Η AstraZeneca άρχισε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της για τον κορονοϊό λόγω του «πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την οικειοθελή ανάκληση από τον Μάρτιο της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ε.Ε. Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση.

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχει τώρα μια ποικιλία από νεότερα εμβόλια που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν παραλλαγές του Covid-19. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε παρέχεται, όπως αναφέρει η “The Guardian”.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης και περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται κρίσιμες για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές Αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συνεισφέρουμε σημαντικά στην πανδημία του Covid-19».