη χθεσινή εκδήλωση, «πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος θα είναι ανοικτός στα παιδιά, στη νεολαία, στους πολίτες του Πειραιά και όχι μόνο, που σκοπό έχει μέσα από μια σειρά δωρεάν προγραμμάτων, εργαστηρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων να αποτελέσει σημείο γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Τσούνης στάθηκε στην ευκαιρία που θα έχουν κάθε μήνα 40.000 παιδιά να λαμβάνουν μέρος στις δράσεις της γωνιάς στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης. «Θα βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες νέους να καταλάβουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες και ότι οι άνθρωποι νοιάζονται για αυτούς. Αυτό θα τους βοηθήσει να ανέβουν τις σκάλες της επιτυχίας είτε αυτές βρίσκονται στο γήπεδο ποδοσφαίρου είτε σε μια βιβλιοθήκη. Αυτό θα τους βοηθήσει να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους», τόνισε ο πρεσβευτής.