Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σε ιρανικό έδαφος την Παρασκευή, σε μια μάχη αντιποίνων μεταξύ των δύο εχθρών, λίγες ημέρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ με καταιγισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, οι περισσότεροι από τους οποίους καταρρίφθηκαν.

Το ιρανικό χτύπημα ήταν απάντηση σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά του συγκροτήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Τα χτυπήματα έφεραν στο φως έναν μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, γράφει ο Guardian, και έρχονται επίσης με φόντο την υποστήριξη του Ιράν προς την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η επίθεση της οποίας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προκάλεσε την εισβολή στη Γάζα.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αεράμυνα κατέρριψε τρία μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την κεντρική πόλη Ισφαχάν, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν επίσης πάνω από πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ταμπρίζ στα βόρεια.

Το Ισραήλ έχει από καιρό την πολιτική να μην σχολιάζει τις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να ενημερώσουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε στόχο στο Ισφαχάν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην επαρχία Ισφαχάν.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει “άμεσο” σχέδιο για αντίποινα, και οι εκκλήσεις αυξάνονται διεθνώς προς το Ισραήλ και το Ιράν να αποκλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους.

Ωστόσο, οι κανόνες αντιπαράθεσης που υπήρχαν επί μακρόν μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ -μια σύγκρουση που παραδοσιακά διεξάγεται έμμεσα- έχουν όλο και περισσότερο ξηλωθεί κατά τους έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, και ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι η τελευταία δραστηριότητα είναι απλώς ένα ακόμη μήνυμα ότι η διευρυνόμενη σύγκρουση έχει γίνει πιο δυναμική.

Οι διεθνείς ηγέτες απηύθυναν σήμερα έκκληση για ψυχραιμία, προκειμένου η κατάσταση να εκτονωθεί κατά το δυνατόν. Τόσο η G7 όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησαν να σταματήσουν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ο φαύλος κύκλος των αντιποίνων.