Καλημέρα σας.

Από χθες, τελείως αθόρυβα και ανεπαίσθητα, ξεκίνησε για τη Θεσσαλονίκη η… χειροπιαστή εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε. Αιτία η παρουσία αύριο και μεθαύριο στην Beyond, στην έκθεση καινοτομίας και ψηφιακότητας, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ – Helexpo, του πιο διάσημου ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, που ονομάζεται Sophia the Robot. Το καινούριο της υπόθεσης, το πραγματικά επαναστατικό, δεν είναι η ύπαρξη ενός εξελιγμένου ρομπότ που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο τρόπος που αναφερόμαστε σε αυτό μετά τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της ΔΕΘ – Helexpo για την παρουσίαση της Beyond. Μιλάμε για τη… Σοφία, όπως θα μιλούσαμε για οποιονδήποτε κανονικό άνθρωπο, με σάρκα και οστά. Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα από την αρχική τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΘ – Helexpo Τάσου Τζήκα στη χθεσινή παρουσίαση: «Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν και να φωτογραφηθούν με τη Sophia the Robot, η οποία στην πρώτη της επίσκεψη στην πόλη θα βρίσκεται στο σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της παραμονής της στη Beyond θα συμμετάσχει σε συζήτηση την Παρασκευή 26 Απριλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα  και του ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του MIT Media Lab – διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Δρα Μιχάλη Μπλέτσα, ενώ θα λάβει μέρος και στο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης». Θα έλεγε τίποτα διαφορετικό ο κ. Τζήκας εάν επρόκειτο για κανονικό άνθρωπο; Ούτε ένα κόμμα δεν θα χρειαζόταν να αλλάξει από την αναφορά του. Καθόλου τυχαία, από εκείνη τη στιγμή και μετά όλοι αναφέρονται στη Sophia the Robot με το όνομά της!

Η Θεσσαλονίκη της καινοτομίας

«Ό,τι χειρότερο». «Για 10 χρόνια, φύγετε όλοι μακριά». «Είναι θάνατος-Κυκλοφοριακό χάος λόγω Flyover». Αυτά και άλλα πολλά… χαριτωμένα σχόλια θα συναντήσει κανείς στις αξιολογήσεις, εάν googlάρει τις λέξεις «Περιφερειακός Θεσσαλονίκης». Οι συνολικά 57 άνθρωποι που μπήκαν στον κόπο να το κάνουν και να αξιολογήσουν τον περιφερειακό, πάντως, του έβαλαν κατά μέσο όρο 1,9/5 αστέρια.

Μάλιστα, είναι ευδιάκριτο ότι οι περισσότερες… χαριτωμενιές γράφτηκαν από τους χρήστες μετά από το ξεκίνημα των εργασιών κατασκευής του FlyΟver. Όπως φαίνεται, λοιπόν, οι οδηγοί στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης ταλαιπωρούνταν ανέκαθεν, αλλά μάλλον το είχαν συνηθίσει. Και το ξαναθυμήθηκαν από την ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία, που προέκυψε από τον Νοέμβριο του 2023, λόγω του FlyOver. Και βρισκόμαστε ακόμη στις πρόδρομες εργασίες, που κι αυτές έχουν σταματήσει προσωρινά.

Προσεισμικοί έλεγχοι

Καθημερινά οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τις επισκέψεις του Εγκέλαδου στην επικράτεια. Όλο και κάπου θα μετρήσουν μια σεισμική δόνηση που θα προκαλέσει έστω μια μικρή ανησυχία. Εξάλλου η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε τέτοια τόξα – ρήγματα, όπως τα λένε οι ειδικοί, δηλαδή είναι μια σεισμογενής περιοχή που δίνει αρκετές φορές ισχυρούς σεισμούς. Τις πληγές από τα βαριά χτυπήματα του Εγκέλαδου δεν τις ξεχνάμε. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου ο σεισμός του 1978 παραμένει ζωντανός στη μνήμη όσων τον έζησαν.  Οι σεισμολόγοι τόσο της χώρας μας όσο και τα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας συγκλίνουν στο εξής: πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και πρέπει να προετοιμαζόμαστε αντίστοιχα, είτε σε επίπεδο κατασκευών, είτε ευρύτερα σαν κοινωνία. Στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων, τουλάχιστον των δημοσίων. Των υπολοίπων βλέπουμε… Ε, μάλλον αυτή η πρόθεση για τον έλεγχο φαίνεται πως μπαίνει κανονικά στα σκαριά κι αρχίζει και υλοποιείται. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα «100 χρόνια του ΤΕΕ» έκανε γνωστό πως κλείδωσε το θέμα κι από τον Μάιο αρχίζουν οι προσεισμικοί έλεγχοι των κτιρίων. Όπως είπε ο Γιώργος Στασινός ήταν ένα αίτημα των μηχανικών επί δεκαετίες, το οποίο, πλέον, ικανοποιείται, καθώς το πρόγραμμα μπαίνει σε φάση υλοποίησης από την Πολιτεία. Οι έλεγχοι θα αφορούν τα δημόσια κτίρια και θα ξεκινήσουν από σχολεία, νοσοκομεία και αστυνομικά τμήματα και σταδιακά θα επεκτείνονται. Κι ως εδώ καλά, αφού όλοι καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ένα τεράστιο project που και σε χρόνο θα τραβήξει και αρκετά χρήματα θα απορροφήσει. Να δούμε όμως, τι θα δείξουν οι έλεγχοι και τι θα υποδείξουν οι μηχανικοί στο τέλος της μέρας. Και πως θα υλοποιηθούν οι υποδείξεις τους. Τότε θα δούμε ποιος θα χρειαστεί να πληρώσει το… μάρμαρο. Όσο για τα ιδιωτικά κτίρια; Γι’ αυτά, έχουμε ακόμη δρόμο.

Το Βυζάντιο στην Ιαπωνία

Στο Τόκιο βρίσκεται αυτές τις μέρες ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΑΠΘ, Θανάσης Σέμογλου, ο οποίος θα παραμείνει εκεί για έναν μήνα ως υπότροφος -ίσως ο μοναδικός Έλληνας- του Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) και του πανεπιστημίου Waseda. Κι αν αυτό δεν αποτελεί είδηση για τον γνωστό καθηγητή και μελετητή της βυζαντινής τέχνης, δύο στοιχεία προσδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη μετεκπαίδευσή του. Το πρώτο είναι ότι στο πανεπιστήμιο Waseda διδάσκει ο Τομογιούκι Μασούντα (Tomoyuki Masuda), ένας από τους πολύ γνωστούς ελληνιστές σε διεθνές επίπεδο. Ο Μασούντα έκανε την διδακτορική του διατριβή στο ΑΠΘ το 1990 και για τις ανάγκες της μελέτησε ένα χειρόγραφο της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους. Μιλάει άπταιστα ελληνικά, αγαπάει την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο και γνωρίζει αρκετά καλά. Το δεύτερο κι εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διάλεξη που θα δώσει ο Θανάσης Σέμογλου, στη διάρκεια της παραμονής του στο Τόκιο. Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 13.00 (ώρα Τόκιο), θα μιλήσει ενώπιον των φοιτητών του πανεπιστημίου Waseda με θέμα την εικονογράφηση του Ναού του Πρωτάτου στις Καρυές. Η εκδήλωση θα διαρκέσει πέντε ώρες και ο κ. Σέμογλου θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις φοιτητών, οι οποίοι έχουν ακούσει τόσα πολλά και ενδιαφέροντα για το Περιβόλι της Παναγίας από τον καθηγητή τους.