Μητσοτάκης: «Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα» – Στο προσκήνιο το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας και των Γκρίζων Ζωνών»

Όσον αφορά στις τουρκικές αιτιάσεις για το Αιγαίο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας, που στο κάτω κάτω μιλάμε για ενέργεια με περιβαλλοντικό χαρακτήρα».

«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που είναι αναμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχουν αλλάξει. Οι θέσεις αυτές παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας. Αυτό όμως δεν μας αποτρέπει να συζητούμε και να επενδύουμε στην θετική ατζέντα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εσωτερική πολιτική ατζέντα και στις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την υποψηφιότητα Μπελέρη μεμονωμένα και αρκέστηκε μόνο να πει ότι όσοι ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία αντιλαμβάνονται τον βαρύ συμβολισμό της υποψηφιότητας.

Φίλης: Η Τουρκία δεν χάνει την ευκαιρία να επαναφέρει εντελώς καινοφανείς θεωρίες

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου,  ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης, σημείωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει την συνδιαχείριση στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι «έχει επιδείξει, ειδικότερα μετά τα Ίμια, μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό το θέμα». Επισήμανε, ακόμη ότι «επειδή μιλάμε για περιοχές Natura και οι περιοχές αυτές εκτείνονται πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης, δηλαδή των χωρικών υδάτων, η Τουρκία φοβάται ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει κάποια τετελεσμένα επί του πεδίου. Αντιδρά, βέβαια και γιατί ο Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση και γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση τον χαρακτηρίζει ενδοτικό και γιατί θέλει να προσεταιριστεί τα πιο ακραία ισλαμιστικά – εθνικιστικά μορφώματα που βρίσκονται εντός της Βουλής, μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι, λοιπόν, μια σειρά λόγων, που όμως πρέπει να σας πω ότι κατά τη δική μου πληροφόρηση αυτό δεν επηρεάζει, ούτε διαταράζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Η συνάντηση θα γίνει θα γίνει κανονικά στις 13 Μαΐου. Η συνάντηση των τεχνικών επιτροπών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα γίνει κανονικά στις 22 Απριλίου. Δεν βλέπω για την ώρα κάποια σημαντική διαφοροποίηση, αλλά βέβαια η Τουρκία δεν χάνει την ευκαιρία κάθε φορά να επαναφέρει ζητήματα που εμείς τα θεωρούμε ακραία, γιατί μιλάμε για εντελώς καινοφανείς θεωρίες».

Δείτε το βίντεο:

 Τουρκία: Επαναφέρει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «γκρίζων ζωνών»

Υπενθυμίζεται ότι σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη σήμερα το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας, με αφορμή την προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει δυο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, τονίζοντας ότι «έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί μονομερή τετελεσμένα γεγονότα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK)». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «βρίσκεται σε επιφυλακή» προκειμένου να αποτρέψει «τις προσπάθειες της Ελλάδας για μονομερή δημιουργία καθεστώτος».

Μαρινάκης: «Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών διεμήνυσε ότι «έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι δυο χώρες διατηρούν τις διαφορετικές θέσεις τους και κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι με την επαναπροσέγγιση λύθηκαν όλα.  Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και για την διαδικασία προσέγγισης και θεωρεί ότι για την μη πρόκληση εντάσεων  θα πρέπει να πάρει ως αντάλλαγμα την μη άσκηση και στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η περίπτωση των θαλασσίων πάρκων. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί να επεκτείνει την κυριαρχία της. Ασκεί δικαιώματα και αρμοδιότητες που αφορούν, μάλιστα, ένα ουδέτερο θέμα, την προστασία του περιβάλλοντος στην επικράτεια της και όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει κανονικά. Η Τουρκία θέλει να επιβάλει την αναθεωρητική ατζέντα της και όλες τις διεκδικήσεις της, υπό την απειλή ότι θα αντιδράσει.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της για το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σύνδεσή τους με το Κυπριακό, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.  «Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», είπε ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος της Συνόδου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Άγκυρας – ΕΕ με το Κυπριακό.

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε, την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη στρατηγικού οράματος, δηλώνοντας ότι θα επανεξετάσει τον διάλογο με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας.

«Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις του κοινού ανακοινωθέντος για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ και την Επιτροπή, παρόλο που στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Υπογραμμίζει δε ότι «η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ με το Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί μια αντίληψη που περιορίζει αυτές τις πολύπλευρες σχέσεις στο Κυπριακό. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα, ούτε στα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», σημειώνει μεταξύ άλλων.