Με ελέγχους για τα περιθώρια κέρδους και άσκηση πίεσης στον ανταγωνισμό μέσω του πασχαλινού «καλαθιού», θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να φρενάρει το κόστος του εορταστικού τραπεζιού. Ως είθισται το παραδοσιακό τσουρέκι πρωταγωνιστεί και, όπως λένε οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης, φέτος θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, σε ένα αρκετά, ωστόσο, μεγάλο εύρος τιμών. Η τιμή, δε, αναπροσαρμόζεται από το αν έχουν γέμιση, ή όχι, αν έχουν επικάλυψη ή είναι απλά, κλασσικά τσουρέκια.

Αβγά για όλα τα βαλάντια 

Την ίδια ώρα τα σοκολατένια αβγά ακολουθούν τη δική τους πορεία καθώς η τιμή τους εξαρτάται από μία σειρά παραμέτρων, από τον στολισμό τους, το βάρος τους κλπ. «Το πασχαλινό αβγό είναι δώρο, δεν είναι είδος ανάγκης. Στην περίπτωση του πασχαλινού αβγού υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών. Το πασχαλινό αβγό στα ζαχαροπλαστεία είναι από πραγματική σοκολάτα και όχι από απομίμηση» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. 

Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να παραλείψουμε πως τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του κακάο προκάλεσαν σοκ στον κλάδο. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του κακάο έσπασε ακόμα και το φράγμα των 12.000 δολαρίων, πριν υποχωρήσει στα 10.500 δολάρια, όταν το περασμένο Φθινόπωρο έπαιζε γύρω στα 3.500 δολάρια. 

Εκείνο, πάντως που στηλιτεύει ο κ. Παπαδόπουλος είναι πως στο “Καλάθι του Πάσχα” έχουν ενταχθεί τόσο το τσουρέκι όσο και τα σοκολατένια αβγά. «Δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο καλάθι του Πάσχα, ο καταναλωτής ξέρει τι ποιότητα αγοράζει. Δεν είναι τυχαίο πως η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά τα ζαχαροπλαστεία» σημειώνει τονίζοντας πως τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, γεμάτα προϊόντα και περιμένουν τους καταναλωτές. 
Η κίνηση αναμένεται να ενισχυθεί το Σαββατοκύριακο καθώς πολλοί νονοί επισκέπτονται τα βαπτιστήρια τους, και να κορυφωθεί σταδιακά με την καταβολή του δώρου μέχρι το Πάσχα.