Σοκαρισμένοι και οργισμένοι δηλώνουν σε έγγραφό τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου” με τους χειρισμούς της ΕΛΑΣ σε γυναίκα που είχε πέσει θύμα βιασμού.

Οργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου” με την ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στη διαδικασία της περίθαλψης γυναίκας που είχε υποστεί βιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο έγγραφο, γυναίκα που είχε πέσει θύμα βιασμού πήγε στα επείγοντα του “Έλενα Βενιζέλου” με πόνους στην κοιλιά και κολπική αιμορραγία.

Είχε βιαστεί τρεις ημέρες πριν και κατόπιν σύστασης των γιατρών, επικοινώνησε με την αστυνομία για να υποβάλει σχετική καταγγελία.

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι νοσοκομείου, “αυτό που ακολούθησε είναι επονείδιστο” καθώς καταγγέλλουν πολύωρη αναμονή στο Αστυνομικό Τμήμα (ΑΤ) για μια κατάθεση η οποία θα μπορούσε να ληφθεί εντός του νοσοκομείου και πλήρη έλλειψη συγκροτημένης περίθαλψης τέτοιων περιστατικών.

“Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό το να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της και να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο ΑΤ του λεκανοπεδίου”, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν αν μέλος του ΔΣ του σωματείου δεν παρενέβη “σε αυτή την εξοργιστική διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο, ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση όπως ορίζει ο νόμος”.

Στο ίδιο έγγραφο οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ενημερώθηκε από την Αστυνομία ότι θα κληθεί την επομένη ημέρα το θύμα να καταθέσει σε ψυχολόγο και ότι τη μεθεπόμενη θα την έβλεπε ιατροδικαστής, αλλά “πέρασαν μέρες και ακόμα κανείς δεν την έχει καλέσει”!

Το Σωματείο Εργαζομένων τονίζει πως “η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας” και στέκεται στη σκληρή υποστελέχωση του ΕΣΥ που “έχει τσακίσει τη δυνατότητα να υπάρχει επαρκές προσωπικό» στα δημόσια νοσοκομεία, κάνοντας αναφορά σε μαίες, νοσηλεύτριες, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους”.

“Αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού η Κυβέρνηση και το Υπουργείο με τη δολοφονική και σεξιστική πολιτική τους έχουν διαλύσει ένα γυναικολογικό νοσοκομείο που αδυνατεί να παράσχει τα αναγκαία σε μια βιασμένη γυναίκα. Δεν δίνουν δεκάρα για την περίθαλψή τους και ουσιαστικά με αυτές τις διαδικασίες τις αποτρέπουν να καταγγείλουν βιασμό και προστατεύουν περισσότερο τον θύτη παρά το θύμα”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο “Έλενα Βενιζέλου”

“ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ

ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Διεύθυνση : Πλατεία ΄Ελενας Βενιζέλου 2

Τ.Κ.11521 ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο………2132051000……………………

Αθήνα 30/4/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σοκαρισμένες/οι και οργισμένες/οι είμαστε μετά από ενημέρωση που είχαμε για περιστατικό γυναίκας θύματος βιασμού που προσήλθε πρόσφατα σε εφημερία του νοσοκομείου μας.

Ζήτησε ιατρική βοήθεια καθώς είχε πόνο στη κάτω κοιλιά και κολπική αιμορραγία. Είχε υποστεί βιασμό τρεις ημέρες πριν την προσέλευση της στα επείγοντα.

Μετά από σύσταση των εφημερευόντων επικοινώνησε με την αστυνομία.

Αυτο που ακολούθησε είναι επονείδιστο.

Η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στη διαδικασία της περίθαλψης της, η υποβολή της σε πολύωρη αναμονή σε ένα ΑΤ, για να υποβάλλει κατάθεση, η πλήρης έλλειψη συγκροτημένης περίθαλψης τέτοιων περιστατικών αποδεικνύουν στην πράξη την ακραία σεξιστικη πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες και πολύ περισσότερο στις κακοποιημένες γυναίκες.

Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικο, να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο Α.Τ. του λεκανοπέδιου.

Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δε μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Αν μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δεν παρενέβαινε σε αυτή την εξοργιστικη διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση όπως ορίζει ο νόμος.

Εν τω μεταξύ οι μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό με υψηλό αίσθημα ανθρωπιάς προσπαθούσε να βοηθήσει σε συνθήκες ελλείψεων και υπερεργασίας, αντιλαμβανόμενο το παράλογο της όλης διαδικασίας. Ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι θα κληθεί την επόμενη μέρα για να καταθέσει σε ψυχολόγο και ότι θα την δει ιατροδικαστής την μεθεπόμενη μέρα. Και με κάποιες ιατρικές συστάσεις ξαναγύρισε σπίτι της. Πέρασαν ημέρες και ακόμα κανένας δεν την έχει καλέσει.

Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Το αν θα γίνει ο ενδεδειγμενος έλεγχος και η αντιμετώπιση ενός βιασμού δεν μπορεί να επαφυεται στην καλή θέληση ή την προσωπική ενημέρωση κάθε συναδελφισσας/ου.

Η σκληρή υποστελεχωση που υφίσταται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια έχει τσακίσει τη δυνατότητα να υπάρχει επαρκές προσωπικό από μαιες, νοσηλεύτριες, γιατρούς μέχρι κοινωνικούς λειτουργους και ψυχιάτρους στα νοσοκομεια μας.

Ακόμα και το προφανές της προστασίας των ευθαισθητων δεδομένων, το να υπάρχει ειδικός χώρος εξέτασης μέχρι λομωξιολογικη κάλυψη είναι ζητούμενο….

Χρειάστηκε να κληθεί η διοίκηση για να τηρηθούν τα προφανή. Μάλιστα, την ώρα της σύσκεψης της διοίκησης, συζητήθηκε να καλεστεί ψυχολόγος συμβασιούχος του ΕΟΔΥ ωστόσο δεν εφημέρευε. Είναι οι εργαζόμενοι που ο Γεωργιάδης ήθελε να απολύσει τέλη Απρίλη και τους έδωσε μια ψωροπαράταση, όπως κάνει με όλους τους συμβασιούχους.

Μέρες μετά εκκρεμεί η ιατροδικαστικη εξέταση.

Αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού η κυβέρνηση και το υπουργείο με την δολοφονική και σεξιστική πολιτική τους έχουν διαλύσει ένα γυναικολογικό νοσοκομείο που αδυνατεί να παρέχει τα αναγκαία σε μια βιασμένη γυναίκα. Δεν δίνουν δεκάρα για την περίθαλψη τους και ουσιαστικά με αυτές τις διαδικασίες τις αποτρέπουν να καταγγείλουν βιασμό και προστατεύουν περισσότερο τον θύτη παρά το θύμα.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα :

-Δημιουργία πρωτοκόλλου περίθαλψης- διαχείρισης κακοποιημένων γυναικών

-Καμία εμπλοκή της αστυνομίας στο έργο μας

-Μαζικές προσλήψεις στα γυναικολογικά νοσοκομεία και όχι απαξίωση και διάλυσή τους

-Καλούμε ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της υγείας να μπουν μπροστά στα ζητήματα της αντιμετώπισης των κακοποιημένων γυναικών, της έμφυλης βίας και του σεξισμού.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΓ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΖΗΣΙΜΑΤΟΥ Μ. ΚΑΤΑΡΑΧΙΑΣ Κ.”.