Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ο 47χρονος, Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν ο σφοδρότερος εγχώριος επικριτής του Πούτιν. Οι σύμμαχοί του, που χαρακτηρίζονται ως «εξτρεμιστές» από τις αρχές, κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι τον δολοφόνησε και δήλωσαν ότι θα προσκομίσουν αποδείξεις για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη στον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν αποκάλεσε τον θάνατο του Ναβάλνι «λυπηρό» και τόνισε ότι ήταν έτοιμος να παραδώσει τον φυλακισμένο πολιτικό στη Δύση σε μια ανταλλαγή κρατουμένων, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ναβάλνι δεν θα επέστρεφε ποτέ στη Ρωσία.

Πράγματι οι σύμμαχοι του Ναβάλνι επιβεβαίωσαν ότι τέτοιες συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλείται ανώνυμα ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παρ’ όλα αυτά το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον δεν απάλλαξε τον Ρώσο ηγέτη από τη συνολική ευθύνη για τον θάνατο του Ναβάλνι, καθώς ο Ρώσος πολιτικός ήταν στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών επί χρόνια, φυλακίστηκε με κατηγορίες που είχαν πολιτικά κίνητρα και είχε δηλητηριαστεί το 2020 με νευροπαραλυτικό παράγοντα.

Το Κρεμλίνο αρνείται την κρατική εμπλοκή στη δηλητηρίαση του 2020. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε το Σάββατο ότι είχε δει το δημοσίευμα της εφημερίδας αλλά είπε ότι περιέχει «εικασίες». «Έχω δει το υλικό, δεν θα έλεγα ότι είναι υλικό υψηλής ποιότητας που αξίζει προσοχή», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το δημοσίευμα. Η Wall Street Journal επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι το συμπέρασμα πώς ο Πούτιν δεν είχε σχέση με τον θάνατο του Ναβάλνι «ευρέως αποδεκτό στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών και μοιράστηκε από διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και της μονάδας πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής στιγμής του θανάτου του Ναβάλνι και του τρόπου με τον οποίο επισκίασε την επανεκλογή του Πούτιν τον Μάρτιο, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές.

Επίσης στο δημοσίευμα φιλοξενείται και ο Leonid Volkov, ανώτερος σύμβουλος του Ναβάλνι, ο οποίος χαρακτήρισε τα ευρήματα των ΗΠΑ αφελή και γελοία.