Το μισό κτίριο του παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης έχει καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Τρίτη και απομένουν να στέκονται μόνο οι εξωτερικοί του τοίχοι, δήλωσαν σήμερα Δανοί αξιωματούχοι.

Η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο κτίριο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ ο οβελίσκος του, ύψους 54 μέτρων, κατέρρευσε χθες το πρωί, σε μια σκηνή που θύμισε την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 2019 στην Παναγία των Παρισίων.

Κοπεγχάγη: Προσπαθούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τοίχων του παλιού Χρηματιστηρίου

Χθες το απόγευμα η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, όμως εστίες της εξακολουθούν να καίνε σε σημεία του κτιρίου στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη. Εξάλλου, πολλές ζημιές προκλήθηκαν από το νερό που έριξαν οι πυροσβέστες.

«Σήμερα το πρωί συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο κομμάτι (του κτιρίου) που έχει καεί, όπου απομένουν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι», ανέφερε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. «Παράλληλα εργαζόμαστε με εργολάβους για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τοίχων», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες ελέγχουν το κομμάτι του κτιρίου που δεν κάηκε.

«Στο κομμάτι που καταφέραμε να σώσουμε από τις φλόγες διαθέτουμε ακόμη ομάδες οι οποίες φροντίζουν να μην αναζωπυρωθεί η φωτιά. Αναμένουμε ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς θα συνεχιστούν τις επόμενες 24 ώρες», τόνισε η υπηρεσία.

Βίντεο από την καταστροφική φωτιά στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κάτω από την οροφή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι ερευνητές της αστυνομίας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκτήσουν πρόσβαση στο κτίριο.

Ανυπέρβλητο κτίριο της Κοπεγχάγης, από τα ορόσημα της πρωτεύουσας της Δανίας, το παλιό Χρηματιστήριο στεγάζει επίσης μια πολύ μεγάλη συλλογή έργων τέχνης πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, που οικοδομήθηκε μεταξύ του 1619 και του 1640, επί βασιλείας Χριστιανού Δ’, συγκαταλέγεται στα παλαιότερα κτίρια της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ