Ανάλυση Reuters: Η ισραηλινή αεράμυνα θα ξεπερνούσε την ιρανική σε οποιαδήποτε εναέρια αναμέτρηση – Αλλά με υψηλό κόστος

Αφήνοντας στην άκρη το ευρύτερο διπλωματικό και στρατηγικό κόστος που είναι πιθανό να αποτελέσει τον ισχυρότερο αποτρεπτικό παράγοντα για οποιοδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση, οι ειδικοί λένε ότι το Ισραήλ θα είχε μικρό πρόβλημα στο να πλήξει στόχους στο εσωτερικό του Ιράν, το οποίο διαθέτει μια απαρχαιωμένη πολεμική αεροπορία και εγχώρια συστήματα αεράμυνας βασισμένα σε γερασμένα ρωσικά μοντέλα.

Το μπαράζ του Ιράν το Σαββατοκύριακο κατέδειξε τόσο τη δύναμη του εναέριου οπλοστασίου του όσο και τα τρομερά αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, τα οποία εξασφάλισαν ότι οι εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι κρουζ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον του προκάλεσαν ελάχιστες ζημιές.

Το Ιράν είναι μια “υπερδύναμη σε τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και UAV”, δήλωσε ο Ζβίκα  Χάιμοβιτς, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής αεράμυνας. Η αεράμυνά του όμως είναι ένα άλλο θέμα. Είναι χτισμένη σε μεγάλο βαθμό γύρω από τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-200 και S-300 ή γύρω από τοπικά παραγόμενα ισοδύναμα αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα Bavar-373, Khordad, Raad, Sayyad και Talash, καθώς και παλιά αμερικανικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί τη δεκαετία του 1970.

Παρόμοια συστήματα αναπτύχθηκαν στη Συρία από το 2015, δίνοντας στους ισραηλινούς πιλότους πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπισή τους. “Η αεροπορία μας και οι αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού πέταξαν σε αυτό το περιβάλλον. Ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτό το σύστημα”, δήλωσε ο Χάιμοβιτς. “Θα τους δώσω τον σεβασμό, αλλά αυτό δεν θα είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει το Ιράν”, είπε.

Ο Sidharth Kausha, ερευνητής στο Βασιλικό Ηνωμένο Στρατηγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, δήλωσε ότι η κύρια πρόκληση για το Ισραήλ μπορεί να μην είναι η αποφυγή των ιρανικών πυραύλων εδάφους – αέρος, αλλά το να μπορέσει να πλήξει με επιτυχία στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό και νότιο Ιράν, οι οποίες απαιτούν τη χρήση διεισδυτικών βομβών.

Ο Kausha δήλωσε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη, όπως τα stealth αεροσκάφη F-35, τα οποία θα μπορούσαν να αποφύγουν τα δίκτυα αεράμυνας του Ιράν, φέρουν συνήθως μικρότερα όπλα. Ωστόσο κατά βαθιά θαμμένων στόχων μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πρέπει να μεταφέρονται εξωτερικά, σε αεροσκάφη όπως το F-16, κάνοντας τα πιο ανιχνεύσιμα από τα ραντάρ. Για λόγους ασφαλείας, οι πιλότοι ίσως είναι πιο πιθανό να τα εκτοξεύουν από μεγαλύτερη απόσταση.

“Το ιρανικό δίκτυο αεράμυνας σίγουρα δεν είναι αδιαπέραστο από αυτά τα αεροσκάφη, αλλά αυτό αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών και την  ιρανική ικανότητα, τουλάχιστον θεωρητικά, να αναχαιτίσει κάποια εισερχόμενα πυρομαχικά”, είπε.

Το αν το Ισραήλ είναι πρόθυμο να διακινδυνεύσει ένα άμεσο πλήγμα θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο σίγουρο είναι ότι μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από το Ιράν.  Περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να δει το Ιράν να επιλέγει πιο ισχυρά όπλα από ένα οπλοστάσιο το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, περιλαμβάνει περισσότερους από 3.500 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αριθμούν μερικές χιλιάδες.

Η πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ είναι χτισμένη γύρω από τα συστήματα Arrow μεγάλου ύψους που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία το Σαββατοκύριακο, το μεσαίου βεληνεκούς David’s Sling και το μικρού βεληνεκούς Iron Dome που έχει αποκρούσει χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και τον Λίβανο. Αλλά αυτά δεν είναι φθηνά.

Αν και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες, σύμφωνα με υπολογισμούς πολλών αναλυτών, το τίμημα της επίθεσης του Ιράν ανήλθε πιθανότατα σε 80 έως 100 εκατομμύρια δολάρια  για την Τεχεράνη, αλλά κόστισε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να το αποκρούσουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η Ουκρανία όσον αφορά την εξασφάλιση πυρομαχικών,  υπογράμμισαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αεράμυνα που υπόκειται σε συνεχείς επιθέσεις από την Ρωσία και μπορεί να ισχύσουν και για το Ισραήλ, αν δέχεται συνεχώς επιθέσεις από το Ιράν ή την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η οποία διαθέτει ένα δικό της οπλοστάσιο χιλιάδων ρουκετών.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας που θα αναπλήρωνε την αεράμυνα του Ισραήλ.  Ο ταξίαρχος Doron Gavish, επικεφαλής της δύναμης αεράμυνας του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ εργάζεται υπερωριακά για να ανασυγκροτήσει τα αποθέματά του για την προετοιμασία μιας άλλης πιθανής επίθεσης από το Ιράν ή τους πληρεξούσίους του.

Εάν οι Ισραηλινοί αντιμετώπιζαν μόνοι τους το Ιράν σε μια μελλοντική ανάφλεξη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Iron Dome και το David’s Sling ως πιο φειδωλά εφεδρικά μέσα: Οποιοιδήποτε πύραυλοι που θα μπορούσαν να διαφύγουν από το Arrow θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα χαμηλότερου υψομέτρου.

“Χωρίς να υπεισέλθουμε σε αριθμούς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και πάλι, μαζί με τους συμμάχους, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με άλλες χώρες, αισθανόμαστε ότι έχουμε τον απαραίτητο ανεφοδιασμό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν σε μια συστοιχία του Iron Dome, στο νότιο Ισραήλ.

Ο Amos Yadlin, στρατηγός εν αποστρατεία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών, προέβλεψε ότι το Ισραήλ δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα βασιστεί στην άμυνά του για να αποκρούσει τις επιθέσεις χωρίς να απαντήσει για να εξαλείψει την απειλή.

“Το Ιράν δεν είναι η μόνη πλευρά που ξέρει πώς να επιτίθεται”, δήλωσε ο Yadlin, ο οποίος διευθύνει τη στρατηγική συμβουλευτική εταιρεία Mind Israel. “Το Ισραήλ έχει πολύ σημαντικές επιθετικές επιλογές. Δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου το Ισραήλ απλώς θα αμύνεται ενώ το Ιράν θα επιτίθεται”, είπε.