Μήνυμα στους ψηφοφόρους της “πατριωτικής δεξιάς” και το θρησκευόμενο ακροατήριο έστειλε εν όψει ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το “αυθαίρετο της Ακροδεξιάς” και “γιαλαντζί πατριώτες” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση κατά Βελόπουλου και Νίκης. Τι είπε για τους Σπαρτιάτες και τον ξυλοδαρμό Γραμμένου από Φλώρο.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΪ εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο και τη Νίκη, ενώ αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές και το χθεσινό ξυλοδαρμό στη Βουλή. Έκανε λόγο για “αυθαίρετο της Ακροδεξιάς” και “γιαλαντζί πατριώτες”. Ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει “χριστιανόμετρο” και δεν μπορούν ορισμένα κόμματα με διχαστικό λόγο να υποστηρίζουν ότι εκφράζουν τη χριστιανική πίστη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή με τον ξυλοδαρμό Γραμμένου από Φλώρο “ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό”. Τόνισε ότι δε γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασιούλα για τα γρήγορα αντανακλαστικά του.

Αυθαίρετο χτισμένο με βία και ψέματα η Ακροδεξιά πολυκατοικία

Χαρακτήρισε επίσης το επεισόδιο αυτό “εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό τον χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας” και πρόσθεσε: “Βέβαια, ο Θεός να την κάνει «πολυκατοικία», μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή.”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επομένως ότι “θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός του εθνικού Κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα τα οποία πρεσβεύουν την ωμή βία -σε μια εποχή όπου όλοι συζητούμε για την καταπολέμηση της βίας- και έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να εκπέμπει διχασμό και ενίοτε μίσος.”

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι στην Ακροδεξιά αυτή πολυκατοικία δεν εντάσσει μόνο τους Σπαρτιάτες αλλά και την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. “Είναι τρία κόμματα στα δεξιά που το καθένα πρεσβεύει και κάτι ακραίο”, είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία «πατάει» πάνω σε μία ρύθμιση την οποία ψήφισε και υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία. “Την υποστήριξε κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλουν”, πρόσθεσε καρφώνοντας το ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο φασισμός και ό,τι αυτός πρεσβεύει δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει κανείς να εκπλήσσεται γιατί όπως είπε “ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Πάνου Καμμένου”.

Αναφερόμενος σε Βελόπουλο και Νίκη ο πρωθυπουργός κατήγγειλε “εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης ωσάν να υπάρχει κάποιο -πώς να το πούμε;- «χριστιανόμετρο», το οποίο θα μπορεί να μετρά την ένταση της πίστης του καθενός για να μπει κάποιος σε μία εκκλησία, σε έναν ναό για να προσευχηθεί.”

Ειδικά όσον αφορά στις συστάσεις Βελόπουλου προς τους βουλευτές της ΝΔ να μην πάνε στην Εκκλησία το Πάσχα, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε:

“Αυτές είναι απαράδεκτες διχαστικές δηλώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη. Νομίζω ότι πήραν πολύ σκληρές αλλά, θα έλεγα, σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια την Εκκλησία.

Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, είναι ημέρες περισυλλογής, αλλά πάνω απ’ όλα ημέρες αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης. Ένας τέτοιος λόγος δεν ταιριάζει στην πατρίδα μας το 2024.”

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εκτίμησε ότι: “Οποιος είδε ακριβώς τι έγινε χθες στη Βουλή -και δεν αναφέρομαι μόνο στις μπουνιές, αλλά και στις ύβρεις τις απίστευτες τις οποίες ξεστόμισε το θύμα της επίθεσης-, καταλαβαίνει νομίζω και καταλήγει σε συμπεράσματα κατά πόσο αυτά τα κόμματα μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι αυθεντικοί εκφραστές της πίστης αλλά και του πατριωτισμού.

Γιατί μιλάμε πολύ για «υπεύθυνο πατριωτισμό». Κυκλοφορούν πολλοί «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού. Αλλά τελικά ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια.”

Ερωτηθείς πάντως εάν στη ΝΔ “μυρίζουν” οι ψήφοι των Σπαρτιατών ή εάν θέλει να κερδίσει και αυτούς τους “ορφανούς” πλέον ψηφοφόρους, ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ευθέως. Αλλά επικαλέστηκε ότι η ΝΔ βρέθηκε απέναντι στους Σπαρτιάτες με πράξεις και όχι με λόγια, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ακροατήριο της σκληρής δεξιάς επικαλέστηκε τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, υπερασπίστηκε την ελληνοτουρκική προσέγγιση και με αφορμή το γάμο ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε:

“Σίγουρα υπάρχουν μία σειρά από ταυτοτικά ζητήματα τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τις επιλογές των πολιτών. Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ, 30 δευτερόλεπτα, στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά μας γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, και να τους ζητήσω να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία επιτελέσει συνολικά η χώρα.

Και να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης, θα έλεγα, και ανέξοδης διαμαρτυρίας, γιατί τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών είναι άλλα: είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.”

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έθεσε εμμέσως πλην σαφώς αριθμητικό πήχη για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Και αυτό καθώς αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019, όταν η ΝΔ είχε λάβει 33%.

” Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Προσπάθησε δε εκ νέου να συνδυάσει το αφήγημα πως στις ευρωκλογές το διακύβευμα είναι η σταθερότητα, με μία διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση θα παραμείνει ούτως ή άλλως ισχυρή.

“Την επόμενη ημέρα θα είναι πάλι κυβέρνηση η ΝΔ και θα έχουμε πάλι τον ίδιο αριθμό βουλευτών και την ίδια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”, είπε και πρόσθεσε:

“Άλλα κόμματα θέλουν να ανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε. Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια. Έχουμε εννιά μήνες κυβερνητικού έργου για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε και τρία χρόνια ακόμα θητείας μπροστά μας.”

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως και στην κριτική πως το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι γεμάτο celebrities και δεξιές υποψηφιότητες. Υποστήριξε ότι το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο περιλαμβάνει ελάχιστους celebrities και ότι κάποιος μπορεί να είναι celebrity, αλλά μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη “σε κάποια θέματα όχι όλα, γιατί στο Ευρωκοινοβουλιο υπάρχουν επιτροπές”.