Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής συζητήθηκε το θέμα της προετοιμασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Της Κικής Ηπειρώτου

Εντείνεται ο προβληματισμός και μεγαλώνει η αγωνία κατοίκων και φορέων ενόψει του καλοκαιριού, με νωπές ακόμη τις εφιαλτικές μνήμες του περασμένου Αυγούστου, όταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, έκανε στάχτη το 48% του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Ζητώντας απαντήσεις γύρω από την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής, η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έφερε το θέμα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου. Μεταξύ άλλων, η δημοτική σύμβουλος Νίκη Δραμανίδου, σημείωσε πως παρά την καταστροφή, παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. Επιπλέον, όπως σημείωσε, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση των δασών και της καύσιμης ύλης σε αυτά, τους ακαθάριστους δασικούς δρόμους, τις ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες, τα ακαθάριστα ρέματα που στη μεγάλη πυρκαγιά πέρυσι αποδείχθηκαν πραγματικός «Δούρειος Ίππος» για τις φιλότιμες προσπάθειες κατάσβεσης των πυροσβεστών.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηλίας Δαστερίδης επισήμανε πως το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου αποτελείται από δύο υπαλλήλους, καθώς ο νόμος προβλέπει μόνο έκτακτες προσλήψεις, με διάρκεια λίγων μηνών. Τόνισε πως ο Δήμος φροντίζει πάντα να γίνεται καθαρισμός της βλάστησης περιμετρικά των οικισμών, ώστε να μην κινδυνεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, κάτι που φάνηκε στην περσινή πυρκαγιά, όταν δεν υπήρχαν ζημιές μέσα στα χώρια, εκτός από την περίπτωση της Κίρκης.
Σημείωσε ακόμη πως ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για την κατάσβεση, αλλά ότι ο ρόλος του είναι επικουρικός, ενώ επισήμανε πως πέρσι, παρά τη μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση της εκκένωσης των οικισμών δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, κανένας τραυματισμός.
Σχετικά με την επικίνδυνη περιοχή του Άι Γιώργη στην Αλεξανδρούπολη, λαμβάνεται μέριμνα σε συνεργασία και με την πυροσβεστική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία έκτακτη κατάσταση. Όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, μετά το Πάσχα θα γίνει συνάντηση όλων των αρμόδιων και για αυτό το θέμα, με στόχο τη συνεργασία με τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή, ώστε να υπάρξει διαπλάτυνση των δρόμων, και να γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις για θέματα περιφράξεων, πρόσβασης στην παραλία κτλ.
Σχετικά με τις δαπάνες του Δήμου για την αντιμετώπιση της περσινής πυρκαγιάς, ο κ. Δαστερίδης ενημέρωσε το σώμα πως διατέθηκαν 60.000 ευρώ για τη μεταφορά, σίτιση, στέγαση πολιτών και 160.000 για μηχανήματα ιδιωτών που συνέδραμαν στο έργο της Πυροσβεστικής.
Για φέτος, έχουν προϋπολογιστεί : 3.000 ευρώ για αποζημίωση υπερωριακής εργασίας, 15.000 για προσωπικό πυροφυλακής που θα ενισχύσει το έργο της Πυροσβεστικής στα πυροφυλάκια Νίψας, Πλάκας, Κίρκης, 4.000 ευρώ για μίσθωση μηχανημάτων και οχημάτων, 20.000 ευρώ για συντήρηση και βελτίωση αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, 16.000 για καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, 3.000 για διοικητική μέριμνα και 90.000 ευρώ για προμήθεια οχημάτων πολιτικής προστασίας.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως με δύο άτομα δεν υφίσταται τμήμα πολιτικής προστασίας στον Δήμο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «μπορεί ο Δήμος να μην είναι υπεύθυνος για την κατάσβεση, αλλά ο Δήμος μας είναι αυτός που θα καεί. Δεν είναι κακό να έχουμε μία δική μας προετοιμασία. Πρέπει να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία πόρους και προσωπικό».
Ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως και οι δύο υπάλληλοι είναι 24 ώρες το 24ωρο επί ποδός, απαντώντας σε οποιαδήποτε κλήση και ανάγκη προκύψει.
Ο επικεφαλής της «Προοπτικής Πολιτών» Νίκος Γκότσης υπογράμμισε ότι δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα, όπως τα παρουσίασε ο κ. Δαστερίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν μπορούσε κανείς να ακούσει τις συζητήσεις των εμπλεκομένων, στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για τις περσινές φωτιές, μάλλον δεν θα συμπέραινε πως υπάρχει οργάνωση…
«Οι πρόεδροι των οικισμών που πλησίαζε η φωτιά δεν είχαν ούτε τις καταστάσεις κατόχων γεωργικών μηχανημάτων στην διάθεσή τους… Κάηκε το σχολείο της Παλαγίας, η πυρασφάλεια των σχολείων είναι ευθύνη του Δήμου. Είμαστε περήφανοι που ήρθε να βοηθήσει υδροφόρα από τον Δήμο Συκεών; Πού είναι οι δικές μας υδροφόρες; Θα έπρεπε να έχει κάθε δημοτική ενότητα τη δική της. Δεν είμαστε σε καλό επίπεδο. Για την πολιτική προστασία χρειάζονται χρήματα, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Εμείς, όμως, προτιμάμε να τα δαπανούμε αλλού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκότσης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εν έργω μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς σημείωσε πως χρειάζονται πόροι και σχεδιασμός με βάση την κλιματική αλλαγή και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και στον τόπο μας, τόσο με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας, όσο και για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που θα μπορεί να το στελεχώσει, ενδεχομένως μέσω συνεργασίας μέσα από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου, εφόσον δε γίνονται προσλήψεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αρχή» και της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Σταυράκογλου σημείωσε με τη σειρά του ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος για να προμηθευτεί εξοπλισμό πρόληψης και να ενισχύσει περαιτέρω την αντιπυρική του προστασία. Αναφέρθηκε ακόμη στο γνωστό ως μητρώο εργοληπτών, στο οποίο καταφεύγουν οι αναθέτουσες αρχές, όπως οι Δήμοι, σε έκτακτες καταστάσεις, αναθέτοντας έργα και υπηρεσίες, οι οποίες καταλήγουν να πληρώνονται πολύ ακριβά, την ώρα της κρίσης, χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και εκπτώσεις. Εάν όμως υπήρχε πρόνοια και πρόληψη για κάποια προληπτικά έργα πριν την καταστροφή, δεν θα αναγκαζόταν ο Δήμος να καταφεύγει σε αυτές τις λύσεις που δημιουργούν το λεγόμενο «πελατειακό σύστημα» και που κοστίζουν πολύ ακριβά στους δημότες, εκτίμησε ο κ. Σταυράκογλου.